NIEUWSB&W

Doelgericht - publicatie week 10


Marc Brekelmans | 10 maart 2005 | B&W

In het weekend van 19 en 20 maart staat Rotterdam weer in het teken van HiFi. In dat weekend vindt de jaarlijkse Doelen Lente HiFi show plaats. In haar kielzog worden dat weekend meerdere hifishows en demonstraties in de havenstad georganiseerd. Zo kunt u in Grand Café Engels de Luistershow vinden en geven Audio Gallery, Snijders Hifi en Multifoon de Doelen demonstraties in hun winkels.

Traditiegetrouw is ook de redactie van Hifi.nl dat weekend aanwezig om verslag te doen van alle nieuwigheden, luisterimpressies en wetenswaardigheden die dat weekend gepresenteerd worden. In de loop van volgende week zal een speciale Doelen Lente HiFi show pagina op HiFi.nl verschijnen met daarin een overzicht van de deelnemende importeurs en merken, alle shownieuwtjes en tijdens de show en de week daaropvolgend onze verslagen.

Maar ook dit weekend kunt u al een bezoek brengen aan de Hifi show die in Antwerpen  georganiseerd wordt door onze collega’s van Audioforum.be (zie advertentie op onze voorpagina).

Nu een jaar geleden hebben we ons ten doel gesteld om vaker wat “aardser” geprijsde elektronica en luidsprekers te gaan recenseren. Voorbeelden daarvan, die u het afgelopen jaar voorbij heeft kunnen zien komen, zijn de Cambridge Azur 540R, NAD L53, KEF Kit 100, Denon AVR-770 en de Polk Audio Monitor serie. Vandaag hebben we weer een versterker met een relatief bescheiden prijs, de NAD C352 die in de buitenlandse vakpers al vaak is bejubeld. Rene van Es gaat kijken/luisteren of dat terecht is.

Dat we ook de meer exotische apparatuur niet vergeten blijkt maar weer uit de recensie die we vandaag hebben van Hyperion. Ook Hyperion kreeg de afgelopen tijd veel lovende recensies in de internationale pers. Aangezien het merk sinds kort ook in Nederland en België vertegenwoordigd wordt, vonden wij het tijd om ook deze luidsprekers eens zelf aan de tand te voelen.

Het afgelopen jaar zijn we ook gestart met my.hifi.nl, en we mogen zeggen, met succes! Inmiddels hebben zich al ruim 600 mensen geregistreerd, waarvan ruim 340 mensen ook hun eigen set op de site hebben geplaatst. Vanaf vandaag zullen we met regelmaat een bepaalde set in het zonnetje zetten op de voorpagina van HiFi.nl. De set van Jeroen zal deze week het spits afbijten.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

NAD C352, door Rene van Es 
Als een echte award winnaar kondigde importeur AND Benelux de NAD C352 geïntegreerde versterker bij mij aan. Nu raak ik daar niet van onder de indruk want ik ben een nuchtere Hollander “die het eerst zelf wil zien en vooral horen” voordat ik een oordeel onderstreep of afval. Daar maakte AND Benelux geen probleem van en de C352 arriveerde op de deurmat. Nieuw in doos dus een tijdje inspelen kon geen kwaad. Waarna de pret kon beginnen.

NAD C352 (c) Xingo


Hyperion HPS-906, door Phil van Deijk 
Het luidsprekermerk dat zich dit keer waar mag maken zal voor de meesten onder ons onbekend zijn. Hyperion Sound Design zag een tiental jaar geleden het eerste levenslicht om de wensen van een groepje technici en zogenaamde audiofielen uit Amerika te verwezenlijken. Na langdurig onderzoek hebben zij twee nieuwe technieken ontwikkeld en die in een 6.5” carbon-fiber woofer gestopt. De ter recensie ontvangen HPS-906 is voorzien van een dergelijke woofer.

