NIEUWSB&W

Synergie - publicatie week 3

Marc Brekelmans | 20 januari 2005 | B&W

Het geheel is soms groter dan de som der delen. Nergens gaat deze stelling zo goed op als in HiFi. Maar ook het tegenovergestelde is in de HiFi helaas maar al te vaak waar. Het kopen van een mooie CD-speler, prachtige versterker en nog mooiere luidsprekers garandeert helaas geen even prachtig resultaat.

HiFi is als het bereiden van een goed gerecht, alles staat of valt met de kwaliteit van de ingrediƫnten, maar het simpelweg in de pan gooien van de beste ingrediƫnten is niet genoeg om iets bijzonders te serveren. Daar komt de magie van een goede kok bij kijken. Deze weet welke ingrediƫnten elkaars smaak versterken of juist verzwakken.

Om deze analogie te blijven volgen zijn de apparaten de ingrediƫnten, de HiFi speciaalzaak de kok en u de gast die het heerlijks mag verorberen. Natuurlijk bent u zelf meer dan uitstekend in staat om apparaten te beoordelen op hun klankmatige eigenschappen, ieder mens met twee goede oren kan dat. Wat voor u een stuk moeilijker wordt is het uitproberen van talloze combinaties. Daar ligt juist de toegevoegde waarde van de HiFi speciaalzaak (tenminste, daar mogen we van uitgaan). Deze is dagelijks bezig met het combineren van de apparatuur die in zijn zaak aanwezig is en heeft zo een duidelijk idee welke combinaties wel werken en, misschien nog wel belangrijker, welke niet.

Om het geheel nog lastiger te maken hebben we ook nog eens te maken met persoonlijke voorkeuren. De een hecht veel waarde aan een ā€œgestokenā€ stereobeeld, de ander zal misschien meer de nadruk willen leggen op klankkleur, diepte of laagweergave. De Ć©Ć©n houdt van jazz, de ander misschien van klassiek of juist hardrock. De eisen die verschillende muziekstijlen stellen aan de apparatuur zijn verschillend. Iemand die (bijna) uitsluitend luistert naar singer/songwriters (vaak alleen een zanger(es) met een gitaar) zal weinig waarde hechten aan een strakke laagweergave en de weergave van de middentonen veel belangrijker achten. Dat geldt voor u, maar ook voor onze auteurs.

Maar waarom zou u dan nog recensies lezen als het klankmatige resultaat toch afhankelijk is van de combinatie met andere apparatuur? U hebt natuurlijk nooit exact dezelfde set als de auteur thuis staan. Toch zijn recensies wel degelijk een goed startpunt voor uw zoektocht naar de ultieme weergave. In recensies wordt namelijk het kaf van het koren gescheiden. Als u regelmatig onze recensies leest krijgt u een idee van de smaak van de verschillende auteurs. In iedere recensie geeft de auteur ook aan welke muziek ze beluisterd hebben. Samen moet dat u een goede indruk kunnen geven of een product geschikt is voor u. Niet dat u dan blind tot aanschaf over kunt gaanā€¦het is een reden om samen met uw dealer te gaan luisteren of het apparaat ook aan uw eisen voldoet.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Bose Lifestyle 48, door Rene van Es
Wie Bose in de audiowereld denkt te kunnen negeren heeft niet door hoe groot de Bose Corporation is en welk enorm marktaandeel Bose sinds de introductie van de beroemde 901 luidsprekers heeft weten te veroveren. Niet alleen in thuisland USA maar ook in geheel Europa. Al jaren is Bose de grootste luidspreker leverancier ter wereld, op enige afstand gevolgd door andere merken. Mogelijk is Bose daarom verguisd door velen en heeft de naam "Bose" in audiofiele kringen een slechte roep. Is dat wel terecht of komt het gewoon omdat Bose een andere doelgroep aanspreekt.

Bose Lifestyle 48


Thomson Lyra PDP2845, door Marc Brekelmans 
Het afgelopen jaar kon je er niet omheen; de iPod bleek onontbeerlijk voor iedere zichzelf respecterende muziekliefhebber. Je kon geen tijdschrift openslaan of het kleine wonderkastje vulde de kolommen. Natuurlijk waren (en zijn) er alternatieven, maar om Ć©Ć©n of andere reden viel je daarmee toch buiten de boot. Deze recensie gaat niet over de iPod, sterker nog, ik heb zelfs nog nooit een iPod vastgehouden. Het onderwerp van dit artikel is een andere MP3 speler (hoewel de iPod weer geen MP3 speler is, snapt u het nog?), de Thomson Lyra PDP2845. Een echte MP3 speler met een harde schijf van maar liefst 40Gb.

Synergie (c) Xingo


Achtergrondartikelen - Column

Jan in gesprek metā€¦ā€¦ Marcel Kroese & Herman van den Dungen, door Jan de Jeu
De eerste geĆÆntegreerde versterker van het nieuwe merk Prima Luna is al enkele maanden op de markt wanneer een bekend audio importeur mij attendeert op de klankmatige kwaliteiten van deze met vier EL34 eindbuizen uitgeruste Prologue One. Tijdens de kort daarop gehouden luistersessie realiseer ik me nog niet dat deze kennismaking uiteindelijk de aanleiding zal vormen voor een aflevering uit de serie "Jan in gesprek met ........."

Marcel Croese & Herman van den Dungen (c) Xingo (c

Volumeregeling, door Rene van Es  
Er is een hardnekkig misverstand dat zegt: als de volumeregelaar maar een klein stukje open gezet hoeft te worden dan heeft de versterker veel vermogen. Helaas is dat niet waar. Aan de stand van de volumeregelaar valt het vermogen net zo min af te lezen als de maximum snelheid van een auto te bepalen is door naar de schaal van de kilometerteller te kijken.

Studio 2, door Rene van Es
Mijn tweede installatie begint aardig vorm te krijgen en nadert de voltooiing. Uitgangspunten voor de tweede set zijn snel op een rijtje te zetten. Het budget is beperkt tot ongeveer 4000 euro.

Studio 2 (c) Xingo


Software

Gerry Mulligan at the Village Vanguard (Vinyl), door Jan de Jeu
Gerry Mulligan is waarschijnlijk de meest bekende bariton saxofonist uit de geschiedenis van de jazz. Toch heeft deze in 1927 in New York geboren musicus niet als saxofonist maar als pianist zijn eerste schreden op het muzikale pad gezet.

David Munyon - Seven Leaves in a Blue Bowl of Water (CD), door Jan de Jeu 
Tegelijkertijd met de eerder door mij besproken CD "More Songs for Planet Earth" heeft Stockfisch Records een tweede CD uitgebracht met daarop materiaal dat opgenomen is in oktober 1996 (9 songs) en februari 1997 (4 songs).

Magnolia Electric Co ā€“ Trials & Errors (CD), door Jan Luijsterburg
Het beestje kan maar een naam hebben, maar Jason Molina is daar niet zo duidelijk in. Songs: Ohia lijkt tegenwoordig Magnolia Electric Co te heten. Een gruizige, traag rockende band, met een iets vastere bezetting dan de oude naam jarenlang herbergde.

Les Valseuses (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Waarom zou je een goed idee slechts Ć©Ć©n keer uitvoeren? De serie Italiaanse Meesterwerken, uitgegeven door NRC Handelsblad en Homescreen, was een groot succes. Iedere maand werd een nieuwe titel uit een roemrucht recent verleden aan de dreigende vergetelheid onttrokken.

 

 

 

 

 

 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE