NIEUWSKenwood

Kenwood introduceert Slim Line


Redactie HiFi.nl | 13 augustus 2004 | Kenwood

(ingezonden mededeling)

Kenwood introduceert Slim Line Netwerk Hifi producten

Kenwood introduceert deze zomer in haar nieuwe Home Entertainment productpakket een lijn Netwerk HiFi producten. Met deze producten kan de gebruiker een (draadloze) verbinding maken tussen zijn computer en de home entertainment set.

Digitale technieken zijn gewoon geworden. Het downloaden van bestanden (muziek in MP3-formaat, speelfilms) is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Digitale fotografie heeft de kleinbeeldcamera verdrongen.
Als gevolg van die digitale revolutie heeft de pc een centrale plaats ingenomen in het huis. De bestanden (muziek, films, foto’s) worden immers in eerste instantie op de harde schijf van de pc opgeslagen. Vervolgens wordt er een cd-rom of dvd gebrand waarmee de bestanden in de home entertainment set kunnen worden afgespeeld. Probleem hierbij was dat het gemak waarmee men op de computer één bestand kon opzoeken, op de breedbeeldtelevisie niet mogelijk was.

Kenwood Slim Line - DVF 81001

Kenwood biedt nu een even gemakkelijke als slimme oplossing: een netwerkverbinding tussen de pc en de home entertainment set. Op deze manier is de volledige database (muziek, video én foto’s) te allen tijde beschikbaar, zonder dat eerst een cd-rom/dvd hoeft te worden gebrand.
De werking van het systeem is even eenvoudig als doelmatig. Via normaal in de handel verkrijgbare Wireless LAN-oplossingen wordt een draadloze verbinding tussen de pc en het Kenwood Audio/Video Control Centre (AVCC) tot stand gebracht. Voor de overdracht van grote hoeveelheden ongecomprimeerde data zoals dvd-video is ook een normale ethernet kabelaansluiting voorhanden. Middels de ingebouwde grafische interface kan direct op de harde schijf van de pc worden gekeken. Specifieke bestanden kunnen dus snel worden opgezocht. De AVCC heeft een vierregelig display, zodat bestanden kunnen worden gezocht zonder gebruik te maken van een tv-scherm.

Twee opties
Kenwood biedt de keuze uit twee netwerkopties: het topmodel is de VRS-N8100. Deze AVCC (Audio Video Control Center) beschikt over een 6 x 100W Pure Path Digital™ digitale versterker, met AM/FM RDS tuner. Aan de voorzijde van deze ultraplatte AVCC is onderaan het aluminium voorpaneel een zogenaamd PCMCIA-slot aangebracht. Hierin kan de Wireless LAN-kaart worden gestoken waarna de draadloze verbinding met de pc tot stand kan worden gebracht. Bovendien kan, middels een PCMCIA-adapter, een geheugenkaart (SD kaart, Memorycard etc.) in de sleuf worden gestoken. Hierdoor kunnen foto’s die met een digitale camera zijn gemaakt, direct op de televisie worden bekeken.
Voor overdracht van grote hoeveelheden data tegelijkertijd is op de achterzijde van het toestel de hierboven besproken ethernet-aansluiting beschikbaar.
Als digitale surround normen zijn voorhanden dts96/24, dts-es, Dolby Digital EX, en Dolby ProLogicIIx en speciaal voor gamers Dolby Virtual Speaker en Dolby Headphone.

Kenwood Slim Line - VRS-N8100

Bovendien is de VRS-N8100 geschikt voor aansluiting van een brede range randapparatuur: via slots op het frontpaneel kunnen bijvoorbeeld een Xbox of PS2 worden aangesloten. De aansluiting werkt “Plug & Play”, wat wil zeggen dat het systeem detecteert wanneer er een spelcomputer wordt aangesloten. Op dat moment worden direct de vooraf ingestelde equalizerinstellingen voor “Game” gekozen. De “Single Zone-Dual Source”-functie maakt het mogelijk via hoofdtelefoon het geluid van de spelcomputer weer te geven, terwijl andere aanwezigen in de kamer tegelijkertijd via de luidsprekers naar een andere bron (bijvoorbeeld de radio) kunnen luisteren. De speciale Dolby Headphone-instellingen zorgen voor een spectaculaire geluidsbeleving van de game.
In design passend bij de VRS-N8100 AVCC levert Kenwood ook een dvd-speler, de DVF-8100. Deze speler is eveneens voorzien van een aluminium voorpaneel en beschikt over PAL Progressive Scan, een functie om de beeldkwaliteit middels beeldlijnverdubbeling te optimaliseren. De speler ondersteunt alle gangbare dvd- en cd-formaten (DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW, S-VCD) en kan bovendien WMA- en MP3-gecomprimeerde muziek en foto’s in JPEG-kwaliteit weergeven.

Bijkomend voordeel
De tweede netwerkmogelijkheid van Kenwood is de DVF-N7080 dvd-speler. Deze speler beschikt, net als de VRS-N8100, over een PCMCIA-slot (voor Wireless LAN of een geheugenkaart) en een ethernet-aansluiting, en heeft als bijkomend voordeel dat het toestel op elke willekeurige versterker of receiver kan worden aangesloten. Hiermee kan dus zelfs een bestaande hifi-installatie worden opgenomen in het draadloze netwerk. Behalve de hierboven beschreven gangbare dvd- en cd-formaten en MP3, WMA en JPEG kan deze dvd-speler tevens digitale videocompressieformaten als DivX, Xvid en MPEG4 weergeven. Dit is met name van belang als men van internet gedownloade speelfilms wil bekijken. De DVF-N7080 is leverbaar in een zwarte of zilverkleurige uitvoering.
Naast de DVF-N7080 levert Kenwood in hetzelfde Slim Line design nog een tweede dvd-speler (maar dan zonder netwerkfaciliteiten), de DVF-3080-S. Deze speler kan dezelfde dvd- en cd-formaten aan als de DVF-8100 en beschikt eveneens over PAL Progressive Scan.
Alle dvd-spelers van Kenwood hebben naast de reguliere SCART- en Composiet Video-uitgangen nu ook de hoogwaardige Component Video-uitgangen (Y, CB, Cr). Deze aansluitingen zijn met name ideaal wanneer gebruik wordt gemaakt van een LCD- of plasmascherm.

Kenwood Slim Line - VRS-N8100

Design
De Slim Line producten van Kenwood onderscheiden zich door een ultraplat en stijlvol design. De AVCC’s zijn voorzien van de laatste technische innovaties en de meest uitgebreide digitale surround formaten. Het topmodel VRS-N8100 beschikt over alle hierboven beschreven netwerkmogelijkheden. Voor diegenen die gecharmeerd zijn van het design van deze AVCC’s, maar geen netwerkmogelijkheden willen hebben, is de VRS-7100 een ideaal alternatief. Dit type is qua specificaties vrijwel identiek aan het topmodel en heeft ook het fraaie aluminium voorpaneel, maar is niet voorzien van netwerkaansluitingen. Het basismodel is de VRS-5100. Deze AVCC beschikt over een versterker met 6 x 60 Watt vermogen, dts-es, Dolby Digital-EX en Dolby Prologic IIx.

Prijzen:
VRS-N8100:    899 euro
VRS-7100:       599 euro
VRS-5100:       399 euro
DVF-N7080:    449 euro
DVF-8100:       199 euro
DVF-3080:       159 euro

 

EDITORS' CHOICE