NIEUWSB&W

Prioriteiten

Marc Brekelmans | 29 juli 2004 | B&W

Plasma`s en LCD-schermen lijken dezer dagen als warme broodjes over de toonbank te gaan. Broodjes van ettelijke duizenden euro`s dan wel te verstaan. Tegelijkertijd staat bij het gros van de mensen een audioset met een maximale waarde van zo`n 500 euro. Het is duidelijk dat de kwalitatieve weergave van geluid niet meer op het prioriteitenlijstje van veel mensen staat.

Of zou het simpelweg komen omdat mensen niet beter weten en "verkeerd" geïnformeerd worden door de grote elektronicamerken.
Zaken als gebruiksgemak, opslagcapaciteit en status hebben op dit moment een hogere prioriteit. Vandaar het succes van MP3-spelers. Veel audioliefhebbers zijn dan ook argwanend of ronduit negatief over deze nieuwe formaten en zien het als de doodsteek voor serieuze muziekbeleving. Maar is dat ook echt waar? Liepen de dertigers van nu vroeger ook niet met een walkman rond en namen vele radio uitzendingen op met hun casettedeck. Dat was ook echt niet het toppunt van geluidskwaliteit. Veel van die jongeren van toen zijn uiteindelijk toch uitgegroeid tot ware audio en muziek liefhebbers. Laten we hopen dat dit ook met de huidige generatie zal gebeuren.

Maar wat kun je dan als rechtgeaard audioliefhebber met die nieuwe formaten als MP3, WMA en AAC. Guido de Kanter gaat in zijn eerste artikel over iTunes (Apple) in op de gebruiksmogelijkheden voor de muziekliefhebber.

Voor iedereen die wel een audio installatie heeft die de grens van 500 overschreidt en terecht met enige trots naar zijn/haar eigen installatie kijkt, heeft HiFi.nl een nieuwe rubriek opgestart; My.HiFi.nl
In my.hifi.nl kunt u eenvoudig een uitgebreide homepage maken over uw eigen Hifi-installatie. U kunt natuurlijk ook sets van anderen bekijken. Hiervoor kunt u willekeurige pagina`s bekijken, maar u kunt ook zoeken op trefwoorden en merken. Het gebruik van my.hifi.nl is eenvoudig, leuk, leerzaam en gratis.


de redactie


Nieuw op HiFi.nl


Hardware

Xavian en DiMarzio, door Bjorn Mateijsen 
Xavian werd in 1995 in Praag opgericht door de ontwerper Roberto Barletta, zelf Italiaan in hart en nieren. In 1996 werden de eerste luidsprekers van zijn hand geïntroduceerd. Roberto deed het grootste deel van zijn ervaring op in Italië en niet alleen bij de fabricage van luidsprekers, maar ook bij de interieurbouw.

Prioriteiten (c) Xingo


Achtergrondartikelen - Columns

iTunes, door Guido de Kanter
Van oudsher zijn veel hifi-enthousiastelingen sceptisch tot ronduit allergisch voor de computer, althans als het gaat om het gebruik van die tovermachines in de sfeer van hun hobby.


Vakantietijd, door Rene van Es
Zit het er voor u ook weer op en bent u ook bijna weer aan het werk of mag u nog genieten of gaan genieten van de zon. Indrukken opdoen van het natuurschoon in eigen land of in den vreemde. Of besteedt u dit jaar uw vakantie geld aan audio en video. LCD-tje scoren of een set nieuwe speakers. Een platenspeler naast de SA-CD speler installeren en genieten van goud van oud. Of hebt u dik gescoord in de uitverkoop die achter ons ligt. Hoe dan ook uw installatie kunt u mooi gaan neerzetten op onze site.


Hi-Visit

HiFi Studio Iman Dane, door Rene Smit 
De winkel is gevestigd in het centrum van Roosendaal een nog altijd groeiende gemeente met inmiddels ongeveer 75 à 80.000 inwoners. De gemeente vervult een duidelijke winkelfunctie voor de omliggende kleinere gemeentes en is vanuit alle hoeken goed bereikbaar via een uitgebreid snelwegennet en een duidelijk bewegwijzerde rondweg. Tegenover de winkel van Iman Dane ligt een groot winkelcentrum met andersoortige winkels zodat een paar uurtjes winkelen voor niemand een straf hoeft te zijn. Ook is hier een groot parkeerterrein waar men tegen betaling ook voor langere tijd kan parkeren.

Iman Dane (c) Xingo


Software

Dvorak - Von KarajanDvorak Symphony Nr.8 - von Karajan (DVD-muziek) , door Ferd Op de Coul 
Bewierookt is zijn briljante vakmanschap; verguisd is hij om zijn verpletterende “ego”, zijn vroegere lidmaatschap van de NSDAP, zijn jet-set-leven en zijn streven om met de nieuwste audio- en visuele technieken al zijn kwaliteiten als dirigent en regisseur optimaal naar zijn hand te zetten: Herbert von Karajan (1905-1989).

Later… Cool Britannia (DVD-muziek) , door Jan Luijsterburg 
‘Later… with Jools Holland presents’ alweer de vijfde DVD op rij. Eerst was er 10 years of Later, gevolgd door Later… Louder , Later… Legends en Later… Party. De formule is inmiddels net zo vertrouwd als het programma waar het moois allemaal uit afkomstig is.

Edges of the LordEdges of the Lord (DVD-film), door Jan Luijsterburg 
De tweede wereldoorlog blijft een inspiratiebron voor filmmakers, ook als ze hem zelf niet meegemaakt hebben. Regisseur en scenarioschrijver Yurek Bogayevicz is bijvoorbeeld van 1948. Zijn Edges of the Lord is een Pools-Amerikaanse coproductie die het perspectief kiest van een twaalfjarig Joods jongetje dat zijn ouders kwijtraakt en moet zien te overleven in een Poolse jungle.

Eric Clapton - Me and Mr. Johnson (CD) , door John Koning 
Het carrièreverloop van Eric Clapton is op z’n minst grillig te noemen. In 1989 brengt hij, voor het eerst in drie jaar, weer een album uit wat bij het grote publiek een succes wordt, Journeyman,  voor mij een echt Clapton meesterwerk. Vanaf dat moment gaat het weer bergopwaarts met de carriere van deze gitaar virtuoos.

Robert Pollard - Fiction Man (CD), door Jan Luijsterburg 
Het nieuwe album van Guided By Voices, Half Smiles of the Decomposed, is amper aangekondigd als zijnde het laatste van de band, of daar is alweer een nieuw soloalbum van voorman Robert Pollard. Hij schudt al dik twintig jaar stromen liedjes uit zijn mouw, maar heeft een hekel aan het afmaken van die dingen. Gelukkig is daar Todd Tobias, die de geniale kladjes van Pollard bewerkte tot een krachtig album dat zich kan meten met de hoogtepunten uit de toptijd van Guided By Voices. 

 

MERK

EDITORS' CHOICE