NIEUWSB&W

Primeur - publicatie week 49

Marc Brekelmans | 02 december 2004 | B&W

Deze week hebben we op HiFi.nl een primeur; voor het eerst in ons bestaan publiceren we een recensie waarbij een computer als bron dient. Een computer als bron? Dat kan nooit wat zijn! Toch wijzen alle tekenen er op dat het gros van de consumenten over een paar jaar een computer heeft als centrale eenheid voor alle audio en videotoepassingen. Windows Media Center en Sony Home Server zijn de eerste exponenten van deze ontwikkeling.

De puristen onder ons zullen om het hardst roepen dat een PC nooit als Hifibron kan dienen, een computer is per definitie een bron van allerlei stoorsignalen. Maar voor de gemiddelde consument is een centrale computer wel een goede optie. Televisie opnemen op de harde schijf, op de televisie foto’s bekijken, MP3’s afspelen over de luidsprekers in de huiskamer, of op afstand inloggen en nog snel even die voetbalwedstrijd opnemen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Maar hoe ver kun je de kwaliteit met een computer als bron opwaarderen? Wat gebeurt er als je een externe DAC aansluit. En wat als je ook nog eens anti-jitter en upsampling toepast? Wat voor kwaliteit mag je dan verwachten van je PC? Naar het antwoord hierop ging Guido de Kanter voor u op zoek.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden om uw PC of Mac aan uw HiFi-installatie te koppelen. En dat zonder kwaliteitsverlies voor uw bestaande installatie. Kenwood introduceert daarvoor een aantal netwerk producten. U raadt het al…. ook die worden deze week aan een kritische test onderworpen.

Rest ons nog u een prettig sinterklaasfeest te wensen.

Redactie HiFi.nl


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Openbaring, door Guido de Kanter 
Voorlopig liggen er gelukkig nog CD’s in de winkels, en ontvangen we radio nog met een tuner en TV met een TV. Toch lijkt het tij van krimpende CD-verkopen en het toenemende aanbod op internet niet meer te keren. De computer wordt dan ook door velen gezien als de geluidsbron van de toekomst. Deze ontwikkeling mag orthodoxe audiofielen een doorn in het oog zijn, maar met de toenemende dominantie van het internet als "drager" voor muziek en radio- en TV-uitzendingen zal uiteindelijk de meeste van onze traditionele hifi-componenten helemaal of ten dele overbodig maken.

Primeur

Kenwood Netwerk HiFi, door Patrick Hendriks 
Steeds vaker worden er nieuwe multimediaproducten gelanceerd, waarbij een ingebouwde harde schijf een belangrijke rol speelt voor de opslag van muziek, film en foto`s. Zo zijn er televisies en DVD-recorders met ingebouwde harde schijven, die de video recorder vervangen. Ook muziekservers met een harde schijf erin voor de opslag van CD`s of gekochte muziek via het internet zijn inmiddels verkrijgbaar. En dan zijn er natuurlijk nog de MP3-spelers met ingebouwde harde schijf (bijvoorbeeld de Apple iPod). Er zijn nu zelfs autoradio`s met CD-wisselaars, waarin je een harde schijf vol muziek kunt pluggen. Maar het meest gebruikte apparaat met een harde schijf heb ik nog niet genoemd: je eigen computer, waarop je je digitale foto`s archiveert en je gedownloade muziek en films bewaart.

Kenwood DVF-N7080


Columns - Achtergrondartikelen

Lagerfeld, door Rene van Es 
Het was op een avond dat ik bij mijn moeder Tv zat te kijken toen ik vol verbazing een bijna complete speelfilm tijdens de Ster reclame voorbij zag komen. En zwart/wit reclame film vol nostalgische beelden van het Franse mondaine Cannes tot en met plaatjes van een paar beeldschone dames.

Primeur


Hi-Visit

Pielanen en Van Unen - Gouda, door Rene van Es
Een verademing als ik mijn auto naast de winkeldeur kan parkeren zonder ook maar in de verste verte een parkeermeter te ontdekken. Geen gedoe met euro’s of met een verplichte chipknip. Pielanen en Van Unen heeft het centrum van Gouda verlaten en dat merk je. Een frisse start in een nieuw pand dat op twee oktober 2004 in gebruik is genomen.

Pielanen en Van Unen (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo


Software

Lamb of God - Ashes Of The Wake (CD), door Michel Wanner 
Een van de betere hedendaagse metalbands verblijdt ons dit najaar op Ashes Of The Wake. Hedendaags is enigszins relatief te noemen, want de wortels van Lamb Of God stammen reeds uit 1990. De drie universiteitsmaatjes Mark Morton, Chris Adler en John Campbell besloten wat metalsongs te gaan spelen in Adler’s huis in Richmond waar geen verwarming was.

Leonard Cohen – Dear Heather (CD), door Jan Luijsterburg 
Zeventig jaar oud inmiddels, brengt Leonard Cohen zijn elfde studioalbum uit sinds 1968. Zijn stem is naar de subwoofer gezakt, wijlen Barry White is er niks bij, als dat maar niet richting subsonisch gaat. Maar het gemoed is ‘up’! Geen duistere lappen tekst als voorheen, er is sprake van een verrassend speelse lichtheid. Een man die zich niet meer hoeft te bewijzen en gerust een stapje terug wil doen.

Izhar Elias - Omaggio a Guadagnini (CD), door Jan Luijsterburg 
Om klassieke muziek echt authentiek te laten klinken, zoals bedoeld door de componist, dient gespeeld te worden op instrumenten uit de tijd van de componist. Die opvatting vormde de laatste decennia de basis voor een brede stroming historische of authentieke uitvoeringspraktijk. Historische gitaren zijn hierbij nog weinig aan bod gekomen, wellicht omdat het instrument zich door haar structuur moeilijk laat conserveren.
 
The Dancer Upstairs (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Wellicht kent u de film Being John Malkovich. Als er een hele speelfilm naar je vernoemd wordt, dan ben je als acteur met recht een icoon en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Met The Dancer Upstairs, een kruising tussen een politieke thriller en een intiem liefdesdrama, debuteerde Malkovich zeer verdienstelijk als regisseur.

Hidalgo (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
Frank T. Hopkins is een beetje een vreemde cowboy. Dat komt vast omdat hij in de loop van het verhaal een halve indiaan blijkt te zijn. Hidalgo is zijn onafscheidelijke paard, een taaie, halfwilde mustang-pony. In deze avonturenfilm van ouderwets degelijke allure draait alles om een lange afstandrace waar zij aan meedoen in Arabië, als enige buitenlanders.

 

MERK

EDITORS' CHOICE