NIEUWSB&W

Podcasting

Redactie HiFi.nl | 17 april 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

Met podcasting beluister je je favoriete radioprogramma wanneer jij er zin in hebt. Downloaden is niet nodig: dat doet de computer automatisch.

Podcasting is de nieuwe hype in internetland. Zo gek is dat niet, want dankzij de opkomst van portable MP3-spelers en dalende radiocijfers is de nieuwe techniek een uitkomst voor programmakers. Podcasting - een samentrekking van de woorden Ipod en broadcasting - is een methode waarmee je radioshows automatisch op een computer of MP3-speler zet.

Thomson Lyra PDP2845

De techniek laat zich nog het beste vergelijken met een e-mail-programma en nieuwsbrieven. Nadat je je eenmaal ingeschreven hebt op een aantal nieuwsbrieven haalt het mailprogramma ze voortaan automatisch op, zodat je ze overzichtelijk bij elkaar hebt. Podcasting werkt net zo, maar dan met radioprogramma`s. Je schrijft je in op een aantal shows, de computer controleert of er nieuwe uitzendingen zijn en deze zet hij vervolgens op de harde schijf van je computer of rechtstreeks op een MP3-speler.

Voordelen

De voordelen van Podcasting zijn groot. Zo kun je niet alleen radioprogramma`s beluisteren waar en wanneer jij wilt, maar worden ze ook automatisch opgeslagen. Daarnaast wordt de techniek internationaal toegepast waardoor je interessante buitenlandse programma`s kunt ontvangen. Tot slot heeft internet niet het het probleem van de overvolle ether: iedereen die dat wil kan op het net zijn eigen radiozender beginnen en de programma`s aanbieden via Podcast.

Een geweldige uitvinding dus, dat Podcasting, maar hoe krijg je het aan de praat en waar vind je interessante programma`s en zenders? We helpen je op weg.

iPodder

Het door Adam Curry verzonnen iPodder is een klein programmaatje voor de pc en Mac waarmee je Podcast-uitzending rechtstreeks op je harde schijf of MP3-speler zet. Op de iPodder-website staat een uitgebreide handleiding, maar het kan nog eenvoudiger. Software-bedrijf Remondo heeft een Nederlandstalige videopresentatie online gezet waarin stap voor stap het gebruik van het programma wordt uitgelegd. Erg handig.


iPodder
Videopresentatie iPodder

Philips HDD070

Podcast en Windows Media Player

Beluister je je podcast-uitzendingen op de pc dan is de kans groot dat je Windows Media Player gebruikt. In het artikel `Podcasting with Windows Media Player` wordt helder uitgelegd hoe je de mediaplayer instelt voor maximaal luisterplezier.

Podcasting en Windows Media Player

Nederlandstalige Podcasts

Verschillende Nederlandse omroepen bieden hun radio-uitzendingen aan als Podcast. BNN was de eerste, en op de site van de jongerenomroep vind je de links voor BNN United, Storing en Weg Met BNN. Meer Nederlandstalige podcasts vind je op podcasts.nl.

Podcasts bij BNN
Podcasts.nl

Engelstalige Podcasts

Engelstalige podscasts vind je het snelst via de website Podcast Alley. De site zet niet alleen duizenden podcasts op een rij, maar beschikt ook over een door de luisteraars samengenstelde Top 50. Nuttig, want er zit veel kaf tussen het koren. Zoeken via Google kan uiteraard ook, maar de zoekterm `Podcasting` levert nu al 2.770.000 hits op, en daar komen er per week zo`n vijftigduizend bij. De laatste honderd podcasts vind je op Audio Weblogs.

Podcast Alley
Audio Weblogs

Google

Podcasting op internet

Omdat Podcast een relatief nieuwe uitzendmethode is wordt er volop aan gesleuteld. Op internet staan talloze sites die de nieuwste trends en ontwikkelingen in de gaten houden. Hieronder een lijstje met aanraders.

Links:
iPodder, de site van Adam Curry
Podcasting startpagina
Podstart.nl
HCC Magazine over podcasting
Podcast Info

MERK

EDITORS' CHOICE