NIEUWSB&W

Voor de show? - publicatie wk 11

Marc Brekelmans | 17 maart 2005 | B&W

Het zal u niet ontgaan zijn, dit weekend is Rotterdam de hoofdstad van HiFi- minnend Nederland. Wij zijn de komende dagen dan ook in Rotterdam te vinden en slaan ons “hoofdkwartier” op in de hal van de Doelen om van daar uit verslag te doen van dit prachtige evenement.

Shows zijn een uitgelezen mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan apparatuur te bekijken en te beluisteren. Wij laten dan ook zelden verstek gaan als we uitgenodigd worden om op een beurs aanwezig te zijn. Zo kon u de afgelopen weken onze auteurs tegenkomen in Bristol (Engeland), Antwerpen (België), de Efteling (Sprookjesland) en Zevenbergen (het Brabantse land). En we zijn daar niet uitsluitend voor de show of om onze eigen honger naar hoogwaardige HiFi te bevredigen. We zijn er ook om, voor degene die niet in de gelukkige omstandigheden waren om zelf aanwezig te zijn, verslag te doen van al dat fraais. Onze impressies van deze shows kunt u deze week terugvinden op HiFi.nl.

Soms krijgen we producten ter recensie aangeboden waar we op voorhand sceptisch over zijn. Zo kregen we onlangs van importeur Hifinesse een setje Waterfall luidsprekers ter recensie aangeboden. Glazen luidsprekers! Dat moest wel voor de show zijn. Rene van Es nam de uitdaging toch aan en was compleet verrast door het klankmatige resultaat. Vandaag in zijn wekelijkse column aandacht voor deze luidsprekers; binnenkort de volledige recensie.

Wij hopen u het komende weekend, ondanks de vooruitzichten van erg fraai weer, in Rotterdam te mogen begroeten. Schroom niet om ook een bezoek te brengen aan onze stand, wij staan u graag te woord.

Redactie Hifi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Kemp Balanced Isolator Source, door Rene van Es 
Een BIS is simpel gesteld een scheidingstransformator die tussen het lichtnet en uw audioapparatuur komt. 230 Volt erin aan de ene kant en 230 Volt er weer uit. Kemp heeft het iets ingewikkelder aangepakt om de werking te optimaliseren en de trafo geschikt te maken voor audio gebruik. Want lang niet elke scheidingstrafo is geschikt voor dit doel.

Kemp BIS (c) Xingo


Column - Achtergrondartikelen

Glas, door Rene van Es
Glas is een door audiofielen veelal verketterd materiaal. Het resoneert, klinkt hard, laat apparatuur kil klinken en draagt niet bij aan een harmonieuze set. Dus mag je nooit een audiomeubel kopen dat voor een groot deel uit glas bestaat.

Bristol Sound & Vision Show 2005 deel 2, door Marc Brekelmans en Rene van Es
Engels publiek houdt van muziek. En Marc en ik houden van de Sound & Vision show. Juist vanwege die muziek, maar ook om het typisch Engelse sausje en de uitstekende weergave kwaliteit die bereikbaar is met twee of meer luidsprekers in een eenvoudige hotelkamer. Engeland is nog altijd een hifi Mekka en je hebt geen kaarsje nodig om mooie apparatuur te zoeken. Een Easyjet ticket is voldoende.

Bristol Show 2005 (c) Xingo

High Fidelity Antwerpen 2005, Dr. Longbeard & Marja  Antwerpen.
Stad van eten, drinken, gastvrijheid en vriendelijkheid. Vanuit de Randstad is dit alles binnen een uur te bereiken. Een luttel aantal kilometers scheidt het nuchtere, zakelijke en soms nogal botte Holland van een totaal ander land met andere gewoontes en manieren. En dan vindt er ook nog een audio show plaats. Er is dus geen enkel excuus te verzinnen om niet naar Antwerpen te gaan.

Antwerpen2005 (c) Xingo

Musical Days at Audio Excellence, door Jan de Jeu
Gedurende de "Musical Days" staat bij deze dealer een installatie speelklaar opgesteld die de ware muziekliefhebber het water in de mond doet lopen. Allereerst is daar de Perception luidspreker van Dynamic Solutions die ik weliswaar reeds meerdere malen heb kunnen beluisteren maar nog niet eerder in deze, naar het schijnt definitieve, uitvoering. Daarnaast staat er een draaitafel speelklaar waarvan ik het nodige verwacht; de Avid Volvere, uitgerust met een Rega RB300 arm en het Benz Ace element in de high output versie.

Audio Excellence Musical Days (c) Xingo


Hi-Visit

Sense of Music, door Rene Smit 
Tot nu toe was ik gewend Hivisits af te leggen bij winkels of importeurs, echter Sense of Music is de eerste, zoals Ronald het zelf noemt, “huisdealer”. Wat inhoudt dat Ronald zijn klanten ontvangt in zijn eigen woning. Het in het centrum gelegen woonhuis aan de Garenmarkt 25 is een fraai oud pand wat ook nog eens heel mooi is ingericht.


Set van de week

De set van Peter VL
Op My.hifi.nl (uw sets) vindt u de HiFi installaties van HiFi.nl bezoekers. Enthousiaste gebruikers vertellen over hun hifi geschiedenis, muziekvoorkeur en uiteraard hun huidige set. Deze week de set van Peter VL.


Software

J.S. Bach - St. John Passion (SA-CD), door Jan Luijsterburg (TIP!)
De kerken, voor zover ze er nog staan, lopen steeds verder leeg, behalve wanneer er muziek gemaakt wordt. De belangstelling voor de passiemuziek in de paastijd neemt ieder jaar toe. De Nederlandse Bachvereniging speelt een grote rol in dit fenomeen, met de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus passion in de Grote Kerk van Naarden. Onder leiding van Jos van Veldhoven is de Bachvereniging uitgegroeid tot een centrum van onderzoek en authentieke uitvoeringspraktijk.

The Genius Of Coleman Hawkins (Vinyl), door Jan de Jeu  
Van "The Hawk" of "The Bean", zoals de saxofonist Coleman Hawkins vaak genoemd wordt, kan gezegd worden dat hij in eerste instantie degene geweest is die verantwoordelijk is voor het creëren van het prototype van een voor een jazzband improviserende jazz solist. In die zin heeft hij meer betekend voor het populariseren van zijn instrument dan diens Belgische uitvinder Adolphe Sax.

New Cool Collective – THEBESTOF 9499 (CD), door Luc van Gaans
De zomer staat weer voor de deur..., althans dat zouden we graag willen. Wie alvast in de stemming wil komen zou deze cd eens op moeten zetten. Een verzameling van de beste stukken van één van de hipste jazzformaties van Nederland. Zeker weten dat je de zon daarmee aan het schijnen krijgt!

Twee maal Patricia Rozema (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
De Canadese filmmaakster Patricia Rozema, inderdaad, van Nederlandse komaf, heeft in de loop der jaren geen groot, maar wel een fraai oeuvre opgebouwd. Twee van haar bescheiden filmhuishits, I’ve Heard the Mermaids Singing en When Night is Falling, beiden naar een eigen scenario, zijn recentelijk op DVD uitgebracht door Homescreen.

Baboussia (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Solidariteit, dat was ooit een belangrijk begrip in zowel het communistische gedachtegoed dat de basis vormde voor de Sowjet-Unie als de manier waarom men van oudsher leefde in de verre uithoeken van dit uitgestrekte land. Tossia, de door iedereen Baboussia genoemde hoofdpersoon in deze film ondervindt aan den lijve de effecten van de teloorgang van de traditie.

MERK

EDITORS' CHOICE