NIEUWSB&W

Microsoft voor audiofielen

Redactie HiFi.nl | 18 mei 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

Zoals we eerder dit jaar mochten ontdekken, is Microsoft aan het proberen vrienden te maken onder audiofielen. Hebben ze reeds de videofielen in hun greep met WM9, de wellicht nieuwe standaard voor de codering van High Definition video-materiaal voor HD-DVD, zo probeert de softwaregigant nu ook de audio-liefhebbers te paaien met wat zij het "Universal Audio Architecture"(UAA) initiatief noemt.

MicrosoftDit zal, zo claimt het bedrijf, "een verbeterde audio ervaring alsmede een verbeterde support voor drivers van PC-audio-apparatuur voor Windows-gebruikers garanderen".

Tegelijkertijd kondigt Microsoft de beschikbaarheid aan van de eerste versie van zijn "High Definition Audio Class Driver", gebaseerd op de High Definition Audio specificaties ontworpen door Intel. Met het UAA initiatief zegt Microsoft nu een set van Windows drivers aan te bieden die ook andere interfaces zoals USB Audio en 1394 Audio (Firewire) ondersteunen.

Volgens Microsoft is het de bedoeling om met UAA de kwaliteit van audio op Windows-gebaseerde systemen te verbeteren, de support-kosten te verminderen en de producenten van hardware tijd en geld te besparen. De UAA HD Audio Class Driver 1.0 is nu beschikbaar als release voor Windows 2000, XP en Windows Server 2003. Voor toekomstige besturingssystemen zal Microsoft de
driver meeleveren.

Microsoft benadrukt dat vóór de komst van Intel`s HD Audio specificatie,iedere audio-fabrikant in de PC-markt zelf drivers moest ontwikkelen voor hun apparatuur. "DE HD Audio specificatie biedt een gemeenschappelijke interface die de Microsoft UAA HD Audio Class Driver de audio ondersteuning en mogelijkheden biedt voor alle Windows-gebruikers".


 

MERK

EDITORS' CHOICE