NIEUWSB&W

Oud en Nieuw - publicatie week 53


Redactie HiFi.nl | 30 december 2004 | B&W

Van vrijdag op zaterdag vieren we Oud en Nieuw. Voor de meeste mensen een reden om het oude jaar te overdenken en goede voornemens te hebben voor het nieuwe jaar.

Hebt u zich trouwens wel eens afgevraagd waarom wij juist 1 januari als de start van een nieuw jaar zien? Waarschijnlijk niet, en als we het u zouden vragen dan zou het antwoord in veel gevallen zijn dat het “wel iets met het geloof te maken zal hebben”. Dat is gedeeltelijk waar; paus Gregorius XIII paste in 1582 onze kalender aan en plaatste het begin van het nieuwe jaar ook maar op 1 januari. Tot die tijd vierden we Oud en Nieuw namelijk in maart!
We zullen u het complete verhaal maar besparen. Maar als u in januari onverhoopt toch niet kunt voldoen aan uw goede voornemens, in maart heeft u een tweede kans.

De Monitor serie van Polk Audio heeft die tweede kans niet nodig. René Smit was zo onder de indruk van deze luidsprekerset dat hij hem meteen uitriep tot zijn “luidspreker van het jaar” in de budget klasse.

Of de bij de Aldi verkrijgbare Lifetec LT40701 luidspreker ook meedingt naar diezelfde prijs of eerder in aanmerking komt voor een “Razzie” leest u in de recensie van Rene van Es.

Rene van Es heeft bracht ook een bezoek aan een startende winkel in het Brabantse Bergeijck. Geen winkel in de traditionele zin van het woord, maar een bedrijf dat betaalbare Custom Install oplossingen biedt vanuit de eigen woning. De inrichting is nu helemaal klaar, dus “Home Automation” kan het nieuwe jaar fris van start laten gaan.

Voor de minder doorgewinterde audiofielen starten we met een nieuwe reeks “Hoe werkt” artikelen. In deze nieuwe serie zullen we op een beknopte en overzichtelijke manier antwoord geven op praktische problemen die u tegenkomt op HiFi- en Videovlak. Vandaag een overzicht van de voors-en-tegens van de verschillende digitale aansluitmogelijkheden.

Op deze plek willen wij ook graag uw aandacht vragen voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Momenteel lijkt het aantal slachtoffers van deze ramp met het uur te stijgen. Gezien het bijzondere karakter van deze ramp hebben we besloten een banner te plaatsen voor de landelijke inzamelingsactie. Dus laat het geld dat u normaal gesproken aan vuurwerk zou besteden -of doe het gewoon beide - een nuttiger functie vervullen.

Steun de slachtoffers van deze ramp en maak geld over aan Giro 555.

Wij wensen u een zeer voorspoedig 2005

Mede namens alle medewerkers,
Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Polk Audio Monitor series, door Rene Smit
Misschien wat overmoedig geworden door het recenseren van de Mission E82 vloerstaande speakers zeg ik nu "ja" op het aanbod van importeur Bissiness om een complete Polk surround set te bespreken. Op papier wordt een keuze gemaakt, echter tijdens de VAD 2004 zie ik de gekozen speakers in levende lijve en besluit ik om de komende levering toch wat aan te passen. Wanneer ongeveer twee weken later de spullen worden afgeleverd slaat me bij het zien van het aantal en het formaat van de dozen toch weer de schrik om het hart.

Oud en Nieuw

Aldi luidsprekers!?, door Rene van Es 
De advertenties van supermarkt keten Aldi zijn zo aanlokkelijk: een set vloerstaande luidsprekers voor 89,99 euro. Een 3-weg systeem met een groot frequentiebereik en een stevig vermogen. Maar is het ook een koopje en wat mag je aan geluidskwaliteit verwachten. De Aldi aanbiedingen kennende is het wellicht verrassend dus kochten we een set en sloten die thuis aan.

Oud en Nieuw


Achtergrondartikelen - Columns

Vooruitblik, door Rene van Es 
Op de achtergrond klinkt zachtjes de radio. De top 2000 aller tijden is de gehele dag te horen op Radio 2. Nummers die ik eigenlijk allang was vergeten komen voorbij. Oude rockers van de Rolling Stones die mij nooit hebben kunnen bekoren.

Digitale verbindingen, door Rene van Es 
U heeft eindelijk uw nieuwe AV receiver in huis, het aansluiten kan beginnen. U werpt een blik op de achterkant en  .... een woud van aansluitmogelijkheden staart u aan. Alleen al voor het digitale signaal ziet u minimaal twee aansluitmogelijkheden. Welke kunt u nu het beste gebruiken?

Digitale verbindingen


Hi-Visit

Home Autotainment, door Rene van Es 
Als ik in Bergeijk de woonkamer van John Boumans binnenstap weet ik eigenlijk niet goed waar ik terecht kom. In een showroom of in een woonruimte. John is nog druk bezig om de woonkamer te transformeren naar een showroom voor home cinema en home automation, waarin geen ontsierende objecten meer zichtbaar zullen zijn.


Software

Kassablanka (DVD-film), door Jan Luijsterburg
Een fictieve naam voor een volkswijk in Antwerpen, in de maar al te reële context van de zwarte zondag van 2000, toen een derde van de stad stemde op wat nog Vlaams Blok heette. De titel voegt mooi de groepen waar het in de film om draait samen in één woord: Marokkaanse immigranten en de neo-fascistische bleekgezichten die verbeeldt worden met de op bekende wijze getekende dubbele S.

David Kitt – The black and red notebook (CD), door Jan luijsterburg 
Er zijn veel liedjes in de wereld. Logisch dat artiesten wel eens aarzelen om er daar per CD weer een stel aan toe te voegen. Ze zijn namelijk vaak naast uitvinder ook liefhebber. David Kitt zet op zijn nieuw album negen bestaande nummers geheel naar zijn hand, en voegt er één nieuw eigen nummertje aan toe.

Oud en Nieuw

Quarantine – The Pitch Pine Project (CD), door Luc van Gaans 
Quarantine is in 2002 opgericht door bassist Udo Pannekeet, nadat hij in 2001 afstudeerde als basgitarist aan het Amsterdams conservatorium. Met The Pitch Pine Project debuteert hij op cd als voorman, zichzelf omringend door topmusici van Nederlandse bodem. Kwalitatief kan het dan eigenlijk al niet meer fout gaan, hoewel natuurlijk veel afhangt van het materiaal waarmee gemusiceerd wordt.

Zomotta – Call 4 Glory (CD), door Jan Luijsterburg 
Op de vraag hoe het allemaal moet (en wie vraagt zich dat nooit af?) heeft dit bandje blijkens haar naam een zelfverzekerd antwoord: Zo! Zomotta! Afkomstig uit West-Brabant maar in ieder geval deels verkast naar Amsterdam, is dit alweer de vierde in eigen beheer uitgebrachte CD sinds 1998.

 

 

 


 

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE