NIEUWSB&W

Einde videorecorder in zicht.

Redactie HiFi.nl | 24 november 2004 | B&W

(gezien op het Internet)

De Engelse winkelketen Dixons stopt na 26 jaar definitief met de verkoop van videorecorders. Met kerst verwachten de winkels de laatste exemplaren te hebben verkocht. Daarmee lijkt een einde te komen aan een technologie waarvoor eigenlijk nog geen duidelijke opvolger is. 

Philips Matchline videorecorder2De BBC maakte melding van het stopzetten van de verkoop van videorecorder door Dixons. De inzakkende verkopen van videorecorders zijn het gevolg van de populariteit van DVD spelers, waarvan de verloop de laatste jaar is vervijfvoudigd. Voorbespeelde VHS band hebben het definitief afgelegd tegen de DVD.

In Nederland worden er volgens fabrikant JVC – de uitvinder van de videorecorder – jaarlijks nog 250.000 videorecorders verkocht, maar de verkoop neemt wel steeds verder af. Toch zijn Nederlandse bruingoedwinkels niet van plan om de videorecorder bij het oud vuil te zetten.

Wel wordt het apparaat steeds vaker ingeruild voor een DVD recorder of een combinatie van videorecorder en DVD speler of van een DVD redorder en videorecorder, zodat ook oude videobanden nog steeds kunnen worden afgespeeld. Volgens JVC lopen de verkopen van deze combi-apparaten “in de duizenden”.

Het opnemen en later afkijken van programma’s – het zogenoemde uitgesteld kijken - zal naar verwachting volledig geïntegreerd in televisies met een harde schijf, zoals TiVo in de Verenigde Staten of het onlangs gelanceerde Microsoft Media Center. De PCTV markt werd vorig jaar geschat op 2 miljard dollar in 2007.

Het videotijdperk begon eind jaren zeventig met een standaardenstrijd tussen VHS van JVC en Betamax van Sony. De laatste verloor de slag om de consumentenmarkt. In 1990 waren er meer dan 200 miljoen videorecorders verkocht.
 

MERK

EDITORS' CHOICE