NIEUWSB&W

Sharp 3D Monitor


Redactie HiFi.nl | 13 augustus 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Iedereen kent ze wel: de brilletjes met een rood en een groen glas, waarmee 3D films kunnen worden bekeken. Sharp heeft nu een 3D-beeldscherm ontwikkeld dat het brilletje overbodig maakt: de LL-151-3D.

Sharp 3D monitorSharp toonde in 2002 al een testexemplaar van deze monitor, die in 2003 op de markt had moeten verschijnen. Die deadline werd niet gehaald. Maar nu is het dan toch zover.

Het scherm bestaat uit twee tft-panelen met daartussen een parallax barrière. Eenvoudig gesteld is parallax het verschijnsel waarbij een object iets lijkt te verspringen als het eerst met alleen het linkeroog en vervolgens met het rechteroog wordt bekeken.
De twee tft-panelen tonen twee net verschillende pixel-afbeeldingen, eentje voor elk oog. Het menselijk brein wordt zo gefopt: het ziet de getoonde objecten in drie dimensies.

De 3D-functie van de monitor kan overigens worden uitgeschakeld, zodat tekstbestanden gewoon in 2D kunnen worden gelezen. De monitor kost 1.499 dollar (zo`n 1.225 euro) en is verkrijgbaar via Sharp.

MERK

EDITORS' CHOICE