NIEUWSB&W

200 miljoen legale downloads in 2004

Redactie HiFi.nl | 22 januari 2005 | B&W

Muziekliefhebbers in de VS en Europa downloadden in 2004 meer dan 200 miljoen legale tracks tegen betaling. Dat is het tienvoudige van het aantal verkochte tracks in 2003. Dat concludeert branche-organisatie voor de platenindustrie, de IFPI in het rapport Digital Music 2005. 

Er staat tegenover dat het aantal legale downloadsites toenam van 50 naar 230. Jupiter Research schat de consumentenbestedingen op 330 miljoen dollar. De platenmaatschappijen zien hun eerste inkomsten uit online verkopen. Voor 2005 verwacht Jupiter Research een verdubbeling van de 330 miljoen dollar. Dat komt onder meer omdat het aantal legale downloadsites nog steeds toeneemt. Platenmaatschappijen licenseren het overgrote deel van hun actieve repertoire aan deze sites, waardoor er nu meer dan een miljoen tracks beschikbaar is – het dubbele van vorig jaar.

Recent onderzoek naar de houding van de consument ten opzichte van digitale muziek laat zien dat die verandert. 31 procent van de muziekdownloaders verwacht het komende halfjaar te gaan kopen bij een legale aanbieder. Dat percentage was 22 procent.

Ondanks de bemoedigende ontwikkelingen op het gebied van legaal aanbod en de geconstateerde daling van het aantal muziekbestanden dat illegaal wordt aangeboden, maakt het rapport het duidelijk dat er nog veel moet worden gedaan aan de promotie van de digitale muziekverkopen aan de ene kant en de bestrijding van oneigenlijke concurrentie aan de andere kant. Het blijkt namelijk dat met name jongeren (16-29) slecht bekend zijn met de mogelijkheid muziek te kopen op het internet.

“De grootste uitdaging voor de industrie is ervoor te zorgen dat muziek aantrekkelijker is om te kopen dan om te stelen. De prioriteit ligt daarom nu bij het zoveel mogelijk licenseren van muziek zodat die op zoveel mogelijk manieren bij zoveel mogelijk consumenten terecht komt. Ik heb er alle vertrouwen in dat de digitale muziekmarkt verder zal groeien het komende jaar. Een segment dat nu verantwoordelijk is voor een uiterst klein percentage van de inkomsten van de maatschappijen zal de komende jaren een vlucht nemen. Eindelijk is de bedreiging een kans geworden”, aldus IFPI-voorzitter en CEO John Kennedy.

MERK

EDITORS' CHOICE