NIEUWSB&W

DAB in Amsterdam

Redactie HiFi.nl | 25 augustus 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Met de ingebruikname van zenders in Almere (gisteren) en Amsterdam (1 september) wordt de ontvangst van digitale radio verder uitgebreid. Voor het einde van dit jaar moet een groot deel van Nederland digitale Radio 1, Radio 2 en 3FM, Radio 4, 747AM en de Concertzender digitaal kunnen ontvangen. Op termijn zullen ook datadiensten worden aangeboden. 

Op 19 juli waren de DAB-zenders in Hilversum, Haarlem, Den Haag en Rotterdam al in bedrijf genomen. Nederland loopt met de introductie van digitale (ether)radio niet bepaald voorop. In Engeland, Duitsland en België kan al langer digitale radio worden ontvangen. Vooral in Engeland loopt het storm. Daar zijn al enkele honderdduizenden ontvangers verkocht. Alleen al in Londen zijn meer dan 55 DAB-stations te ontvangen.

DAB is de opvolger van FM-radio. In tegenstelling tot de FM, waarbij elke omroep afzonderlijk op haar eigen frequentie te beluisteren is, wordt voor DAB de zogenoemde multiplextechniek toegepast. Daardoor kunnen zeven of meer programma’s van Cd-kwaliteit gelijktijdig via dezelfde frequentie worden uitgezonden. Er is wel een aparte ontvanger voor nodig. Veel DAB-radio’s kunnen ook FM ontvangen, maar alleen het digitale signaal garandeert cd kwaliteit.

De technologie biedt daarnaast ook mogelijkheden voor datatransmissie. Tijdens de IBC Amsterdam, de jaarlijkse beurs voor omroeptechnologie (10 – 14 september), zal door de publieke omroep een aantal demonstraties worden gegeven van dataoverdracht van webpagina’s in een carrousel. Ook zal een zogenoemde demo-EPG draaien met radio-informatie. "Voor de ontvangst daarvan heb je een speciale ontvanger nodig," zegt Hans Bakhuizen, beleidsadviseur Technologie bij de Publieke Omroep en secretaris van de Dutch DAB Foundation. "Van die toestellen zijn er nog niet zo heel veel. De nu gangbare DAB-radio’s ontsluiten deze informatie niet. We kijken vooral naar mogelijkheden van het alfanumerieke display."

De eerste stap is ontvangst van DAB in de gehele Randstad. Daarna volgt verdere doorgroei naar geheel Nederland. Zeven van de tien Nederlanders moet midden november in staat zijn digitale radio te ontvangen.

De commerciële, regionale en lokale publieke stations zenden echter nog niet uit op DAB. Stichting DAB Nederland, waarin sinds 1995 onder meer Sky Radio, Veronica FM, Radio 10 FM en Arrow Classic Rock zaten, stopte enkele jaren geleden de proefuitzendingen door het uitblijven van een “goed geformuleerd overheidsbeleid”.

Het bedrijf db Europe, ontstaan uit AmstelRadio, wil samen met partners naast digitale radio ook digitale communicatie toepassingen via DAB aanbieden via een eigen multiplex frequentie. db Europe heeft door een Aziatisch bedrijf een Personal Communication Pocket (PCP)
laten ontwikkelen, een gecombineerde mobiele telefoon en pda die partners aan hun klanten kunnen verhuren. Maar ook zou met een simpel DAB PCMCIA kaartje op een laptop surround sound radio kunnen worden ontvangen.

Algemeen directeur Willem Toerink verwacht in april met de start van de commerciële DAB uitzendingen te kunnen beginnen, als de overheid de uitgifte van commerciële licenties niet nog eens uitstelt.

 

MERK

EDITORS' CHOICE