NIEUWSB&W

Vooroordelen - publicatie week 13

Marc Brekelmans | 31 maart 2005 | B&W

Digitaal klinkt hard en schel, een vooroordeel dat ook voor glas geldt. En net zo als de meeste vooroordelen zijn ze, als u de moeite neemt om zicht te verdiepen in het onderwerp, vaak niet waar. Vandaag hebben we twee recensies waarvan de ene een volledig digitaal systeem betreft en de ander een luidspreker van glas. We kunnen de messen gaan slijpen!?

Of toch niet? Want het volledig digitale systeem betreft een heuse Meridian opstelling met de nieuwste (en goedkoopste) DSP5200 digitale luidsprekers uit het haar assortiment. Dat we het dan nog steeds niet over een gemiddeld setje hebben zal de meeste onder u wel duidelijk zijn. Bjorn Mateijsen nam de DSP5200 samen met de G91 van hetzelfde merk onder handen en zoekt uit wat het voordeel is om het signaal van bron tot luidspreker digitaal te houden.

Rene van Es heeft in zijn hoofdredactioneel van een aantal weken geleden al een tipje van de sluier opgelicht; de glazen Waterfall’s hebben hem positief verrast. Ook onze auteurs hebben zo hun vooroordelen. Leuk om te merken dat ze vaak onterecht zijn.

Honderd, een magisch getal. 100 procent is het maximaal haalbare, boven de 100 jaar ben je pas echt oud, een 100 Watt versterker lijkt toch ook veel krachtiger dan ééntje van 80. Vandaag publiceert Rene van Es zijn 100ste column….gaat ie eindelijk ook meetellen.

Geen vooroordeel maar een misvatting die onder veel mensen leeft is de gedachte dat THX een surroundformaat is. Niets is minder waar. Wat THX dan wel is? Daarvoor willen wij u graag doorverwijzen naar het zeer uitgebreide achtergrondartikel dat Patrick van den Bergh schreef over THX en zijn ontstaansgeschiedenis…een aanrader!

Tijdens de afgelopen Doelen show in Rotterdam werd er gefluisterd dat de winnaar van de Pim Jacobs muziekprijs al op voorhand vaststond. Zelfs de naam werd al gemurmeld. Ook bij grote commerciële talentenjachten als Idols wordt vaak beweerd dat de uiteindelijke winnaar al lang vaststaat. Onder veel mensen leeft het vooroordeel dat andere belangen de overhand hebben boven het uiteindelijke talent van de kandidaten. Hoe dat gaat bij Idols weten we niet, maar de uitslag van de Pim Jacobs Muziekprijs was voor velen een verrassing….. het fluistercircuit had het uiteindelijk gewoon mis. Vooroordelen zijn vaak niet waar! Dr. Longbeard & Marja waren aanwezig en doen vandaag verslag.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Meridian DSP5200 en G-91, door Bjorn Mateijsen 
Voor mij staat niet zomaar een set, maar een totaal systeem. Het aansluiten en instellen is binnen enkele minuten gebeurd, waarna de gloednieuwe eigenaar direct in zijn stoel kan ploffen om de totale CD- of DVD-collectie te doorploegen met maar één doel: Entertainment!

Vooroordelen


Waterfall Iguasçu, door Rene van Es
Hoeveel durf moet je hebben als luidspreker ontwerper om een glazen vloerstaander op de markt te brengen? Veel volgens mij want glas associëren audiofielen al snel met hard, gekleurd en resonanties en vreemd genoeg niet met transparant, stijf en onbeweeglijk. Het Franse bedrijf Waterfall heeft de eer de eerste luidspreker uit te brengen waarvan de behuizing aan vijf van de zes kanten bestaat uit glas. Geen glas dat over een MDF behuizing is gelegd, nee de behuizing zelf is van glas. Een gedurfd ontwerp dat eerder doet denken aan design dan aan goed geluid. En dat is niet terecht. Het geluid staat zeker op hoog niveau.

