Cambridge Music Server

Redactie HiFi.nl | 04 januari 2005 | Cambridge Audio

London/Den Haag, januari 2005 - Cambridge Audio presenteert de Azur 640H, een Hard Disk Music Server die wordt aangestuurd door in eigen beheer ontwikkelde AudioFile-technologie.

Cambridge Azur 640H

Al reeds veel te lang zijn gebruikersvriendelijkheid, flexibiliteit en het selectief verzamelen van muziek-downloads ongemakkelijke partners geweest. Kwaliteitsweergave werd daarmee wel in de laatste plaats geassocieerd.

Het Britse Cambridge Audio heft al deze nadelen op en brengt dit alles tezamen met het op de markt brengen van een opmerkelijke musicserver, de 640H. De presentatie ervan geschiedt tijdens de CES2005 tentoonstelling.

Cambridge Azur 640H

Het komt er, kort gezegd, op neer dat de beste onderdelen uit de vermaarde 640 C, voorzien werden van een stevige 160 gigabyte harddisk en een CD-brander. Voor het aansturen daarvan werd in eigen huis soft- en hardware ontwikkeld: Audiofile genaamd.

Met Audiofile kan een volledige muziekverzameling opgeslagen en beheerd worden en kan ook gedownload worden van muziek die aanwezig is op Internet, PC‘s of Mac‘s. Dit kan niet alleen met een Ethernetverbinding maar ook m.b.v. een draadloze Wi-Fi verbinding. Dit betekent dat de ene 640H ook met een andere kan communiceren waardoor een hoogwaardige multi-room installatie opgebouwd kan worden zonder dat daarvoor bedrading aangebracht dient te worden.

Cambridge Audio‘s nieuwe Azur 640H is dus gebaseerd op de kwaliteiten van de Azur 640C compact disc speler en is voorzien van dezelfde -recent ontwikkelde- hoogwaardige 24-bit/192kHz DA (digital to analogue) converter van de bekende fabrikant Wolfson. Er wordt ook intensief gebruik gemaakt van door CA zelf ontwikkelde technieken waaronder ‘short-path surface mount technologie‘ waarvan een ruime dynamiekomvang, grote helderheid en uiterst lage vervorming het gevolg zijn.

Cambridge Azur 640H

Zoals verwacht zou mogen worden van een audiofiele hi-fi bron wordt een voeding toegepast die de in de PC-industrie toegepaste modellen of muziekservers zwaar in de schaduw stelt. Bij Cambridge worden alle audio-schakelingen gevoed door een ruim (over)bemeten ringkerntransformator en zijn er niet minder dan zeven(!) gestabiliseerde voedingen in gebruik voor de D/A conversie, audio filter and regeltrappen. Dit alles werkt samen met een ventilator-loze Silent Supply Unit (SSU) die het benodigde vermogen en de complexiteit van de CPU (Central Processing Unit) en toegepaste geheugenchips met gemak aankan.

Het audiogedeelte van het ontwerp is strikt gescheiden van ruis-veroorzakende elektronica. En net zoals de rest van de Azur-reeks is de 640H gemonteerd op een resonantie-absorberend chassis en o.a. voorzien van een dik aluminium frontpaneel.

Naast de verzorging en productie van hoogwaardig geluid, die we inmiddels van Cambridge mogen verwachten, wordt er een wereld van nieuwe mogelijkheden geopend door de geavanceerde -embedded- Audiofile soft- en hardware. Audiofile verzorgt de opslag, transport en weergave van muziek op hoog audiofiel niveau.

Central in de 640H staat een krachtige VIA C3 1GHz processor die gekoppeld is aan een flinke (160Gb) harddisk. Deze capaciteit betekent dat er geen compromissen gesloten hoeven te worden als het gaat om geluidskwaliteit, m.a.w.: datacompressie is niet noodzakelijk. De opslagcapaciteit is gelijk aan ongeveer 300 albums met behoud van CD (PCM) kwaliteit. Indien gewenst kan natuurlijk ook het populaire MP3-formaat gedownload worden bij 320 of 128kps (goed voor de opslag van 40.000 songs). Ook kunnen  CD-R of CD-RW’s direct van de harddisk gebrand worden met editing - en verwerkingsflexibiliteit die van een digitaal formaat verwacht mag worden.

Maar het meest opvallende van alle eigenschappen is misschien wel dat, met de breedbandverbinding van de 640H, het Gracenote‘s CDDB track information archive mede binnengehaald wordt evenals de hoes-afbeeldingen van Muze.

Toepassing van twee 640H‘s is volledig transparant; een bijkomend voordeel is dat de Audiofile software zodanig ontworpen is dat bestanden onderling gedeeld kunnen worden. De capaciteit wordt daarmee verdubbeld of verdrievoudigd.

Al deze commando‘s kunnen op zeer gebruikersvriendelijke wijze gegeven worden met een menu-gestuurd besturingssysteem dat bediend wordt met de bekende fantastisch vormgegeven Azur afstandsbediening. Het menu zelf wordt niet alleen weergegeven op een goed afleesbare display maar kan ook op elk ander (Plasma of LCD) beeldscherm geproduceerd worden.


Introductie:
De levering van de 640H wordt aan het eind van de lente verwacht.

MERK

EDITORS' CHOICE