NIEUWSB&W

Oled-beeldscherm Epson

Redactie HiFi.nl | 20 mei 2004 | B&W

Epson heeft een prototype ontwikkeld van een 40-inch oled-scherm; naar eigen zeggen het grootste ooit. Oled-schermen zijn nog platter dan lcd-schermen én verbruiken minder stroom.

Epson OledOled staat voor `organic light-emitting diode`. Een oled-scherm heeft geen backlight nodig omdat de materialen die in het scherm worden gebruikt, oplichten wanneer er een elektrische stroom doorheen wordt geleid. Door het ontbreken van backlight kunnen de schermen platter worden gemaakt en verbruiken ze minder stroom dan lcd-schermen, die wél een backlight nodig hebben.

Van oled-schermen wordt veel verwacht in de toekomst. Nu al worden ze soms toegepast, bijvoorbeeld in enkele digitale camera`s van Kodak en in mobiele telefoons van NTT DoCoMo. De displays in deze apparaten zijn echter slechts enkele centimeters groot. Het prototype dat Epson nu heeft ontwikkeld, is volgens het bedrijf zelf het grootste oled-scherm dat ooit is gemaakt. Op de langere termijn hoopt Epson de concurrentie aan te kunnen met lcd-schermen, die nu nog wat goedkoper zijn in de productie. De grote oled-schermen zijn nog niet te koop. Dit zal waarschijnlijk medio 2007 wel het geval moeten zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE