NIEUWSB&W

Verkoop muziek-DVD verdubbeld

0 | 22 juli 2004 | B&W

(gezien op het internet)

Woensdag, 21 juli 2004 - In de eerste zes maanden van 2004 zijn in Nederland twee keer zoveel muziek-dvd`s verkocht als in dezelfde periode vorig jaar. 
 
Pearl JamHet aantal verkochte muziek-dvd`s nam toe van 1,3 miljoen tot 2,6 miljoen, zo blijkt uit cijfers van de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie. Grote klapper was de dvd `Zien` van Marco Borsato. Van deze muziek-dvd werden in korte tijd meer dan 80.000 exemplaren verkocht.

Ondanks de goede dvd-verkopen blijft de omzet van de muziekindustrie dalen. In totaal werd in het eerste halfjaar 184,2 miljoen euro omgezet. Dat is 6 procent minder dan vorig jaar. In de cijfers is de omzet uit betaalde downloads niet meegenomen. "We hebben nog geen goede methode om die cijfers te meten", zegt Wouter Rutten van de NVPI.

De dalende omzet is niet alleen het gevolg van een afnemende muziekverkoop, maar ook van dalende prijzen. Volgens de NVPI daalde de gemiddelde prijs van een cd-album van 11,01 euro naar 10,25 euro. De gemiddelde muziek-dvd gaat nu voor 17 euro over de toonbank. Dat was 19,30 euro.

De afzet daalde met 4 procent van 17,7 miljoen stuks naar 16,9 miljoen. Deze daling wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de sterk verminderde verkoop van singles. Het aantal verkochte singles daalde met maar liefst 27 procent.

MERK

EDITORS' CHOICE