NIEUWSRoksan

Roksan Caspian M-series-1


Redactie HiFi.nl | 28 juni 2004 | Roksan

(ingezonden mededeling)

Met de M Series-1 introduceert Roksan een totaal vernieuwde Caspian-lijn. De ‘oude’ serie is totaal onder de loep genomen, vernieuwd en verbeterd en weer terug gebracht naar de ‘roots’, HIFI, eerlijk zonder franje en met de hoogst mogelijke kwaliteit.

De belangrijkste ontwerpuitgangspunten waren: een betere weergavekwaliteit, een hogere betrouwbaarheid en een moderner - maar nog steeds simpel en strak - uiterlijk. De Integrated Amplifier en Integrated CD Player zijn de eerste van de nieuwe serie.

De M Series-1 Integrated Amplifier is nu gebaseerd op het ontwerp van de fameuze Mono Block versterker, met alle voordelen vandien. Zoals een breder weergavebereik, lagere vervorming, betere transientweergave, nog strakkere stereopositionering en een groter dynamisch bereik. Hij heeft ruim 20% meer vermogen (85 WRMS) en kan - dankzij een hoger piekstroomvermogen (50 A) - juist ook ‘moeilijke’ luidsprekers met lage impedantie goed aansturen. Verder heeft hij natuurlijk alle gebruikelijke standaardfuncties zoals veel in- en uitgangen, gescheiden voor- en eindversterkersecties (voor bi- en tri-amping), etc.

Roksan Caspian

De  M Series-1 Integrated CD Player heeft een nieuwe SuperSingleBitstream D/A-omzetter plus een verbeterde analoge sectie (met onderdelen van hogere kwaliteit). Daarnaast is er voor het analoge deel een geheel gescheiden voeding. Dit alles resulteert in een nog strakker laag, nog opener midden en een nog verder doorlopend hoog. Opvallend is ook dat de CD-lade is ‘verstopt’ achter het display in het midden, wat niet alleen bijdraagt aan een nog mooiere vormgeving, maar ook de geluidsweergave ten goede komt.

De Roksan Caspian M Sseries-1 Integrated Amplifier en Integrated CD Player zijn leverbaar vanaf mei 2004 en de verkoopprijzen zijn respectievelijk 1499 euro en 1599 euro.

Andere bijzonderheden zijn onder andere de zilveren voorpanelen met rode indicators, het speciale netvoedingsfilter (waarmee vrijwel alle storingen uit het lichtnet worden gefilterd), de verbeterde koeling (zodat langer hogere vermogens kunnen worden geleverd), de volledige afstandsbediening en de motorgestuurde (ALPS) volumeregelaar.
Uiteraard zijn goede dingen van de ‘oude’ serie gebleven zoals de eenvoudige gebruikersinterface, de behuizingen van 6 mm dik staal, het voorpaneel van 16 mm massief aluminium, de vergulde aansluitingen, de computergestuurde diagnosetest voordat de luidsprekers worden ingeschakeld, de volledig gestabiliseerde en overbemeten voedingen, de kortsluitbeveiliging, etc.

Let op: Binnenkort komt er nog meer Caspian Mseries-1-moois: De Geïntegreerde Versterker en CD-Speler krijgen namelijk gezelschap van een FM/MG/LG  Tuner, Eindversterker, Voorversterker en een ‘Mono Block’!

EDITORS' CHOICE