NIEUWSB&W

Branchevervaging - week 51

Marc Brekelmans | 16 december 2004 | B&W

Een DVD-speler kopen bij het Kruidvat, een set luidsprekers bij de Aldi of een Homecinema set bij Karwei, het is de dagelijkse praktijk. Betekent dit dat ook de HiFi speciaalzaak aan deze praktijken mee moet gaan doen? U bent op zoek naar een nieuwe grasmaaier of u bent toe aan een nieuw servies? Neem dan eens een kijkje bij uw lokale HiFi-winkel voor de mooiste aanbiedingen.

Natuurlijk zal dit nooit (zeg nooit, nooit) gaan gebeuren. Maar misschien moet de HiFi speciaalzaak maar eens gaan kijken naar producten die traditiegetrouw buiten haar aandachtsveld liggen. Waarom niet MP3 walkman’s of mobiele telefoons aanbieden. Misschien zelfs wel een opstelling maken met een Windows Media Center of Sony Home Server en gewoon alles verkopen om een draadloos netwerk (WiFi) in uw huis aan te leggen.

Maar wat kunt u eigenlijk bij Kruidvat en consorten voor uw geld verwachten? Deze week is bij Aldi een set luidsprekers in de aanbieding. Een vloerstaande luidspreker van 90 x 18,5 x 26cm met een muziekvermogen van maar liefst 180 Watt en dan ook nog eens leverbaar in een kersen of zilver uitvoering. U mag de set meenemen voor nog geen 90 euro. U krijgt dus veel luidspreker voor uw geld. Maar klinkt het dan nog een beetje? Wij hebben de luidsprekers niet beluisterd, heeft u dat wel laat het ons dan weten!

Een luidspreker is per definitie (technisch gezien) het slechtste onderdeel van uw installatie. Hebben versterkers en andere apparatuur nog vervormingswaarden die met een paar nullen achter de komma beginnen, bij luidsprekers liggen deze veel hoger (en staan daarom bijna nooit genoemd in brochures). Het maken van een goede luidspreker begint al bij de kast, die moet zo min mogelijk in trilling worden gebracht. Hoe groter de luidspreker, hoe moeilijker dat is. Interne verstevigingen of andere constructies zijn daarom noodzaak om dat te bereiken….en dat maakt de grotere luidspreker automatisch duurder.
Is het dan onmogelijk om voor een laag bedrag een goede luidspreker te maken? Nee, dat kan wel, alleen niet voor 45 euro per stuk. Maar net onder de 100 euro per stuk zijn zeker wel goede luidsprekers te vinden. Ze zijn weliswaar niet zo groot en maken daarom minder indruk op de visite, maar ze klinken wel vele malen beter. Waar u ze vindt……..bij uw HiFi speciaalzaak natuurlijk!

Redactie HiFi.nl

 

Nieuw op HiFi.nl

Hardware

Sony SACD via iLink , door Arjen Maarsingh 
Door de nieuwe styling, die Sony Silver Cascade noemt, lijkt het net alsof er twee apparaten boven op elkaar staan. Je moet er van houden, deze ‘zilveren waterval’. Het aantal zichtbare knoppen is erg rustig gehouden: met 8 knoppen is bijna alles te regelen. Achter een paneel verborgen zit de rest van de regelaars te wachten totdat u meer in te stellen hebt. Hier kan met 3 knoppen ook snel door het menu worden ‘gewandeld’ zonder de remote te gebruiken. Erg handig.

Branchevervaging

Trigon Dwarf, door Rene van Es  
High End 2004 in München was de plaats waar ik de dwergen de eerste keer tegen kwam. In zacht glanzend aluminium, geplaatst onder spotjes, stonden ze daar. Twee kleine mono eindversterkers die naar mij lonkten alsof ik Sneeuwwitje zelf ben.

Branchevervaging


Hi-Visit

Hanze HiFi - Zwolle, door Marc Brekelmans 
Hanze Hifi is een bijzondere winkel. Op hun website getypeerd als: “eigenwijze mensen op zoek naar eigenwijze mensen”. Een hifi winkel waar u niet naar toe moet gaan wanneer het u alleen om de laagste prijs gaat. Er zijn andere bedrijven die daar veel beter in zijn. Waar is Hanze Hifi beter in? Om daar achter te komen toog ik op een onstuimige dag richting Zwolle.

Hanze HiFi Zwolle (c) Xingo


Column - Achtergrondartikelen

Opa, door Rene van Es 
Toen ik gisteren een Rega P5 platenspeler ter recensie thuis ontving realiseerde ik mij dat ik nog steeds probeer vast te houden aan een technologie die volgens velen sterk verouderd is.


Software

Fozzy – All that remains (CD), door Michel Wanner 
Ik kan er niets aan doen, maar bij het horen van de bandnaam moet ik toch eerst aan de Muppets denken, dan aan Fozzy Fosbourne en als laatste pas aan de band Fozzy. Maar ja, what’s in a name? De bands die de beste muziek maken kunnen vaak de domste namen hebben en andersom. Dus, let the music do the talking.

Mastodon – Leviathan (CD), door Michel Wanner 
Derde ijzer in het vuur alweer van dit bombastische kwartet. Uit de restanten van - het in punk/hardcorekringen behoorlijk populaire – Today Is The Day begonnen drummer Brann Dailor en gitarist Bill Kelliher in januari 2000 aan een nieuwe start.

Branchevervaging

Anner Bijlsma - 70 (CD), door Ferd Op de Coul 
Wie steekproefsgewijs opnamen van Anner Bijlsma, al dan niet begeleid door muzikale vrienden, beluistert uit de set van 11 cd’s die Sony enkele maanden geleden heeft uitgebracht, moet wel onder de indruk komen van de grote kwaliteiten die de nestor van de Nederlandse cellisten in deze rijk gevarieerde bloemlezing ten toon spreidt. De uitgave werd samengesteld uit eerder apart verschenen cd’s, en ter gelegenheid van Bijlsma’s 70ste verjaardag als set gebundeld: "Anner Bijlsma 70 years – A jubilee Edition".

The Ex in Beautiful Frenzy (DVD-muziek), door Jan Luijsterburg 
Ze vieren hun vijfentwintigjarig jubileum als band, maar deze documentaire over de geschiedenis van The Ex is alweer een paar jaar oud, en gaat maar tot 2001. Twee filmmaaksters afkomstig uit Zweden volgden Nederlands meest oorspronkelijke punkband en de unieke ontwikkeling die ze doormaakte.

Het offer (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
De uitgave van Offret brengt twee grote projecten van Moskwood Media bij elkaar. De film maakt, als het laatste werk van de grote regisseur, deel uit van de Andrej Tarkovski Collectie, maar schampt ook de niet minder ambitieus opgezette Igmar Bergman Collectie.

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE