Mordaunt Short Genie

Redactie HiFi.nl | 18 juli 2004 | Mordaunt-Short

(ingezonden mededeling)

Genie is het sensationele nieuwe luidsprekersysteem van het gerespecteerde Britse merk Mordaunt-Short. De markante en opvallende vormgeving van het systeem weerspiegelt de radicale, geavanceerde techniek die u aantreft in de compacte, aantrekkelijke luidsprekers.

Maar het is het uitzonderlijke geluid van het Genie-systeem dat u echt zal verbazen. Genie is net zo geschikt voor muziek als voor films en levert verbluffende prestaties ongeacht de luisteromgeving.

In het kort
Mordaunt Short GenieDe omlijstingen van het Genie-luidsprekersysteem (verkrijgbaar in zilver en in zwart) zijn gebouwd van een zeer goed gegoten metaal welke garant staat voor een uitzonderlijke stijfheid. Deze onbeweeglijkheid wordt nog versterkt door de plastisch vormgegeven profielen, die een eigen mechanische sterkte hebben. De vorm zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de geluidskwaliteit, terwijl de afwezigheid van parallelle oppervlakten eventuele kleuring vrijwel volledig elimineert.
De magnetisch afgeschermde ontwerpen (vier satellietboxen en een centerbox) bevatten de allernieuwste CPC-drivers (Continuous Profile Cone) die Mordaunt-Short zelf heeft ontwikkeld (10 of 9 cm groot), gekoppeld aan de alom geprezen 25-mm tweeters met aluminium dome van het bedrijf. Dit staat garant voor een perfecte toonafstemming.
Een krachtige subwoofer, die wordt aangestuurd door een 200W digitale versterker en is uitgerust met de baanbrekende ARC-technologie (Active Room Control) van het bedrijf, maakt de set compleet.
Mordaunt-Short beseft dat elke luisteromgeving weer anders is. Daarvoor heeft het een ingenieus ruimte-afstemmingssysteem ontwikkeld dat zorgt voor de beste geluidsprestaties, ongeacht waar het systeem wordt geplaatst.
 
Uitgebreid
Elke Genie-satellietbox bevat een 10-cm mid/bass-driver die gebruikmaakt van de allernieuwste CPC-technologie (Continuous Profile Cone) die Mordaunt-Short zelf heeft ontwikkeld, waarmee een optimale consistentie is gewaarborgd. De zuivere CPC-lijnen zijn van essentieel belang voor zijn superieure geluidsweergave. Daarbij staat het ononderbroken conusoppervlak garant voor een uitstekende stijfheid en daarmee voor minimale vervorming. Dergelijke onwrikbare eigenschappen worden nog versterkt door het gebruik van aluminium in de constructie, dat licht is maar toch ook uitzonderlijk stevig.

De allernieuwste CPC-drivers zijn uitgerust met de nieuwe ‘V-vorm’-technologie van Mordaunt-Short, die rechtstreeks is afgeleid van de technologie van de Performance-luidspreker, het paradepaardje van het bedrijf. De conusrand maakt gebruik van een innovatieve aansluiting die meer van de driver bloot laat, waardoor het uitstralingsgebied ervan wordt vergroot (wat bij dergelijke compacte ontwerpen belangrijk is) en die de stijfheid van de structuur van het geheel ten goede komt.

In tegenstelling tot veel van de luidsprekersets die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, wordt bij de Genie het principe gehuldigd van een gereserveerde centerspeaker voor de zware akoestische eisen die home theatre-toepassingen stellen. De symmetrische D’Appolito-configuratie (woofer-tweeter-woofer), met 9-cm mid/bass-drivers, is speciaal afgestemd op gesproken tekst en is optimaal geschikt voor een centrale plaatsing.

De hoge frequenties worden verzorgd door de veelgeprezen 25-mm geanodiseerde tweeter met aluminium dome van Mordaunt-Short. Het progressieve ontwerp met zijn Neodymium-magneetmodule is uiterst flexibel en valt niet uiteen bij hoge volumes. Een luidsprekerspoel voor hoge temperaturen, met vloeistofkoeling en demping, zorgt voor de meest natuurlijke weergave.

Zowel de satellietluidsprekers als de centerspeaker worden geleverd met geïntegreerde, volledig instelbare steunen voor montage in een kast of aan de muur. Als optie is ook een 90-cm standaard verkrijgbaar, die speciaal is vormgegeven om de luidsprekers fraai te doen uitkomen.

Mordaunt Short GenieTer completering is het systeem uitgerust met de krachtige MS409W-subwoofer. Het geheel wordt aangestuurd door een 200-W digitale versterker met een hoog rendement, waarbij gebruik wordt gemaakt van een 25-cm, long-throw CPC-driver en de innovatieve ARC-techhnologie (Active Room Control) van Mordaunt-Short. De indrukwekkende uitvoer van 200W die de subwoofer biedt, zorgt voor een enorm dynamisch bereik, zonder dat clipping- of compressie-effecten optreden, terwijl de CPC long-throw-driver is ontwikkeld met de modernste lasermetingsapparatuur. Zijn aluminiumconstructie staat garant voor een uitstekende stijfheid en dus voor een minimale vervorming, zelfs met de zeer lange uitslagmogelijkheden van het ontwerp. Bovendien is de driver naar beneden gericht, waardoor het systeem overal in de kamer kan worden geplaatst. Tenslotte heeft de stevige behuizing, afgedekt met een metalen bovenplaat, een dubbelgewelfde dubbele achterpoort voor een zuivere werking.

Ingenieus
Mordaunt-Short beseft dat elke luisteromgeving weer anders is en dat dit enorme gevolgen voor de geluidskwaliteit heeft. Daarvoor heeft het bedrijf een ingenieus ruimte-afstemmingssysteem ontwikkeld dat zorgt voor de beste geluidsprestaties bij lage frequenties. Met de meegeleverde, speciaal ontworpen SPL-meter (Sound Pressure Level) en de installatie-CD kan de gebruiker snel en eenvoudig mogelijke resonantie in de luisteromgeving effenen. Een extra pluspunt is dat ook de kanaalniveaus op de home theatre-receiver kunnen worden ingesteld met de genoemde SPL-meter.


EDITORS' CHOICE