NIEUWSB&W

Brussel keurt fusie Sony-BMG goed.

Redactie HiFi.nl | 26 juni 2004 | B&W

(voor u gezien op het internet)

Niets lijkt een fusie tussen muziekmaatschappijen Sony en BMG in de weg te staan. Eurocommissaris Mario Monti zal volgens welingelichte bronnen de Europese Commissie aanbevelen de fusie doorgang te laten vinden. Technologiebedrijf Apple pleitte tegen de fusie.

Sony Vaio PocketNa overleg met zijn onderzoeksteam concludeerde concurrentiecommissaris Mario Monti gisteren dat er geen bezwaren zijn tegen een fusie tussen de muziekmaatschappijen Sony en BMG. Concurrenten Universal Music, EMI en Warner rekenden er op dat Monti het samengaan zou afkeuren, gezien het marktaandeel van bijna 25 procent dat de combinatie zal hebben. De Europese Commissie besluit formeel voor 22 juli of het toestemming geeft voor de fusie of niet.

Dat blijkt uit op berichten van onder meer Financial Times, New York Times en persbureau Reuters, die zich baseren op `bronnen rondom eurocommissaris Monti`. Ze schrijven dat ook de Amerikaanse markttoezichthouder waarschijnlijk geen formeel bezwaar tegen de fusie aan zal tekenen. Europa en Amerika werken regelmatig op onderdelen samen bij grote anti-mededingingsonderzoeken.

Technologiebedrijf Apple was één van de bedrijven die formeel bezwaar aantekenden tegen het samengaan van Sony en BMG. De uitbater van muziekwinkel iTunes, MP3-speler iPod en `wifi-audiohub` Airport Express ziet in concurrentie een internetconcurrent ontstaan. Onlangs opende Sony een muziekdownloadwinkel, Sony Connect, waar louter liedjes uit eigen stal te koop zijn. Het liedjesassortiment verdubbelt als de fusie met BMG een feit is.

Sony en BMG brengen bij de fusie even veel aandelen in. Het nieuwe gezamenlijke bedrijf heeft een marktaandeel van 24,6 procent en is daarmee na Universal Music de één na grootste platenmaatschappij. De bedrijven verwachten een jaarlijkse kostenbesparing te realiseren van tussen de 249 miljoen en 332 miljoen euro. Wereldwijd blijven er vier grote platenmaatschappijen over, met gezamenlijk 80 procent van de wereldmuziekmarkt. Fusieplannen tussen EMI en Warner Music ketsten vorig jaar af.

MERK

EDITORS' CHOICE