NIEUWSB&W

Multitest projectoren <2.000 euro

Garmt van der Zel | 16 september 2004 | B&W

Er is op dit moment een kleine revolutie gaande in de wereld van de ‘Home Theater’ projectoren: waar vroeger kapitalen moesten worden neergelegd om een acceptabel beeld te krijgen, kun je tegenwoordig al voor iets meer dan €1000 een beeld van 2 meter breed in de huiskamer toveren, waar 10 jaar geleden nog het tienvoudige voor moest worden neergeteld. Niet alleen in prijs is een verandering te zien, ook in de afmetingen heeft een transformatie plaatsgevonden: de enorm grote ‘drie-kleuren beamer’ (CRT projector) van 50 kg met de afmetingen van een fikse salontafel, is in grootte geslonken tot een klein model schoenendoos, die vaak ook veel minder herrie produceert dan vroeger.

Verder is men steeds meer doordrongen van het feit dat video-weergave heel andere eisen stelt aan een projector dan het weergeven van data of graphics uit een computer. Vooral omdat het bewegende beelden betreft en de mens bijzonder gevoelig is voor correcte kleuren, getroosten fabrikanten zichzelf steeds meer de moeite om hun projectoren hiervoor te optimaliseren. Hoewel geen van de projectoren zich hoefde te schamen voor zijn beeld, wordt echter wel aangetoond dat er nog veel ruimte is voor verbetering: iedere projector knapte flink op van een individuele calibratie en met een juist gebruik van kleurfilters kan echt het onderste uit de kan worden gehaald.

Getest werden de volgende op dit moment vrij populaire projectoren: Themescene H30, Epson TW10H en Infocus Screenplay 4805.

Klikt u op onderstaande link om de volledige test te lezen.

MERK

EDITORS' CHOICE