NIEUWSB&W

Nano scherm opvolger LCD en Plasma

Redactie HiFi.nl | 11 mei 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Motorola heeft een prototype gepresenteerd van een kleurenbeelscherm op basis van nanotech-koolstofbuisjes. Het bedrijf promoot de technologie als opvolger voor lcd- of plasmaschermen.

Motorola heeft geen plannen om zelf de nanotube-beelschermen te ontwikkelen, maar andere bedrijven kunnen een licentie nemen op de technologie, die door Motorola nano-emmissive display (NED) wordt genoemd.

Een nanotube is een cylindervormige molecule uit koolstof. Deze buisjes zijn enkele micrometers lang en maar een paar nanometer in diameter. Door de kleine afmetingen kunnen filterdunne, zelfs oprolbare, beeldschermen gemaakt worden.

Het functionerende prototype van Motorola heeft een schermdiagonaal van 4,7 inch, met een resolutie van 182 pixels op 96 pixels. Het prototype is ontworpen als onderdeel van een 42 inch high-definition beeldscherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels.

Volgens Motorola heeft de NED-technologie een aantal voordelen op flat-panelbeelschermen en oudere crt-monitoren. Vooreerst zijn ze goedkoper om te produceren dan bestaande beeldschermen, omdat er minder stappen nodig zijn in het productieproces.

Bovendien kunnen NED-beeldschermen vanuit verschillende hoeken bekeken worden, reageren ze even snel als crt-schermen, is het beeld ook in zonlicht helder genoeg en zijn de kleuren haast even goed als op crt-monitors, stelt Motorola.

Het bedrijf hoopt dat beeldschermfabrikanten de technologie massaal zullen overnemen, zodat de eerste nanotech beeldschermen over twee jaar van de productieband kunnen rollen. Lcd-producenten moeten volgens Motorola bijna de helft van hun apparatuur vervangen bij de overschakeling naar NED, plasmafabrikanten hoeven slechts een kwart van hun machines vervangen.

MERK

EDITORS' CHOICE