NIEUWSB&W 800

Nieuwe 800 serie B&W

Redactie HiFi.nl | 12 januari 2005 | B&W 800

(ingezonden mededeling)

Tijdens de afgelopen CES in Las Vegas introduceerde B&W haar nieuwe Nautilus 800 serie. Het meest opvallende aan deze nieuwe serie is het gebruik van diamanten tweeters in de topmodellen (herkenbaar aan de "D" achter het typenummer). Ook zal de nieuwe serie meer modellen kennen dan de "oude" 800 serie.


Achtergrond

De B&W 800 Serie – in Matrix of in Nautilus uitvoering – heeft altijd een begerenswaardige positie genoten in het high end audio marktsegment.
Niet alleen heeft deze serie altijd een uitzonderlijk goede weergave geboden, maar ook een uitzonderlijk goede prijs- kwaliteitsverhouding, daarom is het geen verrassing dat B&W bijna 50% van de wereldwijde high end luidsprekermarkt bedient.

B&W Nautilus 800 Diamond

Bij de introductie van de Nautilus Serie in 1998, met als topmodel de Nautilus 801, werd geschiedenis geschreven door het combineren van reeksen nieuwe ideeën en technieken, wat de weergave prestaties op een toen ongekend niveau bracht.
De latere introductie van de Signature Serie bracht verbeteringen aan de luidsprekereenheden en wisselfilters, een kwalitatief nog betere en mooiere afwerking van de kasten, en tevens een verbeterde geluidsweergave.


Weergave

Het Signature kwaliteitsniveau is het technisch uitgangspunt voor de ontwikkeling van de nieuwe 800 Serie geworden.
De Nautilus styling is op wat kleine veranderingen na, identiek gebleven.
Vooral de 801 en 802 profiteren van deze facelift.
Net als voorheen worden drie verschillende afwerkingen aangeboden, behalve dat Red Cherry nu vervangen is door Rosewood, waarbij de houtstructuur beter zichtbaar is.

B&W Nautilus 800 Diamond

De belangrijkste verschillen, echter, zijn te vinden in de luidsprekereenheden en wisselfilters.
Onze R&D afdeling, die nauw samenwerkt met de productontwikkelingsafdeling en nieuwe toeleveranciers, heeft de mogelijkheid gecreëerd diverse materialen voor de vervaardiging van tweeterdomes met elkaar de kunnen vergelijken, welke samen met nieuwe ideeën op het gebied van wisselfilter techniek hebben geresulteerd in een weergavekwaliteit die even ver vooruit ligt op de Signature Serie, als de Signature Serie vooruit was op de Nautilus 800 Serie.


Toepassingen

Om nog beter tegemoet te kunnen komen aan de wensen van onze klanten, is de modellijn uitgebreid.

Eén van de technieken om diafragma’s te maken is zeer kostbaar, en wordt daarom alleen  toegepast in de top modellen, hierdoor is een prijsgat ontstaan, wat wordt opgevuld door een extra vloerstaand systeem tussen de 802 en de 803 in.

B&W Nautilus 800 Diamond

Er zullen twee extra centerluidsprekers worden geïntroduceerd, beiden groter dan de bekende HTM1 en HTM2 modellen, welke gecontinueerd zullen worden in opgewaardeerde uitvoering in de nieuwe modellijn.
Eén van deze twee is een imponerend vloerstaand model, uitgevoerd met de Marlan ‘kop’ om de 800, 801 en 802 modellen te completeren.

Als toevoeging op het compacte SCM wandmodel, wordt er nog een surround luidspreker geïntroduceerd.
De DS8 is net als de DS7 een omschakelbare dipool/ monopool met de optie van 12V bediening. Hier, echter, zijn de kast en basluidspreker groter en zijn er mid- en hoog units gebruikt op de zijwanden van de kast.

Er zullen drie subwoofers leverbaar worden in de nieuwe serie, twee met dezelfde maatvoering als de bestaande ASW800 en één met dezelfde afmetingen als de ASW850.

De twee topmodellen zullen enige tijd na de officiële introductie van de nieuwe 800 Serie op de markt komen, deze zullen worden uitgevoerd met een digitaal kamer correctie systeem, waarbij gebruik gemaakt is van technieken afkomstig uit ons Listening Room Optimiser project.
Er wordt hier gebruik gemaakt van een meetmicrofoon, die zich in de afstandsbediening bevindt, om de akoestische reactie van een ruimte op tal van punten te kunnen bepalen. De gevonden digitale parameters worden vervolgens geheel automatisch geoptimaliseerd.

MERK

EDITORS' CHOICE