Mordaunt Short Avant architect

Redactie HiFi.nl | 01 maart 2005 | Mordaunt-Short

(ingezonden mededeling)

Met trots introduceert Mordaunt-Short zijn nieuwe Avant architect-serie van inbouwluidsprekers. De uit vijf modellen bestaande serie levert eersteklas stereo- en meerkanaalsprestaties, ongeacht de vorm en afmetingen van de luisterruimte.

De opvallende ontwerpen doen eer aan de reputatie van het bedrijf als leverancier van toonaangevende technische ontwerpen en zijn uitgerust met bekroonde innovatieve technologie.

Mordaunt short muurbeugelDe Avant architect-serie is uitgerust met een muurbevestigingssysteem waarvoor patent is aangevraagd. Dit systeem zorgt niet alleen voor een verbluffend eenvoudige en snelle installatie, maar staat ook garant voor een onbeweeglijke verbinding tussen de muur en de luidspreker.

Een dergelijke onbeweeglijke basis betekent dat vervorming tot een absoluut minimum is beperkt. Daarbij beperkt een sterk absorberend isolatiemateriaal tussen de luidsprekerassemblage en de muur eventuele negatieve geluidseffecten die de muur kan veroorzaken. Het resultaat: een volledig geïsoleerde bevestiging. Daardoor leveren Avant architect-luidsprekers overal, waar zij zich ook bevinden, hetzelfde uitzonderlijke geluid. Het eigen wandbevestigingssysteem is geschikt voor muren met een diepte van 9 mm tot 32 mm.

Mordaunt Short  Avant Architect

Zoals de naam al aangeeft, zijn deze innovatieve inbouwluidsprekers uitgerust met de alom geprezen Avant-technologieën van Mordaunt-Short. Hiertoe behoren de allernieuwste CPC (Continuous Profile Cone) mid/bass-drivers, hetzij in een geheel nieuwe 16,5-cm uitvoering, hetzij in de befaamde 13-cm uitvoering.

De zuivere CPC-lijnen zijn van essentieel belang voor zijn superieure geluidsweergave. Daarbij staat het ononderbroken aluminium oppervlak garant voor een uitstekende stijfheid en daarmee voor minimale vervorming. De toevoeging van een radiaal ribbelpatroon op de rand van het conusoppervlak zorgt voor een verdere versterking van de driver, wat resulteert in een grotere mate van controle bij de hoogste en laagste frequenties.

De conusrand is aangesloten met behulp van de V-vorm-technologie van Mordaunt-Short. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een vernieuwende mechanische verbinding, die het stralingsgebied vergroot en bijdraagt tot de stijfheid van de structuur van het geheel. De surround zelf heeft een wisselende dikte, wat bijdraagt tot een nauwkeurige pistonwerking, en laat de schotel ongelooflijk vrij bewegen: dit betekent een enorme verbetering van de prestaties bij timing. Een visco-elastische koppeling van ruimtevaartkwaliteit tussen conus en luidsprekerspoel maakt de drivers compleet. De driver is vervolgens gemonteerd op een geprofileerd stalen chassis met ventilatieopeningen.

Mordaunt Short  Avant Architect

Minstens net zo belangrijk is dat de Avant architect-luidsprekers naadloos opgaan in elke omgeving, dankzij het onopvallende frame en de overschilderbare grille. Bij de ontwikkeling van dit model is gestreefd naar een vormgeving die het bestaande decor minimaal onderbreekt.

De volledige Avant architect-serie omvat de AW151-luidspreker (met een 13-cm mid/bass-driver en een 25-mm tweeter) en de AW161 (met een 16,5-cm mid/bass-driver en een 25-mm tweeter). De AW152-luidspreker heeft twee 13-cm mid/bass-drivers en een 25-mm tweeter, en de AW162 heeft twee 16,5-cm mid/bass-drivers en een 25-mm tweeter. Deze laatste twee ontwerpen zijn bedoeld voor horizontale of verticale montage. Ter completering van de serie is er de AW153, die met zijn breedte van 36,5 cm past tussen industriestandaard panelen.


EDITORS' CHOICE