NIEUWSSanyo

Sanyo ultra-portable projectoren


Redactie HiFi.nl | 26 juli 2004 | Sanyo

(ingezonden mededeling)

Lier, 26 juli 2004 - Met de PLC-XU50 en de PLC-XU55 heeft Sanyo nu waardige opvolgers klaarstaan die staan te trappelen om de eerdere succesvolle modellen in het ultra-portable segment op te volgen. Beide modellen kunnen een beeld van 2 m breed projecteren van een projectieafstand van 2,4 tot 3,8 m.

De PLC-XU50 en de PLC-XU55 van Sanyo zijn twee projectoren met een lichtopbrengst van respectievelijk 2000 en 2500 ansilumen die het etiket “flexibel” met glans verdienen. De hoge lichtopbrengst en de XGA-resolutie van beide apparaten (1024 x 768 pixels) maakt dat deze projectoren voor de meeste projecties zeer geschikt zijn. Zelfs bij aanzienlijk omgevingslicht is een lichtopbrengst van 2000 tot 2500 ansilumen geschikt voor mooie heldere projecties op schermen van 2 tot 2,5m. schermbreedte.

Sanyo
Flexzoom
Beide modellen zijn voorzien van een flexzoom. Dit is een zoomlens met een ruim bereik (1:1.5), waardoor de projector met behoud van identiek projectieoppervlak dichtbij of ver van het scherm geplaatst kan worden. Zo kan een beeld van 2m breed geprojecteerd worden van een projectieafstand van 2,4 tot 3,8m. Dit is voor een projector in deze categorie uniek.

Ontwerp
Bij het ontwerp van deze machines is ruimschoots aandacht besteed aan het design: magnesium behuizing, verchroomde bedieningstoetsen, een verzilverde lensring en handig verstelbare pootjes vooraan.

Indien de projectoren vast worden geïnstalleerd is er de mogelijkheid deze omgekeerd tegen het plafond te bevestigen. De PLC-XU50 en PLC-XU55 zijn ook makkelijk mee te nemen, naar bijvoorbeeld een presentatie. Ze zijn niet zwaarder zijn dan 3 kg.  Bovendien is een handige draagtas standaard meegeleverd.

Video-en computerbeelden
Zowel video- als computerbeelden kunnen worden weergegeven. Voor video is er keuze uit composiet of S-Video ingangen.  Voor computer beschikt men over twee ingangen waarvan er één tot uitgang kan worden omgevormd. Dit laatste is vooral handig bij weergave van een geprojecteerd beeld op een externe monitor.

Luidspekers
Indien de presentatie ondersteunt moet worden met extra luidsprekers, volstaat het passieve luidsprekers aan te sluiten op de audio-uitgang van de projector. Het volume van deze audio-uitgang kan worden geregeld met de standaard afstandsbediening van de projector.

Aftelsekwentie
Bij het opstarten verschijnt ook bij deze modellen de aftelsekwentie, de vereiste tijd voor de lamp om op temperatuur te komen. Dit duurt bij Sanyo-projectoren ongeveer 30 seconden. Met de PLC-XU50 en –XU55 is het mogelijk tijdens deze opstartperiode een logo of een foto te laten projecteren op het scherm.

Sanyo

Afstandsbediening
De standaard afstandsbediening is bijzonder compleet: naast essentiële functies zoals aan- en uitzetten, bronselectie, bevriezen van het beeld of het beeld even laten verdwijnen, beschikt deze afstandsbediening ook over een laserpointer én over een ingebouwde muis-controleknop. 

Het menu op het scherm is ook in Nederlandse af te lezen; de projector wordt bovendien zoals alle Sanyo-projectoren in de Benelux geleverd met een volledige Nederlandstalige handleiding.

Opties
In opties kan worden gekozen voor een multicard-imager. Deze interface is een compact doosje dat achteraan de projector wordt bevestigd. Vervolgens kan dit doosje naar eigen voorkeur worden voorzien van een wireless Lan kaart (formaat Compact Flash) voor draadloze transmissie van computerbeelden van laptop naar projector.

De multicard-imager is te voorzien van een Lan-kaart, hiermee is de projector met een UTP-kabel op het internet aansluiten. Deze optie kan de projector een IP-adres toekennen, waardoor de deze via een willekeurige browser te bedienen en te programmeren is. Zelfs e-mailen is mogelijk; de projector stuurt een mail wanneer bijvoorbeeld de lamp dient te worden vervangen. Met deze optie is de projector ook te integreren in een LAN-netwerk. Dit biedt de mogelijkheid om datapresentaties van een werkstation via de netwerkverbinding naar de projector te sturen. De bediening kan geregeld worden met de standaard afstandsbediening met muiscontrole. Met de afstandsbediening in de hand naast de projector, kan in de computer gebrowsed worden terwijl deze zich in een ander gebouw bevindt. Deze optie bestaat ook in Wireless Lan (802.11b). Draadloos presentaties doorsturen naar de projector is geen sciencefiction meer.

Tenslotte kan de multicard-imager gebruikt worden om een geheugenkaart type compact flash te lezen. Een presentatie kan op voorhand opgeslagen worden op de geheugenkaart die vervolgens in de projector wordt gestoken. Dit maakt het mogelijk op een later moment de presentatie te geven rechtstreeks vanaf de projector. De laptop blijft dan thuis.

Prijs en beschikbaarheid
De PLC-XU50 en de PLC-XU55 zijn nu verkrijgbaar via de professionele AV-verkooppunten.
Een svga-versie van deze modellen met 2000 ansilumen, de PLC-SU50, wordt dit najaar verwacht.
Voor dealeradressen kan men terecht bij Sanyo Benelux.

De prijs voor de  PLC-XU50 bedraagt 2799 euro exclusief BTW, De PLC-XU55 is 3899 euro exclusief BTW.
De garantie op alle Sanyo-projectoren bedraagt 36 maanden.
Op deze modellen biedt Sanyo in de Benelux een extra garantie van 12 maanden op de projectorlamp aan.

 

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »