NIEUWSB&W

Calimero - publicatie week 1

Redactie HiFi.nl | 06 januari 2005 | B&W

“Zij zijn groot en ik ben klein……en dat is niet eerlijk!” Iedereen van boven de 35 kent deze uitspraak van het verongelijkte kleine kuikentje met de eierdop op z’n kop nog wel. Maar gaat dit adagium ook op voor HiFi-apparatuur?

Zoals Johan Cruijff al treffend zei; “ieder voordeel heb se nadeel” . Want hoewel grote luidsprekers in staat zijn om een geweldige geluidsdruk op te bouwen, een bassdrum als geen ander weer kunnen geven en eigenlijk een must zijn voor iedere liefhebber van rock of groot orkestraal werk, op het gebied van stemweergave en plaatsing moeten de meeste het toch afleggen tegen de kleine monitor luidsprekers. 

In de engelse school (als die al bestaat) worden vaak kleine “goedkopere” luidsprekers gekoppeld aan veel duurdere (maar vaak relatief laag in vermogen) versterkers en vaak nog duurdere bronnen. Alles onder het motto “wat er niet in gaat kan er ook niet uitkomen”. Een heel plausibele gedachtegang.
Amerikanen gaan vaak voor groot. Grote, krachtige versterkers met daaraan nog grotere luidsprekers. Big is beautiful regeert in het land waar inderdaad alles groter lijkt te zijn.

Wat moet een beginnende muziekliefhebber dan kopen? Een grote en krachtige versterker met dito luidsprekers of toch kiezen voor de monitors met een bescheiden maar fraaie versterker?

Om u een beetje houvast te geven hebben we besloten om in een reeks korte artikelen de “basics” van audioweergave toe te lichten. Hoeveel vermogen heeft u nodig voor uw ruimte en luidsprekers, wat betekent de impedantie en het rendement van een luidspreker voor de keuze van een versterker. We willen in deze artikelen niet pretenderen volledig te zijn, we willen zaken juist op een zo eenvoudig mogelijke manier inzichtelijk maken. Heeft u suggesties voor bepaalde onderwerpen? Schroom dan niet om uw ideeën aan ons kenbaar te maken. U kunt uw reactie sturen naar hoewerkt@hifi.nl.

U hebt een (erg) mooie stereo installatie die u heilig is, maar de overige gezinsleden willen eigenlijk een surround installatie voor filmweergave. U ziet de problemen al voor zich; de opstelling moet gewijzigd worden zodat de TV netjes tussen de frontluidsprekers staat (en dat gaat natuurlijk altijd ten koste van uw stereoweergave), er moeten achterluidsprekers en een centerluidsprekers komen en uw vrouw klaagt al over de hoeveelheid luidsprekerkabels en de luidsprekers die uw huiskamer bevolken.  Was er maar een elegante oplossing die u en uw overige gezinsleden tevreden zou stellen. Nou…. die is er. In de vorm van de Kef KIT. Een kleine centrale unit met daarin de DVD-speler, tuner en voorversterker, een subwoofer met geïntegreerde eindversterkers voor alle kanalen en twee(!) luidsprekers.
Klein, maar fijn.

Om het vorige jaar goed af te sluiten willen wij u een overzicht geven van alle publicaties die het afgelopen jaar opvallend, grappig, leuk, verrassend of op een andere manier bijzonder waren. Klik hier voor het jaaroverzicht 2004.
 
Wij wensen u, mede namens de auteurs van HiFi.nl, een fantastisch 2005.
Redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Kef KIT, door Patrick Hendriks 
Een complete surroundset, zonder erg opzichtige achterluidsprekers en zonder center luidspreker. Maar mèt een formidabele afwerking, een zeer eenvoudige installatie en een beperkt aantal kabels. Maar surround heeft toch altijd achterluidsprekers? Dat klopt, maar bij Kef hebben ze de achterluidsprekers in de behuizing van de voorluidsprekers gestopt.

KEF KIT


Achtergrondartikelen - Column

Luidspreker & versterker vermogen, door Rene van Es
Gelijk maar even starten met het uit de wereld helpen van een wijdverbreid misverstand; een luidspreker heeft geen vermogen, alleen een maximale belastbaarheid die uitgedrukt wordt in Watt’s.

Oliebollenwalm, door Rene van Es
Beste lezers van HiFi.nl mag ik u vanaf deze plaats de allerbeste wensen meegeven voor 2005. Geluk en gezondheid, behoudt van werk want ook dat is lang niet altijd meer zeker, en veel mooie muziek te genieten op die componenten die u altijd al wilde hebben. Laten we er samen iets moois van maken.


Software

Billy Joel - The Piano Man (CD), door Timo Schuurbiers
Billy Joel wordt beschouwd als één van de beste singer/songwriters van de afgelopen drie decennia. Zijn allergrootste hits zijn door Sony op één CD gezet. Elk nummer wordt direkt herkend en uiteraard ook meegezongen. Sommige nummers zijn eigenlijk té catchy voor woorden, maar wel met een mooie tekst.

Solbakken - Music for Lost (CD), door Jan Luijsterburg 
Studio-opnamen van de muziek die Solbakken voorjaar 2004 live speelde bij de danstheatervoorstelling Lost, van Jakop Ahlbom. Aanvankelijk was het album alleen bij de voorstellingen en op de website van Solbakken te koop, maar nu ook via de gewone kanalen.

Seabiscuit (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen rond deze film niet al te hoog gespannen. De geschiedenis van een afgeschreven maar vervolgens toch succesvol racepaard is een clichébeeld voor The American Dream, het uitgekauwde thema waar Hollywood maar geen genoeg van krijgt. Van krantenjongen tot miljonair, als je maar volhoudt lukt alles. Brave zoetigheid levert dit naïef optimisme inderdaad wel op, maar toch viel de film me nog alleszins mee.

Calimero

Hukkle (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Film is een medium met inmiddels aardig ingesleten conventies. Dat er een gemaakt wordt die al die gebruiken aan de laars lapt gebeurt niet zo vaak. Hukkle, het debuut van de jonge Hongaarse filmmaker György Pálfi, is zo’n zeldzaam, hoogst origineel geval.

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE