NIEUWSB&W

Eén Terabyte DVD


Redactie HiFi.nl | 06 februari 2005 | B&W

(gezien op het Internet)

De dvd is nauwelijks ingeburgerd of de opvolger staat al weer voor de deur: de Holographic Versatile Disc (HVD). Een consortium van zes bedrijven gaat deze superschijf met één terabyte opslagruimte promoten.

Onder de deelnemers aan de HVD Alliance bevinden zich Fuji Photo, CMC Magnetics en Optware - de Japanse uitvinder van de holografische opslagprocedure waarmee HVD-schijven werken.

De schijf kan de informatie van 200 standaard dvd`s bevatten en kan tot 40 keer sneller dan een dvd worden uitgelezen, met een snelheid van meer dan 1 gigabit per seconde.

HVD schijfje met rechts normale DVD-R

Daarmee is het een geduchte concurrent voor twee andere formaten die strijden om de troon van de huidige dvd. De Blu-Ray schijf, die nog niet verkrijgbaar is, kan `slechts` 25 tot 50 gigabyte aan informatie bevatten.

De HD DVD - eveneens nog onverkrijgbaar - kan tussen de 15 en 30 gigabyte kwijt op respectievelijk enkel- en dubbellaags schijven.

De HVD Alliance is van plan in eerste instantie lagere capaciteit HVD`s te produceren, namelijk van 100 en 200 gigabyte. Op de grootste schijf kan worden opgenomen, de kleinere is alleen voor lezen geschikt. De disc met een terabyte opslagruimte volgt later en zal in eerste instantie bedoeld zijn voor bedrijven en de entertainmentindustrie.

Het blijft voorlopig gissen welke standaard de huidige dvd uiteindelijk zal gaan opvolgen.

MERK

EDITORS' CHOICE