Vooroordelen


Achtergrondartikelen - Column`s

Nummer 100, door Rene van Es
Het valt mij de ene week zwaarder dan de andere om een column / hoofdredactioneel / voorwoord of welke naam het beestje ook heeft te schrijven. Soms bulkt mijn hoofd van onderwerpen, de week daarop lijkt het van boven meer op een leegstaand kraakpand dan een hersenpan. Zit ik welgeteld het 100ste verhaal op virtueel papier te zetten, slaat juist nu de vertwijfeling toe.

THX, door Patrick van den Bergh 
"Zoals de maker het bedoelt heeft". Meerkanaalsenthousiasten, en dan specifiek de filmliefhebbers, nemen deze kreet maar wat al te graag in de mond. Anders dan bij de tweekanaalsliefhebbers, die vrijelijk discussiëren over bijvoorbeeld een bepaalde klankkleur van een component en of deze nu wel of niet gewenst is, is het de originele intentie die het ‘m doet voor de film- en meerkanaalsliefhebber.

De Doelen Lente Jazz Festival `05, door Dr. Longbeard & Marja 
Het unieke aspect van de Doelen Lente HiFi Show is het jaarlijks terugkerende Lente Jazz Festival. Geen enkele andere show in de Benelux kent een zo directe vergelijking tussen live muziek en gemechaniseerde muziek.


Hi-Visit

Het “Hobo” filiaal in Enschede, door Rene van Es 
Eigenlijk was het nooit de bedoeling geweest om de reeks van Hobo Hifi B.V. filialen uit te breiden naar Enschede, maar toen de eigenaar van de Hobo winkelketen de winkel eenmaal door de etalageruit had bekeken was er geen weg meer terug. Filiaal nummer 9 ging open eind 2004. Onder de oude naam Hifi Studio City omdat in Enschede een andere audiowinkel al de naam Hobo draagt, die overigens los staat van het Hobo Hifi B.V. concern.


Software

The Secret Machines - Now Here is Nowhere (CD), door Roel Bouman 
Voor de mensen die van avontuur houden. Ouderwets avontuur, zoals er in de jaren zestig en zeventig veel afgeleverd werd. Net niet symfonisch, maar daar tegenaan. Met lange instrumentale stukken. Liefhebbers van dat genre (we zullen weldra wat namen droppen) spitsen de oren, want The Secret Machines is een regelrechte aanrader!

Hot Hot Heat - Elevator (CD), door Roel Bouman 
Na het goed ontvangen debuut Make Up The Breakdown verruilde het Canadese Hot Hot Heat de independent Sub Pop voor Warner. De major heeft blijkbaar ook gehoord dat HHH in potentie een erg vruchtbare investering is. Na de doorbraak van Franz Ferdinand hoopt de maatschappij vast op een dergelijk succes voor dit viertal. Na een aantal draaibeurten achten we het bepaald niet onmogelijk dat HHH de nieuwe buzz gaat worden.

Eastern Lane – The Article (CD), door Jan Luijsterburg 
Na hun enthousiast ontvangen debuut Shades of Black was het de vraag of dit groepje tieners uit het Noord-Engelse plaatsje Berwick-on-Tweed een keus zou maken. Want de muziekstijlen op dat debuut liepen wel erg uiteen, van heftige neo new wave à la The Strokes tot ingetogen Americana van een eeuwtje geleden. Niet dus.

Sonny Boy Williamson - The Real Folk Blues (Vinyl), door Jan de Jeu 
Voor wie het nog niet wist; Sonny Boy Williamson kan in één adem genoemd worden met giganten als Howlin` Wolf, Muddy Waters en John Lee Hooker. We praten hier dus over Blues met een grote B. Dat zal Chess ook gedacht hebben want van alle vier deze blues grootheden zijn in 1966 LP`s verschenen met als titel; "The Real Folk Blues".

MERK

EDITORS' CHOICE