NIEUWSB&W

Draadloos - publicatie week 47

Marc Brekelmans | 18 november 2004 | B&W

Deze week publiceerden we een Philips persbericht op HiFi.nl over draadloze luidsprekers. Het is verrassend te zien dat een dergelijk nieuwsitem op een HiFi website erg populair is (gezien het aantal hits) onder de lezers. De fabrikant die in staat is om draadloos hoogwaardig (op echt Hifiniveau) signaaltransport te introduceren zou dan ook spekkoper zijn.

Helaas zijn we nog niet zo ver en moeten de huidige systemen gezien worden als oplossingen voor mensen die weinig eisen stellen aan geluidskwaliteit. Voorlopig moeten de mensen die wel prijs stellen op een goede geluidskwaliteit (waaronder natuurlijk onze lezers) nog in de weer gaan met de gebruikelijke kabels. Gelukkig maar, zouden we haast zeggen, waar moeten we anders hele discussies over gaan voeren tijdens shows en luistersessies. Is koper nu beter, moet het eigenlijk zilver zijn of is een mix van die materialen het beste? En dan hebben we het nog niet eens over materialen als carbon of meer exotische metalen en de verschillen in opbouw van de kabels met dezelfde materialen.

Toch zijn draadloze toepassingen, in HiFi, niet zo ver weg als we denken. Ze hebben alleen niets te maken met Hifiweergave, maar des te meer met gemak en integratie van verschillende elektronica. Zo zijn verschillende merken - waaronder ook Hifimerken als NAD en Onkyo - volop bezig met de integratie van computer en Hifi-installatie. Met deze apparaten wordt het mogelijk om op de computer opgeslagen MP3 bestanden of Internet radio via de installatie in de huiskamer af te spelen. Uiteraard draadloos.

Binnenkort kunt u op HiFi.nl een recensie lezen van een Kenwood receiver en DVD-speler met netwerk aansluiting. Met deze apparaten is het zelfs mogelijk om uw vakantiefoto`s en gedownloade films te bekijken.

Dat eerste indrukken kunnen bedriegen wist u natuurlijk al. In Hifiland zijn prestaties van luidsprekers en elektronica in grote afhankelijk van de combinatie waarin ze gebruikt worden en de vakkennis van degene die de luisteropstelling heeft gemaakt. Tijdens de High End in München van afgelopen jaar kwamen Rene van Es en Philip van Deijk in aanraking met het Taiwanese merk USHER. Hun eerste indruk....."De klank is hol, definitie ver te zoeken, ik hoop voor de fabrikant dat de set niet correct opgesteld stond." Dat het laatste het geval was, wilde de Nederlandse importeur graag bewijzen. "Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken", is een bekend gezegde waar wij graag eens een keer van af wilden wijken.

Ongeveer tien procent van onze lezers is afkomstig uit het mooie België. Hoogste tijd om eens een bezoekje te brengen aan één van de meest vooraanstaande winkels in België, Alpha High End in Antwerpen. Rene van Es toog op zondag naar Antwerpen en had een prettig gesprek met haar markante eigenaar, Sammy Feldman.


Redactie HiFi.nl

 

Deze week nieuw op HiFi.nl


Hardware

USHER X-929 luidsprekers, door Philip van Deijk
Tijdens mijn bezoek aan de High End beurs in München 2004 maakte ik kennis met een luidsprekermerk waarvan we tot voor kort in Nederland nauwelijks iets gehoord hadden. De speakers van het merk dat ik hier nu heb staan klonken op de High End beurs lang niet naar verwachting. Ik vroeg me op dat moment dan ook af hoe het mogelijk was dat een fabrikant en importeur hun spullen zo konden laten klinken.

Draadloos


Achtergrondartikelen - Column

Drielandenpunt, door Rene van Es 
Als u dit leest is er voor mij een week Vaals achter de rug. Uitrusten van een hectische oktobermaand die zijn vervolg vond in november, tot ik op vrijdag de deur dicht kon doen en naar Vaals vertrekken. Geen hifi, geen hifi.nl, geen zorgen over mijn dagelijkse werk dat buiten hifi.nl ligt. Alleen maar steden bezoeken, uit eten en op ons dooie gemak van elkaars gezelschap genieten.

Draadloos


Hi-Visit

Alpha High End - Antwerpen, door Rene van Es
Op zondagmorgen naar België rijden gaat bijzonder vlot. In Antwerpen afslag Borgerhout, rechtdoor richting centrum en net onder het spoor door naar rechts. Daar gratis parkeren in de Pelikaanstraat. Met andere woorden, voor ik het weet sta ik de hand te schudden van Sammy Feldmann, eigenaar van Alpha High End. Inderdaad op zondag, wat te maken heeft met het geloof van Sammy, die op zaterdag zijn sabbat viert. Niet alleen het gesprek maar de hele sfeer die in de winkel hangt is verwelkomend. Een verslag over een speciale winkel.

Draadloos


Software

A Date with Elvis (Vinyl), door Jan de Jeu 
Wat doe je als platenmaatschappij wanneer één van je meest populaire zangers voor twee jaar naar het buitenland vertrekt om daar zijn militaire dienstplicht te vervullen en zodoende niet in staat is om nieuwe plaatopnamen te maken? In het geval van Elvis Presley, die in 1959 in Duitsland verblijft, ligt het antwoord van RCA voor de hand; breng één of meerdere LP’s uit met daarop reeds eerder opgenomen materiaal.

k.d. lang – hymns of the 49th parallel  (CD), door Jan Luijsterburg 
k.d. lang, de zangeres met de kleine lettertjes, keert op haar nieuwe CD terug naar huis. En dan niet de country muziek waarmee ze ooit haar carrière begon, maar letterlijk thuis op de geboortegrond van Alberta, Canada, het land met als zuidgrens de 49e breedtegraad van de aardbol.

Acda en de Munnik - Liedjes van Lenny (CD), door Michiel Witlox 
Mondharp, hammond, rhodes, mandoline, 12-snarige gitaar, trompet, dobro én producer JB Meijers. De ambities zijn duidelijk. Acda en de Munnik doen op Liedjes van Lenny een dappere poging tot muzikale horizonverbreding. In die poging slagen ze ten dele. Toch overheerst het gevoel dat dit niet de plaat is geworden die het had kunnen zijn. En dat is jammer.

Draadloos

Brian Wilson - Smile (CD), door Luc van Gaans 
37 jaar is lang wachten als je eigenlijk niet kunt wachten. Hoewel, niemand had er eigenlijk meer rekening mee gehouden dat Smile ooit nog eens in afgewerkte vorm in de schappen zou komen te liggen. Zelfs Brian Wilson niet, eerlijk is eerlijk. Gelukkig liep hij Darian Sahanaja tegen het lijf, mede bandlid van Wilson´s liveband ´the Wondermints´. Onder diens supervisie werd het project nieuw leven in geblazen.

Stravinsky:The Rite of Spring / Nielsen: Symph. no.5 - Paavo Jarvi (SA-CD), door Ferd Op de Coul 
Misschien is de koppeling tussen Strawinsky`s onvolprezen "klassieker", het ballet "Le Sacre du Printemps", met de Symfonie nr. 5 van Denemarkens "Nationale" componist, Carl Nielsen, minder vreemd dan je zou vermoeden. Paavo Järvi, de getalenteerde dirigent - zoon van een  vermaarde vader, de Estse maestro Neeme Järvi - is verantwoordelijk voor die avontuurlijke koppeling van twee meesterwerken van 20ste eeuwse orkestmuziek.

 

 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE