NIEUWS

Hitachi Picture Master

Redactie HiFi.nl | 12 mei 2005

(ingezonden mededeling)

Hitachi Digital Media Group lanceert Picture Master, een reeks HDTV-geschikte flatpanel-tv`s waarvoor zowel plasma- als LCD-technologie werd gebruikt. Beide bieden ongeëvenaarde beeldprestaties met fantastische kleurenweergave, schitterende connectiviteit en gebruiksvriendelijke extra`s.

Tot de Picture Masterreeks behoren de 42PD7200 (42" plasma-tv) en de 32LD7200 (32" LCD-tv). Beide toestellen kunnen HDTV-signalen (High Definition Television) verwerken via digitale HDMI- of DVI-input, en beide bieden HDCP-contentbescherming. Het aanbod aan HDTV-diensten is in Europa nu nog beperkt, maar zal een trend worden zodra binnen twee of drie jaar een aantal Europese omroepen HDTV-diensten gaan aanbieden.

Hitachi 32LD7200

Naast de HDTV-input bieden de Picture Master-tv`s een uitgebreide reeks klassieke aansluitingen voor randapparatuur zoals DVD-speler/recorders, video`s en set-topboxes. Hiertoe behoren drie Scartsockets, pluscomponent, S-Video en composietingangen. Beide toestellen hebben ook digitale en analoge pc-ingangen voor aansluiting van een pc of een meerkamerafstandsbediening. Om de toegang tot de apparaataansluitingen te vergemakkelijken zijn de toestellen uitgerust met een `losse` socketstrip die tegen de zijkant van de tv wordt gehaakt.

De Picture Master-tv`s leveren een buitengewoon beeld, zelfs bij gewone tv-uitzendingen, en dit dankzij gebruik van een geavanceerde scherm- en intelligente chipsettechnologie. De 42PD7200 plasma-tv gebruikt Hitachi`s bekroonde 1024 x 1024-pixel ALIS-scherm (Alternate Lighting of Surfaces), terwijl de 32LD7200 LCD-tv uitgerust is met een moderne versie van het 1366 x 768 Super IPS-scherm (In Plane Switching). Op het plasmascherm werd de weergave van blauw en groen verbeterd met behulp van een `Multi Band Pass`-filter.
Het plasmascherm kreeg voorts een nieuwe weerkaatsingwerende deklaag die de lichtinval op het scherm en dus ook de weerkaatsing beperkt, en verbeterde schermbeschermingseigenschappen zoals een screensaver die de positie van alle on-screenlogo`s geregeld wijzigt. Verder werden piekcontrasten in de schermhoeken lichtjes gedempt om het inbranden van on-screenlogo`s te helpen voorkomen.

De nieuwe, geavanceerde Super IPS-schermversie van de Picture Master LCD-tv levert betere kleuren en contrasten voor grotere kijkhoeken. Beide tv`s hebben een moderne 3-lijns kamfilter die ruis van kleurstippen op scherp gedetailleerde randen verwijdert.
De chipset treedt op als het `brein` van de tv: het inkomende signaal wordt hier verwerkt, terwijl de contrast- en gammaniveaus van individuele schermzones specifiek worden bijgestuurd.
Een helderheidshistogram verbetert helderheid en contrast en beperkt ruis, vooral in duistere of heldere scènes. Het plasmamodel biedt een helderheidsniveau van 1200 cd/m². Een scherptehistogram zorgt voor verbeterde boordscherpte.

Het verwerkingsvermogen van de chip helpt voorts een verbeterd kleurenpalet te verwezenlijken: 68 miljard kleuren op de Picture Master plasma-tv, 1 miljard kleuren op de Picture Master LCD-tv. Daarmee laten beide modellen alle andere merken ver achter zich.

De toestellen zijn royaal uitgerust met gebruiksvriendelijke functies. In meerbeeldmodus kan de kijker het scherm verticaal splitsen om in de ene helft het tv-beeld en in de andere helft teletekst te bekijken, om naast het tv-beeld ook het beeld van een AV-bron (bv. DVD-speler) te bekijken, of zelfs om twee afzonderlijke AV-bronnen naast elkaar weer te geven.
Verder zijn een 4-beeldmodus en een 12-beeldmodus beschikbaar. In het eerste geval kan de kijker het hoofdbeeld en daarnaast tegelijk 3 subschermen bekijken. Indien het hoofdbeeld de tv-uitzending is, kunnen de subschermen drie AV-bronnen weergeven. Het is ook mogelijk een AV-bron als hoofdbeeld te selecteren, waardoor de tv-uitzending en twee extra AV-bronnen in de subschermen worden vertoond. In 12-beeldmodus toont de tv een miniatuurbeeld van alle tv-zenders waarop op dat ogenblik wordt afgestemd.

In Freeze-modus splitst de kijker het scherm verticaal in twee delen: de ene helft toont de tv-uitzending, terwijl de andere helft het beeld van diezelfde uitzending als stilstaand beeld blijft vasthouden vanaf het moment dat de `freeze`-knop werd ingedrukt.

Er zijn ook drie Picture-modi voorzien: Dynamic, Natural en Cinema. Deze kunnen worden ingeschakeld om in te spelen op de omstandigheden in de kamer. Verschillende modi kunnen worden toegewezen aan verschillende inputs.

De audio steunt op een 1-bit digitale versterker, Dynamic Basscontrole, afneembare luidsprekers en een Matrixsysteem voor een groter geluidsveld (interessant voor films en grote sportmanifestaties). Er zijn vier Audio-modi voorzien: Movie, Music, Speech en Favourite.

Beide tv`s zijn voorts uitgerust met een universele afstandsbediening die ook geschikt is voor dvd-spelers en digitale kabelset-topboxes van grotere merken, en met een aangedreven draaistatief. Dit met de afstandsbediening aangestuurd statief kan de tv naar elke positie binnen een hoek van 60° richten om een ideale kijkhoek te verkrijgen, ongeacht de opstelling van de tv tegenover de kijkpositie.

Zowel de plasma- als de LCD-versie van de Picture Master-tv`s is uitgerust met een analoge Euro Multisystemtuner. Voor het VK wordt een plasmaversie met een digitale tuner ontwikkeld.


Voor meer informatie kunt u kijken op: www.hitachi.nl


EDITORS' CHOICE