Hyperion


Columns - Achtergrondartikelen

Retro Stereo, door Rene van Es 
Is het u ook niet ontgaan dat de tendens voor audio meer en meer neigt naar een terugkeer naar stereo? Home cinema lijkt naar de achtergrond te worden gedrongen of in ieder geval de plaats te krijgen waar het hoort, in de thuisbioscoop.

Bristol Show 2005 deel 1, door Marc Brekelmans & Rene van Es
De Bristol Hifi Show is volgens zeggen de belangrijkste Britse show van het jaar. Of dat waar is weet ik niet, mogelijk probeert What HiFi als mede organisator concurrent HiFi News vliegen af te vangen. Hoe dan ook, Bristol is een puur Engelse show waar wij met genoegen rondliepen en ons lieten verwennen met klanken waar jaren ervaring uit sprak.

Bristol 2005


Software

Oscar Peterson - A Night in Vienna (DVD-muziek & CD), door Dr. Longbeard & Marja 
Dit jaar voor de Doelen Lente Hifi Show geen speciale Baileo uitgave, maar een eerbetoon aan Oscar Peterson die in augustus van dit jaar 80 wordt. Dit eerbetoon komt in de vorm van zowel een cd als een dvd. Beiden bieden een verslag van een bijzonder concert dat Peterson samen met de drummer Martin Drew, bassist Niels-Henning Orsted Pedersen en gitarist Ulf Wakenius in november 2003 gaven.

The Alan Parsons Project - The Turn Of A Friendly Card (Vinyl), door Jan de Jeu
Alan Parsons is misschien niet de meest geniale artiest uit de prog rock historie maar deze geluidstechnicus - die verantwoordelijk is voor de klank van zowel The Beatles’ "Abbey Road" als Pink Floyd’s "Dark Side Of The Moon"- heeft met zijn zeer herkenbare mix van orkestraties, vocalen, en elektronische effecten een volstrekt nieuwe en geheel eigen benadering van de rock muziek gecreëerd.

Tocotronic - Pure Vernunft Darf Niemals Siegen (CD), door Roel Bouman 
Het nieuwe album van Tocotronic valt op het eerste gehoor zeker niet mee! We lazen dan ook al de nodige recensies waar nogal wat teleurstelling uit sprak. De Duitse groep wordt daardoor geslachtofferd voor het gebrek aan onthaasting in popjournalistiek Nederland, want er ontstaat zo een beeld dat de jongste Tocotronic-schijf niet zou deugen. Wie echter de tijd neemt voor Pure Vernunft Darf Niemals Siegen ontdekt dat dat reuze meevalt.

Adam Green – Gemstones (CD), door Jan Luijsterburg 
Harder glinsteren dan het hoesje van de nieuwe CD van Adam Green, dat is niet mogelijk. Uw beeldscherm kan het niet weergeven, maar wat op dit plaatje grijs is doet in het echt naar een zonnebril verlangen. Een groteske verpakking die perfect past bij deze opvolger van Friends of Mine. Wederom vijftien perfect gearrangeerde miniatuurtjes die garant staan voor een melige bui.

Triosk - Moment Returns (CD), door Jan Luijsterburg 
Wie dacht dat jazz een uitgekauwd genre is kan ter genezing van een vooroordeel terecht bij dit trio uit Sydney. De muzikanten, samengekomen om hun bewondering voor het Bill Evans trio in de praktijk te brengen, raakten al snel in de ban van modernere invloeden. Het resultaat is een heerlijke kruising tussen geïmproviseerde jazz, minimal music en abstracte elektronische muziek.

Te doy mis ojos (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Aan het begin van deze aangrijpende Spaanse film pakt moeder Pilar haar koffers en vlucht met zoontje Juan naar haar zus. Geleidelijk wordt duidelijk gemaakt hoe ze tot deze stap gekomen is. Te doy mis ojos (Neem mijn ogen) is een tragisch verhaal over huiselijk geweld, met alle dramatiek en tegenstrijdige gevoelens die daarbij komen kijken.

MERK

EDITORS' CHOICE