NIEUWS

Alcons’ pro-ribbon technologie


Redactie HiFi.nl | 06 december 2004

(ingezonden mededeling)

De RBN1801 is een nieuw-ontwikkelde midden/hoge tonen luidspreker voor hoogvermogen, zeer hoge kwaliteit professionele geluidsversterking. Gebaseerd op de Isophase-vlakmembraan principes zet de RBN1801 een nieuwe standaard in bandtweeter technologie.

De lengte van de luidspreker lijkt weliswaar niet spectaculair, zijn specificaties zijn het wel degelijk: De effectieve afstralingslengte van 46cm. biedt een welhaast extreem ingangsvermogen van 3000W (200ms, wat 10x de industriestandaard is) en een zeer hoge efficiency van 108dB bij 1Watt @ 1m. Met een 90-graden wave-guide stijgt de gevoeligheid tot 110dB, met een frequentiebereik van 1kHz – 20kHz (+/-3dB) en maximale SPL van 145dB.

Alcons Audio RBN1801

Als resultaat van het symmetrische “push/pull” ontwerp is de 1801 niet alleen magnetisch afgeschermd, hij kan ook worden toegepast als “di-pool” straler. De midden/hoge tonen weergever bezit de gepatenteerde “Real-90” spreiding; Alcons unieke ontwikkeling voor een constante horizontale afstraling van 90-graden tot aan 20kHz.

Philip de Haan, hoofd van Alcons R&D, initiator van een aantal significante patenten en reeds meer dan 20 jaar actief in pro-ribbon technologie ontwikkeling:
“We wilden de mogelijkheden onderzoeken om de prestaties te verhogen van de RBN601, onze eerste pro-ribbon driver en basisplatform voor de RBN ribbon luidsprekerserie. We verkleinden reeds de gepatenteerde 601 naar de 401 (4”), welke wordt toegepast in onze LR14 ultra-compact line-array en VR8 compact monitor. Beide drivers hebben zichzelf bewezen als zeer betrouwbaar, met geen enkele defecte driver tot nu toe! Maar met ons verdergaande onderzoek in line-array, ontstond de vraag naar een grotere, enkeldiafragma luidspreker: Natuurlijk kan een langer oppervlak gemaakt worden van meerdere, enkele drivers, maar dit reduceert drastisch het percentage frontale-afstraling, wat één van de belangrijkste criteria is voor uniform line-array gedrag. Aangezien zo’n luidspreker met deze specificaties nog niet bestond, noodzaakte dit ons om deze driver zelf te ontwikkelen.”

Ondanks dat voor velen het ingangsvermogen en rendement van de 601 het absoluut maximaal haalbare lijkt, werd de lat weer hoger gelegd. Echter, dit was zeker geen sinecure! De Haan: “vanwege de vergroting van de “aandrijving” van de driver, werden we geconfronteerd met compleet nieuwe “uitdagingen” die we het hoofd moesten bieden. Niet alleen in de ontwikkelingsfase, maar ook zeer zeker in het productieproces waar elke driver moet worden gemaakt binnen een tolerantie van minder dan 1dB”.

Tom Back, Alcons Audio Managing Director: “De RBN1801 is wederom een bewijs van de leidende positie die Alcons heeft in de professionele ribbon technologie. Maar meer nog, bevestigt het waarom om Philip de Haan door velen wordt gezien als “de vader van de hedendaagse hoogvermogen pro ribbon technologie”.
De RBN1801 stelt een nieuwe referentie in pro-ribbon technologie en zal het platform zijn van een reeks van nieuwe, evolutionaire oplossingen voor de installatie-, live-, bioscoop en studio geluidsmarkt. De aankomende Q-series zal het eerste product zijn, uitgerust met de RBN1801.

Voor meer informatie, bezoek www.alconsaudio.com of www.proribbondriver.com

EDITORS' CHOICE