NIEUWSB&W

Oud en Nieuw - publicatie week 14


Marc Brekelmans | 07 april 2005 | B&W

Is het niet een beetje laat om nu nog over Oud en Nieuw te beginnen?! Als je kijkt naar wat we deze week op HiFi.nl publiceren in ieder geval niet. Deze week testen we namelijk een model van één van de oudste en meest gerespecteerde luidsprekermerken ter wereld, de Klipsch RB25. Maar we vertellen ook hoe u uw “oude” CD-speler weer als nieuw kunt laten klinken.

Bent u namelijk in het bezit van een nog goed functionerende CD-speler maar is die klankmatig inmiddels door de tijd ingehaald, dan is een externe DAC de oplossing om hem weer jong en fris te laten klinken. Dat dit ook binnen een redelijk budget kan bewijst de derde incarnatie van de Musical Fidelity X-DAC, de X-DAC V3.

Geen oud en alleen maar nieuw, dat is wat gastauteur Theo Wubbolts tegenkwam tijdens de CeBIT 2005. Deze show is ieder jaar weer het Mekka voor de elektronica liefhebbers en met bijna 30 hallen waarin geëxposeerd wordt kom je al gauw ogen en oren (maar vooral tijd) tekort. Theo bezocht tijdens zijn korte verblijf een zestal hallen en doet daarvan verslag.

Hebt u ze ook nog, die ouderwetse stoppen in de meterkast. Prijs u dan gelukkig! Waarom? Omdat die beter klinken dan moderne automatische stoppen. Gaan we nu wel heel erg ver volgens u? Wat denkt u dan van het vervangen van de interne zekeringen in uw apparatuur voor “audiofiele versies”? Helemaal over-the-top? Rene van Es heeft deze week de moeite genomen om al zijn apparatuur open te schroeven om de zekeringen te vervangen. Niet zijn meest favoriete werkje, maar de eerste indrukken zijn meer dan goed te noemen. Binnenkort leest u hier meer over.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, ook HiFi.nl zal binnenkort een aantal nieuwe applicaties onthullen. Wij zijn er van overtuigd dat deze nieuwe applicaties een waardevolle aanvulling zullen zijn op onze dienstverlening aan u als consument. Binnenkort meer hier over.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Klipsch RB25, door Rene Smit 
Eind vorig jaar slaagde TES Nederland erin het beroemde speakermerk Klipsch aan het assortiment toe te voegen. Paul Klipsch ontwierp in de jaren 40 de oorspronkelijke Klipschorn speakers en die zijn tot op de dag van vandaag nog nagenoeg ongewijzigd in productie. Hiermee is de Klipschorn waarschijnlijk de grootste klassieker op audiogebied.

Oud en Nieuw (c) Xingo

Musical Fidelity X-DAC V3, door Rene van Es  
Ondanks het stellige voornemen voorlopig geen losse digitaal/analoog converters te recenseren ben ik toch 180 graden gedraaid. Domweg om dat het niet eerlijk zou zijn u als lezer een verslag te onthouden van een Musical Fidelity telg die in de loop der weken meer en meer indruk maakt op mij.

Oud en Nieuw (c) Xingo


Achtergrondartikelen - Columns

Schokken, door Rene van Es
Soms is recenseren leuk maar soms is het een droefenis met nare gevolgen. Via de Groef Audio kreeg ik ter beschikking een Neozed zekering (zeg maar “stop”) en een aantal glaszekeringen. Tevens een Klankmodule maar daarvoor moet ik naar een recensent met een modernere groepenkast. Ik ben begonnen met de Neozed zekering te vervangen. Ach, dat was een fluitje van een cent.

Schokken (c) Xingo

CeBIT 2005, door Theo Wubbolts
In samenwerking met HVT brengen wij u het verslag van de CeBIT 2005. HVT`s hoofdredacteur Theo Wubbolts bericht over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van consumenten electronica zoals die tijdens de CeBIT 2005 aan het publiek werden getoond.

CeBIT 2005

Software

Antonin Dvořák – Symphony No. 9 (CD), door Jan Luijsterburg 
Als mensen die niet vertrouwd zijn met klassieke muziek iets zoeken om kennis te maken met deze ‘nieuwe wereld’ kan ik ze altijd van harte de negende van Dvořák aanbevelen. Het is niet voor niets een van de populairste werken voor orkest, vol aanstekelijke melodieën, met een drive en dynamiek die zelfs de meest ongedurige jongeling geen kans tot verveling oplevert.

Arcade Fire - Funeral (CD), door Jan Luijsterburg  
Groots, theatraal, meeslepend, emotioneel. Het zijn een paar woorden die te binnen schieten om het fenomenale debuutalbum van de Canadese band Arcade Fire te beschrijven. Tien perfecte popsongs, breed georkestreerd en met volle overgave en intensiteit uitgevoerd.

C’est quoi la vie? (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Wat is dat, leven? In ieder geval een lastige vraag. Niet voor de vader van Philippe: die vindt het zijne geen leven meer. Een arme boer, met de zorg voor zijn ouders, vrouw en kinderen, diep in de schulden en dan ook nog de koeien geruimd zien worden wegens BSE, de gekke koeien ziekte. Het is hem te veel, en hij verhangt zich. Voor de anderen gaat het leven verder, wat het dan ook wezen mag.

Gegen die Wand (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Liefde is alles, maar geeft ook tamelijk veel ellende. Dat zou je kunnen concluderen uit dit onstuimige verhaal over mensen met een bijzonder hedonistische levensstijl die zich tussen twee culturen bevinden. Gegen die Wand was de sensatie van vorig jaar, werd bekroond met alle denkbare Europese filmprijzen en is nu verkrijgbaar op een DVD met volop bonusmateriaal.

MERK

EDITORS' CHOICE