NIEUWSBurmester

Burmester 038 Power Conditioner

Redactie HiFi.nl | 15 april 2005 | Burmester

(ingezonden mededeling)

De 038 Power Conditioner is samen met al bestaande 948 één van de meest innovatieve producten van de Berlijnse firma Burmester en het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling.

Door toenemende verontreiniging is de kwaliteit van de netstroom ondertussen geworden tot de zwakste schakel in een HiFi installatie. Bekend is zonder twijfel dat in de nachtelijke uren de weergave een hoger niveau bereikt dan overdag wanneer veel meer storingsgenerende (bedrijfs) activiteiten plaatsvinden dan ’s nachts. Uitgebreide tests hebben uitgewezen dat een enkel stoorcomponent daarvoor verantwoordelijk is, en wel gelijkspanning (DC) op het wisselspanningsnet. Slecht enkele Millivolt zijn verantwoordelijk voor een mattere klankweergave wat verder verergert naarmate het aandeel DC in de netspanning toeneemt.

Burmester 038

Een indicatie voor de aanwezigheid van ongewenste DC kan een brommende transformator in b.v. de versterker zijn waarbij aangemerkt dient te worden dat vooral de betere trafo’s uit High-End versterkers hiervoor het meest gevoelig zijn.

De bestaande netfilters bieden voor dit probleem geen oplossing. De 038 werkt dan ook principieel anders dan alle andere filters op de wereldmarkt. Eigenlijk handelt het bij de 038 om een krachtversterker die parallel aan het aangesloten apparaat werkt en als actief systeem die constant speurt naar DC en dit onmiddellijk verwijdert.

Deze gepatenteerde schakeling zorgt voor ongelimiteerde stroomtoevoer zodat ook b.v. meerdere grotere eindversterkers op de 038 aangesloten kunnen worden zonder dynamiekbegrenzing . Dit is met normale passieve filters in het geheel niet of slechts met klank en dynamiekverlies mogelijk.

Een basisfout hebben ook z.g.n. filters die door spanningsstabilisering of netsynthetisering proberen storing buiten de HiFi installatie te houden, de lage impedantie van het net en daardoor het vermogen om snel en hoge energie te leveren wordt hierdoor ernstig aangetast wat o.a. kan leiden tot een futloze basweergave.

Netfilters die volgens het scheidingstrafo principe filteren, meestal vanaf ca. 100 kHz, werken bovendien eveneens in serie met de aangesloten apparatuur en dempen zo ook ongewenst de stroomtoevoer. Deze zijn dan ook voor eindversterkers niet aan te raden.

De 038 werkt parallel en heeft vernoemde nadelen niet, de onderdrukking van hoogfrequent storingen is bovendien veel effectiever daar vanaf  2000 Hz al een verzwakking van –6dB optreedt die oploopt naar –20 dB bij 20 kHz en bij 100 kHz al een demping van 60 dB laat zien!


Tot slot enkele specificatie’s  en bijzonderheden:

  • Aansluitmogelijkheid voor 6 apparaten
  • Fase markering
  • Stervormige massa aansluiting
  • Display omschakelbaar voor aanwijzing DC aandeel, of hoogte van de netspanning.
  • Afneembaar antimagnetisch en hoogfrequent afgeschermd Power Cord  meegeleverd.
  • Afmetingen: 485 mm x 95 mm x 365 mm.
  • Gewicht 8 kg. 

Prijs:
Zwart frontpaneel en behuizing: 3295 euro
Chroom frontpaneel en zilvergrijze behuizing: 3695 euro


EDITORS' CHOICE