NIEUWS

Hommage Solovox


Redactie HiFi.nl | 02 september 2004

(ingezonden mededeling)

"Solovox" is het eerste gerealiseerde project van een kleine serie luidsprekers die de naam Hommage draagt. De "Solovox" wordt in serie vervaardigd en maakt gebruik van luidsprekerchassis’s die nog net zo worden gebouwd als units in de 50-er jaren.

Hommage SolovoxAl sinds 1997 gebruikt Auditorium 23 units van PHY-HP en maakt ze populair door ze toe te passen in open klankborden. Provence, Appassionata en de RA 605 zijn werkende en technisch overtuigende ontwerpen waarin een PHY-HP H21 JB 15 unit werkt. Helaas heeft een open klankbord het nadeel dat, als hij dicht bij de muur gezet is, een deel van de voordelen teniet gedaan wordt. De muzikale vrijheid gaat deels verloren. Aan veel geïnteresseerden kon voor kleine ruimtes geen oplossing worden geboden. Een PHY-HP H21 LB 15 klinkt "opgesloten" als hij opgesloten wordt. Pogingen om uit de impasse te geraken hebben geleid tot de "Solovox". Een luidspreker die de achterwaarts gerichte energie door de vorm van de behuizing positief beïnvloed, wat niet leidt tot klankverandering en wat geen last heeft van pingpong stereo. Ook niet indien de kast dichtbij de muur wordt gezet.

Samenvattend bereikt Auditorium 23 vanuit het ontwikkelde idee van de Solovox het volgende:

  • De vorm van de behuizing in combinatie met de gebruikte units geeft de unit de vrijheid om zonder weerstand de elektrische energie om te zetten in akoestische energie en die aan de ruimte af te geven. Het gebruikte hout en de unit zijn daartoe op elkaar afgestemd.
  • De voordelen van een open klankbord en van een behuizing zijn verenigd waardoor een optimale benutting van de naar achteren afgegeven energie plaats kan vinden.
  • Afbuiging van de naar voren gerichte energie is afgenomen door de vorm van het klankbord.
  • De naar achteren afgestraalde energie wordt door gevormde elementen zo verdeeld dat de kast dicht bij de wand mag staan in kleine luisterruimtes.
  • De zijwaarts gerichte energie vormt één geheel met de naar voren gerichte energie waardoor de kast verdwijnt.

Meer informatie is te vinden op de website van Auditorium 23 

EDITORS' CHOICE