NIEUWSB&W

Kerstmuzak - publicatie week 52


Redactie HiFi.nl | 23 december 2004 | B&W

Kerst en muziek. Op het eerste gezicht hebben ze weinig met elkaar te maken, maar toch zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. De afgelopen weken zijn we weer collectief geteisterd met tenenkrommende kerstliedjes. “Do they know it’s christmas”, “Last christmas”, “It’s gonna be a cold cold christmas”, gelukkig worden ze alleen in de weken voor kerst gedraaid. De meeste kerstliedjes zijn inmiddels belegen, reden voor Sky Radio om twee artiesten in te huren voor het maken van een kersthit(!), Trijntje Oosterhuis en Do moeten deze weken voor een nieuwe impuls gaan zorgen op de al jaren stabiele markt van kersthits.

Ook onze Popstars (we nemen het u niet kwalijk als u ze niet kent hoor), radio3 DJ’s en het weer van stal gehaalde Band Aid (maar in nieuwe bezetting) doen een gooi naar de hoogste positie tijdens de kerstdagen, zelfs de Tokkies mogen zich in het strijdgewoel mengen.

Gruwelt u van dit soort popmuziek, dan is er gelukkig nog het Weihnachtsoratorium van Bach. Voor liefhebbers van klassieke muziek is de uitvoering van “De Nederlandse Bach vereniging” (SA-CD Channel Classics) een echte must. Ook de STS digital SA-CD sampler “Merry Xmas & A Happy New Year” en Erik Westberg`s  "A Star Is Shining" ( SACD )  zijn echte aanraders.

Maar kerst is natuurlijk ook de ideale tijd om eens een paar uur voor uw muziekinstallatie plaats te nemen. Met een goed gevulde buik onderuitgezakt in uw favoriete stoel, drankje bij de hand, kan het nog mooier. Ja dat kan, laat uw partner (met de kinderen) alleen naar de meubelboulevard of (schoon)familie gaan. Zegt u gewoon dat u zich niet zo lekker voelt na al dat eten. Hebt u meteen een hele dag om ongestoord van uw muziek te genieten.

Wij wensen u prettige feestdagen,

 

Redactie HiFi.nl


Hardware

vM MA240 - product van het jaar, door Rene van Es 
Ik realiseer mij dat het uitroepen van de Van Medevoort MA240 tot mijn persoonlijke product van het jaar toelichting vereist al is het volkomen terecht. Ik kan het als volgt motiveren: de vM MA240 is in staat zowel goedkope, makkelijke speakers als kostbare systemen die een complexe belasting vormen aan te sturen zonder in de problemen te geraken. Heeft een systeem een redelijk rendement of draait u niet op disco niveau dan is het afgegeven vermogen genoeg voor de huiskamer. De versterker doet doodstil zijn werk. Dat is anno 2004 meer versterkers gegeven dus hoort daaraan gekoppeld te zijn een aantal muzikale kwaliteiten. Timing is perfect en snelheid in de weergave vormen nooit een belemmering voor de dynamiek die de bron biedt.

Kerstmuzak

Sumiko Blue Point, door Rene van Es 
Het recenseren van pick-up elementen geeft slechts een globale indruk van het kunnen en de klank van een element. Immers in geen andere opstelling binnen de audio vormt een element zo sterk een combinatie. Met een loopwerk, een arm, de bekabeling en een phono versterker, waarbij elk onderdeel mede klankbepalend is.

Kerstmuzak


Achtergrondartikelen - Columns

Bezoek aan de KR fabriek in Praag, door Dr. Longbeard & Marja 
De fabriek stamt nog uit de communistische tijd en is duidelijk gemaakt om veel personeel aan het werk te kunnen hebben, maar vandaag is het de laatste dag voor de augustus zomersluiting en is het uitermate rustig. Oorspronkelijk werd de fabriek door Philips gebruikt voor het vervaardigen van hun buizen, maar onder het communistisch regime van 1948 veranderde de naam in Tesla, gedwongen door de Russische bezetter.

Kerstmuzak

Bomen, door Rene van Es 
Het is binnenkort weer kerst. En dat betekent dat er een boom in huis gehaald moest worden. Een jaarlijks terugkerend festijn dat altijd mijn humeur tot een dieptepunt doet dalen. Van enige vreugde op aarde is totaal geen sprake meer, zeker niet als ik kleumend tussen een zooi bomen een mooi exemplaar moet zoeken, terwijl achter mij mijn karretje met muntstuk gejat wordt.


Software

Lamaketta’s - Bietieakumaai???? (CD), door Dr.Longbeard & Marja 
Bietie Akumaai geeft een overzicht van een band die een rijk gevarieerd repertoire heeft. Een echte feestband kun je ze noemen. Dat blijkt temeer bij wat internet onderzoek dat een grote schare vaste fans/groupies oplevert. Het bestuderen van het bij de CD gevoegde tekstvel doet ook al veel goeds.

Lúnasa - The Kinnitty Sessions (CD), door Jan Luijsterburg 
De vierde CD van Lúsana, een band die instrumentale Ierse folkmuziek momenteel weer flink onder de aandacht brengt van een nieuw publiek. Live opgenomen voor een onhoorbaar publiek van genodigden in het prachtige kasteel van Kinnitty. Het schijnt er te spoken, zo meldt de toelichting op het hoesje. Of het daardoor komt valt niet te achterhalen, maar dit is zeker een pittig staaltje folkmuziek op zijn best.

Derek Sherinian – Mythology (CD), door Michel Wanner
“Derek Sherinian is the Caligula of keyboards”, aldus Alice Cooper. Een alleraardigst geformuleerde omschrijving voor de veelzijdige ex-toetsenist van Dream Theater. 

Kurosawa Collectie Vol. 1 (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Een van de mooie aspecten van de populariteit van de DVD is dat het klassieke werk van de grote meesters uit de filmgeschiedenis opnieuw onder de aandacht komt. Zo kan er weer volop gekeken worden naar de imposante films van Akira Kurosawa, dank zij wat een reeks moet worden van drie fraaie boxen uitgegeven door Total film.

Kerstmuzak

Sitcom (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
In Sitcom worden de seksuele uitspattingen geplaatst in een volledig absurdistische context met de vormgeving van een Amerikaanse soap en de verhaallijn van een derderangs horrorfilm. Ook in deze film is er een indringer: de laboratoriumrat die vader mee naar huis brengt.

 

 

 

 


 

MERK

EDITORS' CHOICE