NIEUWSB&W

VAD`04: More Music primeurs

Redactie HiFi.nl | 21 september 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

More Music presenteert tijdens de VAD Show 2004 noviteiten van: Audio Physic, dCS, Finite Elemente, Pass Labs, Primare, Siltech en Spectral.

Audio Physic

Introduceert de compacte Yara Evolution boekenplank luidspreker en de vloerstaande Yara Evolution. Zowel de compacte als de vloerstaande versie zijn tweeweg speakers van het basreflex-type. Ze maken beide gebruik van een enkele mid/laag unit die groter is dan de versie die toegepast wordt in de bestaande Yara-modellen.
De Yara Evolutions zullen in dezelfde fineerafwerkingen (inclusief aluminium) verkrijgbaar zijn als de huidige Yara types. De verwachte verkoopprijzen liggen respectievelijk rond de €700 en €1000 voor de compacte en de vloerstaande versie.

De ontwerpers van Audio Physic hebben zichzelf overtroffen met de nieuwe Tempo.
De naam is weliswaar klassiek (het was de allereerste luidspreker van Audio Physic in 1986), maar daar houdt elke vergelijking met zijn oerbroeder op. De behuizing is, net zoals die van de Avanti III, bol aan de zijden en loopt taps toe naar voren. Behalve dat hierdoor een wonderschone en slanke behuizing ontstaat, wordt er ook een enorme stijfheid bereikt en komt de vorm het afstraalgedrag zeer ten goede. De nieuwe Tempo is eenvoudig aan te sturen en zal voor heel veel versterkers een ideale partner zijn. Prijs €3000 per paar (alle fineersoorten).

‘Never change a winning team’ is een gevleugelde uitspraak die op de Luna subwoofer wel erg van toepassing was. Deze wereldwijd bejubelde subwoofer was, en is, een populaire keuze voor Home-Theater en in conventionele stereo toepassingen.
De ontwikkeling van de Minos referentie subwoofer heeft tot een aantal nieuwe inzichten geleid die uiteindelijk ook gestalte hebben gekregen in een minder kostbare versie: de Luna 2 subwoofer. De Luna 2 wordt aangedreven door een 180 watt versterker die in een behuizing is geplaatst die erg aan de Minos doet denken: de afgeronde kastvorm zorgt voor een enorme structurele stijfheid en gaat ongewenste resonanties tegen. Uiteraard ziet het er ook erg fraai uit, wie wil er een zwarte container prominent in zijn woonkamer ? De driverbezetting wordt gevormd door een 26 cm lange slag driver en een 30 cm passieve radiator. De verkoopprijs zal naar verwachting rond de €2400 Liggen. Leverbaar in kersen, licht- en donker ahorn en zwart essen.

dCS

De digitale tovenaars van dCS hebben de Verona Masterclock geïntroduceerd.
Deze ultra-precieze klok legt alle aangesloten units zijn nimmer-afwijkende wil op.
De Verona zorgt ervoor dat bijvoorbeeld DAC, upsampler en drive door middel van een superstabiel kloksignaal allemaal synchroon lopen. De jitter, of tijd- en fasefouten in het digitale domein zijn op manier niet meer dan nietszeggende cijfers heel ver achter de komma. Er bestaat ook de mogelijkheid om de Verona via een GPS-satelliet een referentieklok te geven.

Finite Elemente

De Duitse producent van prachtige en functionele kwaliteitsmeubelen en accessoires brengt een aanvulling op het toch al imposante programma: de Onwall platforms.
Nu bestaat de mogelijkheid om met gebruik van de bewezen resonator-technologie van de Master Reference of de koppeltechniek van de Signature reeks een level rechtstreeks aan de muur te bevestigen. De meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk een draaitafel die op deze wijze op de meest optimale wijze van ongewenste resonanties afkomt.
Uiteraard kunt u er ook allerlei andere dingen op kwijt, het blijft ook gewoon mooi om te zien. (het zou ons niets verbazen als een bos bloemen langer mooi blijft op een MR Onwall platform.)
Verwachte verkoopprijzen signature uitvoering €850 en €1700 voor de MR uitvoering.
De Cerapuc is een zeer effectieve koppelaar die, net zoals de Cerabase, volledig van chirurgisch roestvrij staal is vervaardigd. Een ultraharde ceramische kogel zorgt voor de koppeling tussen unit (bijvoorbeeld een versterker) en de ondergrond. De constructie zorgt voor een extreem snelle resonantie-afvoer. De klankmatige voordelen zijn groot: geen overdemping, geen traagheid of energieversmering. Meer muziek. Prijs €75 per stuk, of €225 per set van 3.

Pass Labs

De sympathieke fabrikant uit Forest Hill brengt een herziene versie van de X250 eindversterker uit. De X250.5 is een huwelijk van de X-series technologie en de technologie die is ontwikkeld voor de nieuwe XA- series. De versterker herbergt slechts twee actieve gain-stages en is een simpel gebalanceerd klasse-A concept. De stilte, snelheid en klankkleur waarmee elke Pass Labs standaard lijkt te zijn uitgerust is in de X250.5 weer een stuk verder gebracht. We denken dat er maar weinig eindversterkers op de markt zijn die zoveel kracht, emotie, subtiliteit en esthetisch voorkomen koppelen aan zo’n goede prijs (en volledig made in de USA) Prijs €7900.

Primare

Primare heeft in de afgelopen periode brede waardering en erkenning geoogst als no-nonsense merk met fraaie techniek, chique uitstraling en gevoel voor muzikaliteit.
Met de introductie van de nieuwe modellen en compleet nieuwe produkten (bijv. de universele Master Delay Box, vertraging tot 600mS, verkoop +/- € 300) wordt de portfolio van de Zweedse kwaliteitsproducent nog sterker.

VAD 04 More Music primeurs


Als eerste wordt de I21 geïntegreerde versterker voorgesteld. Deze versterker is gehuisvest in een full-size chassis met de traditionele chique Primare-styling.
De I21 volgt de zeer succesvolle I20 versterker op, maar heeft op alle fronten een flinke groeistuip ondergaan: de ringkerntrafo bijvoorbeeld zou niet misstaan in een hele grote eindversterker. Prijs €1090.
De CD21 CD speler is de opvolger van de D20 cd-speler. Net zoals de I21 versterker heeft ook de CD21 speler een groeispurt achter de rug. Met een gewicht van rond de 10 kg, de grote R-core transformator die aparte gedeeltes voor analoge, digitale en logica/ besturing voedt, is het mechanische en supply gedeelte zeer goed voorzien. De speler is uitgerust met Burr-Brown PCM1738 DA-converters en een Burr-Brown PLL1707 Jitter-correctie buffer/filter. De speler is dermate goed en muzikaal dat we denken dat de speler nieuwe maatstaven zet in zijn klasse. Prijs €1200.
De SPA-21 geïntegreerde home-theater versterker volgt de veel geroemde SPA-20 op. Het front van de SPA-20 volgt het uiterlijk dat met de DVD-30 is geïntroduceerd en bij alle nieuwe produkten wordt toegepast.
De circuits van de SPA-21 zijn een verdere verfijning van zijn illustere voorganger en dit heeft geresulteerd in onder meer een schoner en opener beeld, meer kracht in het laag en meer energie in het gehele spectrum. Tevens is het nu mogelijk de eindversterkers voor de frontkanalen voor andere kanalen te gebruiken en d.m.v. een pre-out een andere eindversterker (bv. A30.2). te gebruiken voor de frontkanalen. Prijs €3000.
De DVD26 is de nieuwe DVD/CD speler van Primare  en volgt de V25 op.
Primare heeft echt werk gemaakt van deze speler: we denken te kunnen stellen dat deze speler op CD- en DVD gebied een nieuwe standaard zet in zijn prijsklasse (en erboven ?). Door gebruik te maken van o.a. een R-type transformator met gescheiden circuits en de toepassing van zeer hoogwaardige componenten in de signaalweg staat de DVD26 voor onvergelijkbare audioprestaties. Synchroon aan de aandacht die besteed is aan de audiokwaliteiten is ook de kwaliteit van het videogedeelte niet aan de verbeterzucht van de Primare ingenieurs ontsnapt. Prijs €1450.

Voor de DVD26 en de DVD30 komt er optioneel een digitaal video uitgangsboard met DVI, dat gebruik maakt van een Silicon Image chip, hetgeen de spelers in staat stelt om kabels tot 15 meter aan te sturen (hetgeen in deze prijsklasse tamelijk ongebruikelijk is).
De verwachte consumentenprijs is €250.

Siltech

VAD 04 More Music primeursIntroduceert  HDMI en DVI kabels in de Classic serie. Deze viervoudig afgeschermde verzilverde OFC kabels zijn geoptimaliseerd voor de diverse lengtes. Alleen op deze wijze zijn de delicate datastromen ongeschonden te verzenden. Vooral bij HDMI en DVI zijn zaken als kabel en connector accuratesse van het grootste belang. Siltech heeft enorm veel moeite gedaan om de kabel te voorzien van continue impedantie, fasecorrectheid, afscherming en het voorkomen van noise in het signaal. Dit betekent ook dat Siltech als een van de weinige producenten een officiële HDMI certificering heeft.
Siltech introduceert The Abyss subwooferkabel, een interconnect die geoptimaliseerd is voor de laagste registers. Door een speciale opbouw van de interne geleiders (Signature G6) creëert Siltech een passieve filterfunctie in de kabel die zorgt voor een enorme toename in doortekening en snelheid in de laagweergave. Prijs vanaf €1099.

Voor gebruik in Home Theater introduceert Siltech de Diamond 5 en 6 meerkanaals analoge interconnecten. Deze Interconnect uit de Signature serie verenigt naar keuze 5 of 6 kanalen binnen één soepele mantel. Hiermee is de kabelspaghetti achter uw set voorgoed verleden tijd.
Niet alleen vanuit esthetisch oogpunt een enorme vooruitgang maar ook klankmatig: geen fase/tijd fouten door identieke kabels binnen een behuizing, Signature klankkwaliteit en makkelijk te installeren. Prijzen vanaf €3300 (Diamond 5).

Spectral

Spectral is nooit een fabrikant van grote woorden geweest. Men werkt liever aan een continue evolutie van bestaande modellen. De vooruitgang op deze manier,  door ervaring verkregen inzichten en verbeterde technische haalbaarheid, brengt elke nieuwe Spectral een stap verder ten opzichte van de vorige versie. De DMA160 is dan ook via deze weg tot stand gekomen. De componentkeuze en plaatsing en de optimalisering van onder andere print-layout en voeding biedt via de DMA-160 eindversterker weer een betere en echtere kijk op de bühne en concertpodia.
Prijs €10250.

MERK

EDITORS' CHOICE