NIEUWSB&W

Buizen - publicatie week 6

Marc Brekelmans | 10 februari 2005 | B&W

Buizen hebben een soort magie. Een magie die er voor zorgt dat versterkers met buizen automatisch een “High End” imago bezitten, of ze nu wel of niet goed klinken. Er is blijkbaar iets in de warme gloed van een buis dat hem onweerstaanbaar maakt, zoals ook een open haardvuur onherroepelijk onze aandacht vraagt.

Toch is het natuurlijk wel vreemd dat in het digitale tijdperk een bijna honderd jaar oude analoge techniek ons nog steeds in vervoering brengt, zowel klankmatig als esthetisch. Het lijkt wel of in hifi-land de regel geldt; “hoe ouder de techniek, hoe beter”. Kijk maar naar de nog steeds groeiende populariteit van de aloude platenspeler in hifi kringen. De ‘normale’ mens heeft beide technieken al weer lang uit zijn geheugen gewist. Als wij bovendien beweren dat buizenversterkers en platenspelers klankmatig superieur kunnen zijn aan de CD, dan is een meewarige blik en een zacht murmelend “ja, natuurlijk” ons deel.

Weet u dat buizentechniek ook ingezet wordt voor surround systemen. Het Italiaanse merk Pathos introduceerde onlangs een vijfkanaals buizenversterker. Het krijgen van het persbericht was voldoende om meteen onze redactie in actie te laten komen; deze versterker moesten we aan de tand voelen. Vandaag kunt u lezen of een buizenversterker bestand is tegen het Home Cinema geweld. Misschien kan de versterker zelfs een stukje magie toevoegen aan uw filmbeleving. U leest het in de recensie van Bjorn Mateijsen.

Zolang wij bezig zijn met buizen, waarom dan niet meteen een special over het onderwerp maken. Buizenliefhebbers kunnen deze week verheugd naar de voorpagina van HiFi.nl kijken, want naast de Pathos Cinema X recensie hebben we ook nog eens een achtergrondartikel over Tube Rolling.

Tube Rolling is niet meer of minder dan het uitproberen van verschillende merken en types buizen in uw eigen apparatuur om zodoende de optimale buis te vinden voor uw versterker (of andere buizenapparatuur). Dimitri van Hoven zal, als gastauteur, u mee laten profiteren van zijn kennis en ervaring met het proberen van verschillende buizen.

Op het gebied van beeld hebben we de afgelopen 50 jaar niet anders dan met buizen te maken gehad, beeldbuizen. Zij lijken momenteel het onderspit te delven ten opzichte van nieuwe LCD en Plasmatechnieken. Misschien is de toekomst van de beeldbuis wel analoog aan de geschiedenis van de versterkerbuis. Nieuwe technieken doen de belofte een betere kwaliteit te bieden en vinden daarom snel gehoor bij de consument. En hoewel met name Plasma een zeer goed beeld kan geven, de ouderwetse beeldbuis heeft zijn charme’s en vooral zijn kwaliteiten. Zouden videofielen over 20 jaar verlekkerd naar een beeldbuis zitten te staren?

Vorig jaar publiceerde HiFi.nl een test van de Cinemateq Picture Optimizer Plus. Bij het publiceren van de recensie enkele maanden later, stond de opvolger van deze scaler al weer in de startblokken om op de markt te verschijnen. Reden voor ons om de nieuwe versie onder handen te nemen. De nieuwe Cinemateq Picture Optimizer Plus II is door Garmt van der Zel aan de tand gevoeld en de conclusie is zeer verassend te noemen…..lezen dus!

Redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Pathos Cinema X, door Bjorn Mateijsen 
Toen het Italiaanse Pathos aankondigde de eerste stappen te gaan zetten in de wereld van de home-cinema, ging mijn hart sneller kloppen. Helemaal toen bleek dat de importeur inmiddels het eerste exemplaar in Nederland had staan. Een afspraak was snel gemaakt en in korte tijd stond Wim van Kraanen van Analogue Audio op de stoep met de Pathos Cinema X onder zijn arm.

Buizen (c) Xingo

Cinemateq picture optimizer plus II, door Garmt van der Zel 
Vorig jaar mei recenseerde ik de Cinemateq picture optimizer plus, met een goed resultaat. Voor een diepgaandere algemene beschrijving van het produkt verwijs ik alvast naar die test. Er is echter inmiddels een opvolger van dit model op de markt, met de toevoeging ‘II’. Het uiterlijk van het product kreeg een flinke boost, want in plaats van zwart met een groen display is de scaler nu zilver met een blauw display en wordt hiermee plotsklaps één van de mooist ogende video-processoren die ik ken. Maar men zegt wel eens dat schoonheid van binnen zit en laat ik daar nou net in geïnteresseerd zijn...

Buizen (c) Xingo


Achtergrondartikelen - Columns

Tube Rolling, door Dimitri van Hoven 
Goed, Tube Rolling, wat is dat? Tube Rolling is niks anders dan de klankmatige verschillen tussen buizen vergelijken in een versterker. Iedere eigenaar van een buizenversterker (of bijvoorbeeld een cd-speler met buizen uitgangstrap) die wel eens andere buisjes heeft geprobeerd weet dat het verschil zeer groot kan zijn. Voor de gemiddelde mens is een buis echter maar een buis, als ze al van het bestaan afweten.

Buizen

CES 2005 verslag, door Theo Wubbolts 
In samenwerking met HVT brengen wij u het verslag van de afgelopen CES in Las Vegas. HVT`s hoofdredacteur Theo Wubbolts bericht over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van consumenten electronica zoals die tijdens de Consumer Electronics Show 2005 in Las Vegas aan het publiek werden getoond.

CES 2005

Lijstjes, door Rene van Es 
De Westerse mens heeft kennelijk een enorme behoefte aan ordening en rangschikking. Dat maak ik op uit de lijstjes die er verschijnen in de januari nummers van veel tijdschriften. En uit tijdschriften als Stereoplay en What Hifi die elke maand pagina’s wijden aan het rangschikken van apparatuur op basis van prestatie. Hoe hoog staat mijn speler, wat wordt de opvolger, met welke versterker en welke luidsprekers. Alsof je een maaltijd samenstelt op basis van de Guide Michelin en Lekker samen.


Hi-Visit

Poulissen Roermond, door Rene van Es
Je hebt audiowinkels en Audiowinkels. Wie bij Poulissen Audio Video Center in Roermond binnen stapt, heeft meteen door dat dit een Audiowinkel is met een hoofdletter "A". Verzorgt, groot en met een ruim assortiment staat Poulissen op eenzame hoogte, zeker binnen Limburg maar ook ver daarbuiten. Een verslag van een bezoek aan een bijzondere winkel.

Poulissen Roermond


Software

Frank Marino – RealLIVE!(CD), door Michel Wanner 
De inmiddels 50-jarige Frank Marino zal waarschijnlijk tot z’n dood platen blijven uitbrengen. Sinds 1973 is de half-Italiaan/half-Arabier reeds actief in de rockbusiness. Begonnen als Hendrix-kloon, maar gedurende de tijd toch een behoorlijk eigen stijl ontwikkeld met inmiddels een grote schare fans.

BJ Nilsen - Fade to White (CD), door Jan Luijsterburg 
Benny Nilsen uit Stockholm bewerkt omgevingsgeluiden op zijn laptop tot duistere soundscapes. Tot voor kort deed hij dat als Hazard, maar nu prijkt zijn eigen naam op deze uitgave van het Britse, in abstracte ambient gespecialiseerde labeltje Touch.

Nynke Laverman - Sielesâlt en kippenvel (CD), door Dr. Longbeard & Marja 
Het Fries is een taal die slechts in een klein deel van noordwest Europa wordt gesproken. De Nederlandse provincie Friesland biedt onderdak aan de meeste gebruikers van deze Germaanse taal. Het Fries is de enige – beschermde – tweede taal in Nederland. En het is dit Friese land dat de dichter en arts Jan Jacob Slauerhoff voortbrengt.

Prokofiev - Romeo and Juliet (Vinyl), door Jan de Jeu 
De op 23 april 1891 in Sontsovka in de Oekraïne geboren Sergei Sergeyevich Prokofiev viert gedurende zijn leven triomfen als pianist en dirigent en wordt tevens beschouwd als een van de grootste componisten van de twintigste eeuw. Hij reist veel en woont jarenlang in het westen. De Romeo and Juliet suites worden gecomponeerd in 1936, in een periode dat hij weliswaar nog in Parijs woont maar waarin hij tevens reeds frequent terugkeert naar het inmiddels tot het communisme bekeerde Rusland van Stalin.

De Grote Stilte (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
De Ingmar Bergman Collectie van Moskwood Media groeit gestaag tot een imposante verzameling klassiekers. Een van mijn favorieten uit het oeuvre van de Zweeds meester van de existentiële problematiek is De grote stilte (Tystnaden) uit 1963. Een film waar, in tegenstelling veel van zijn ander werk, nauwelijks in gesproken wordt. 

MERK

EDITORS' CHOICE