NIEUWSB&W

40% CD`s illegaal

Redactie HiFi.nl | 23 juli 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Van alle Nederlandse cd`s is 40 procent illegaal. In 2003 werden in Nederland ruim 20 miljoen illegale muziek-cd`s verhandeld, zo schat Stichting Brein. 
 
Madonna - Ray of Light CD coverWereldwijd werden er vorig jaar 1,1 miljard illegale cd`s verkocht, zo stelt de internationale muziekorganisatie IFPI in het donderdag gepresenteerde `Commercial Piracy Report 2004`. De handel in illegale cd`s leverde volgens de IFPI zo`n 4,5 miljard dollar op.

"De cijfers zijn gebaseerd op de kennis van zo`n 250 mensen die zich bij de IFPI met dit onderwerp bezighouden. Die hebben wel een aardig inzicht", zegt Wouter Rutten van de NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie van de entertainmentindustrie. "Daarnaast doet ook Interpol onderzoek."

Het geld dat wordt verdiend met de illegale handel in cd`s wordt volgens de IFPI aangewend voor tal van criminele activiteiten. "Er bestaan links met andere vormen van misdaad, zoals terrorisme", zegt Rutten. Er zouden ook verbanden bestaan met de drugs- en wapenhandel.

De IFPI is tevreden over de maatregelen die Polen heeft genomen tegen de illegale handel in cd`s. "Het is goed om te zien dat een nieuwe toetreder van de EU actie onderneemt", zegt Rutten. Minder blij is hij over Spanje. "Spanje staat nieuw in de toptien. Dat is een verontrustende ontwikkeling."
 

MERK

EDITORS' CHOICE