NIEUWSMartin Logan

Martin Logan nieuws


Redactie HiFi.nl | 20 september 2004 | Martin Logan

(ingezonden mededeling)

De luidsprekerfabrikant MartinLogan, vooral beroemd om zijn elektrostaten, kondigt een aantal nieuwe producten aan, namelijk de Dynamo subwoofer, de Vignette on-wall speaker en Voyage en Passage in-wall speakers.

Over laatstgenoemde produkten berichtten wij reeds eerder. Prijzen zijn nu bekend van de Voyage en Passage en deze bedragen respectievelijk Euro 2450 en Euro 990. Beiden zijn leverbaar vanaf 15 oktober.

Dynamo

De Dynamo(tm) subwoofer werd gebouwd na zeven jaar toegewijd onderzoek naar o.a. versterkers, drivers en behuizingen en zet nieuwe standaarden op het gebied van veelzijdigheid, grootte en prestaties. De Dynamo, die zowel front- als down-firing kan worden gebruikt, is niet alleen een van de compactste subwoofers in zijn klasse, maar biedt voor zijn grootte ook nog eens een uitstekende performance.

Nieuws van Martin Logan

De Dynamo reproduceert sub-bas met dezelfde nauwkeurigheid en autoriteit, die men al gewend is van de andere subwoofer-produkten van MartinLogan, de Descent, Depth en Grotto. Door de IME (Inverse Mathematical Equalization) filtering wordt een extreem nauwkeurige laagfrequente respons verkregen door
een inverse van de afval van de woofer in de kast te gebruiken om een rechte frequentiekarakteristiek te verkrijgen. Een vergelijkbare technologie (ELF -Extended Low Frequencies) wordt door de fabrikant BagEnd al vele jaren zeer succesvol toegepast.

Voor `moeilijke` situaties, zoals plaatsing in een kast, achter een bank etc. kan de standaard down-fire configuratie gemakkelijk worden geconverteerd in een front-fire configuratie. Een grill en hoekse RCA
adapters zijn hiervoor verkrijgbaar.

De extreem efficiente `Vojtko(tm)` klasse D versterker in combinatie met de woofer in de Dynamo zorgen voor explosief hoge geluidsdrukken, met behoudt van precisie. De door MartinLogan zelf ontwikkelde 10" driver van de Dynamo is gemaakt met dezelfde precisie als de die van de Descent subwoofer. Door
de lange slag van de aluminium conus en de enorme veldsterkte van de magneet, zijn grote uitslagen en enorme luchtverplaatsing mogelijk. Het lage gewicht en stijfheid van de conus zorgen voor een gedetailleerde en gecontroleerde weergave.

De bediening van de Dynamo is simpel. Er zijn zowel een ongefilterde LFE-ingang als stereo RCA-ingangen voorhanden met een crossover van 30-80 Hz. Een RCA uitgang maakt het mogelijk meerdere Dynamo`s tegelijkertijd te gebruiken.

De ETC(tm) (Energy Transfer Coupling) spikes verminderen het verlies van energie naar de vloer (zoals vaak het geval is bij rubber-achtige voetjes) door een sterke koppeling voor een strakkere bas met meer definitie.

Specificaties:
Frequentiebereik: 25-120 Hz ? 3 dB (dode kamer, LFE ingang)
Hoog-af filter: 30Hz-80Hz
Laag-af filter: 70Hz
Fase-instelling: 0?, 90?, 180?
Componenten: 25.4cm aluminium conus met lange slag
Versterker: 200 W RMS
Ingangsimpedantie: L&R RCA - 20 KOhm; LFE RCA - 34 KOhm
Ingangen: RCA lijn, RCA-LFE, Speaker-niveau
Uitgangen: RCA lijn, RCA Sub uit
Gewicht: 12.9 kg
Afmetingen (Down Firing) (H x B x D): 35,3 x 29,7 x 32 cm
Afmetingen (Front Firing) (H x B x D): 35,3 x 29,7 x 32,8 cm

De Dynamo is vanaf 15 oktober verkrijgbaar voor Euro 760 incl. BTW.

Nieuws van Martin Logan

Vignette

Martin Logan VignetteMet de Vignette introduceert MartinLogan het kleine broertje van de Fresco, die zijn huiskamervriendelijke esthetiek, ultieme crossover-ontwerp, lange slag, hoge reolutie drivers en de ATF(tm) (Advance Thin Film) drivers met dit model deelt.

Door het gebruik van de ATF drivers (op basis van de `RADIA` planar technologie) is de veelzijdige en aantrekkelijke nieuwe Vignette luidspreker ideaal voor alle applicaties, van 2-kanaals tot multi-kanaals muziek en films. Ontworpen als een match voor alle andere MartinLogan producten in zowel uiterlijk als prestaties, functioneert de Vignette goed als front-, center- of surround-speaker, zowel aan de muur als op een standaard in zowel een horizontale als verticale plaatsing.

Standaard heeft de Vignette zowel een zilveren als zwarte grill en een onopvallende enkel-scharniers muurbeugel, die zowel horizontale als verticale montage naast plasmaschermen of andere locaties mogelijk maakt. Optioneel kunnen een vloerstandaard, tafelstandaard of universele meer-scharniers muurbeugel worden geleverd.

Specificaties:
Frequentiebereik: 78-20.000 Hz ? 3 dB
Gevoeligheid: 89 db/2,83 V/1 m (muurmontage)
Impedantie: 6 Ohm
Wisselfrequentie: 2200 Hz
Componenten: luchtspoelen, metaalfilm weerstanden, electolytische
condensatoren met lage dissipatie
Woofer type: twee 10,2 cm magnetisch afgeschermde lange slag aluminium
drivers, asymmetrische bas-reflex behuizing
ATF driver: 3,8 x 5,7 cm ATF unit
Belastbaarheid: 125 W
Gewicht: 6,4 kg
Afmetingen (zonder muurbeugel) (H x B x D): 18.3 x 49.5 x 12,54 cm
Afmetingen (Front Firing) (H x B x D): 18.3 x 49.5 x 14,45 cm

De Vignette is leverbaar vanaf oktober voor Euro 850 incl. BTW.

EDITORS' CHOICE