NIEUWSB&W

Norm digitale bioscoop


Redactie HiFi.nl | 10 september 2004 | B&W

De digitalisering van de mondiale distributie van films naar bioscopen via internet komt een belangrijke stap dichterbij, met de afspraak voor een standaard. Digital Cinema Initiatives, een joint venture van de filmindustrie, maakte een standaard bekend aan persbureau Reuters.

Er is volgens DCI nog ongeveer een jaar nodig om de plooitjes die er nog zijn glad te strijken. Als dat een feit is, zal het gehele traject vanaf de productie tot aan de projector in de bioscopen volgens dezelfde norm mondiaal moeten gaan plaatsvinden. Nu hanteren studio`s en distributeurs, als ze al tot digitalisering zijn overgegaan, eigen technische specificaties, waaronder die voor beveiliging.

DCI heeft een standaard ontwikkeld waarin beveiliging een belangrijke rol speelt. Het `lekken` van films die bij ruildiensten online komen alvorens de film in de bioscoop te zien is, zou daarmee beperkt moeten worden.

De verwachting is ook dat de standaardisering gepaard zal gaan met een daling van de prijzen en een snellere verbreiding van digitale projectoren.

In DCI werken Walt Disney, Twentieth Century Fox, MGM, Paramount, Sony, Universal en Warner Bros samen. Recent besloten ze om de financiering van DCI voort te zetten door gezamenlijk 1,2 miljoen dollar te storten. Daarbij werd besloten om DCI nog wel het standaardisatiewerk te laten doen, maar niet langer de opdracht te steunen om DCI het digitale traject te laten ontwikkelen voor de distributie.

MERK

EDITORS' CHOICE