NIEUWSB&W

Platte TV voor $40.000

Redactie HiFi.nl | 25 juni 2004 | B&W

(voor u gezien op het internet)

Met het EK slaan elektronicafabrikanten elkaar om de oren met aanbiedingen voor platte televisietoestellen. Een doorsnee plasma-tv kost nog altijd minimaal tweeduizend euro. Samsung komt nu met een nieuw model dat zich nauwelijks laat vergelijken met de doorsnee plasma-verrekijk.

Waar je tegenwoordig met een schermgrootte van ruim een meter geen slecht figuur slaat, denken de Zuid-Koreanen aan een scherm van maar liefst 80 inch (1,77 meter). Hier hangt echter wel een gepeperd prijskaartje aan van zo`n 40.000 dollar.

Samsung

Overigens verwacht Samsung dat de prijzen van lcd-televisies - de meestgebruikte technologie voor platte tv`s - vanaf begin volgend jaar zullen dalen. Dit heeft te maken met de ingebruikname van een aantal nieuwe fabrieken. Samsung zelf is bezig met een nieuwe productiefaciliteit in samenwerking met Sony.

Het grote voordeel van lcd-tv`s boven die van plasma-tv`s is de levensduur van het scherm. Een plasma-scherm is na zo`n dertigduizend branduren op. Bij de lcd-varianten is dat vaak het dubbele. Plasma-schermen zijn echter nog wel een stuk groter. Sharp bijvoorbeeld is nu bezig met een lcd-beeldscherm van één meter, een record voor het bedrijf. Dit scherm moet begin volgend jaar op de markt komen voor ongeveer 11.000 dollar.
 

MERK

EDITORS' CHOICE