NIEUWSB&W

Sony Disc gaat vijftig jaar mee


Redactie HiFi.nl | 28 april 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

Sony introduceert een nieuw opslagmedium, Sony Professional Disc for Data (SPDD), dat net als Blu-Ray een blauwe laser gebruikt voor het lezen en schrijven van data. Ondanks de gelijkenissen heeft het formaat een andere doelgroep. SPDD moet de honger van de zakelijke markt naar meer opslagruimte stillen, terwijl Blu-Ray als vervanger van de beschrijfbare dvd op consumenten mikt.

Sony PDDDe Professional Disc beschikt niet alleen over een grote capaciteit (23,3 GB), maar is ook vervaardigd met het oog op duurzaamheid. Elke schijf zit verpakt in een antistatische cartridge die een levensduur van 50 jaar zou garanderen. Ook de bijhorende drive, die volgens de fabrikant compleet luchtdicht is, moet stof op afstand houden. Er wordt gewerkt met een mechanisme met dubbele klep, dat ervoor zorgt dat het medium in de cartridge in een afgesloten ruimte blijft. Omdat het formaat bedoeld is voor professionele opslag, is het schijfstation uitgerust met een SCSI-interface - al zijn er ook plannen voor een versie die USB 2.0 ondersteunt.

Er staan twee uitvoeringen op stapel: een eenmalig beschrijfbare schijf en een versie die maximaal duizend maal opnieuw beschreven kan worden. Beide voorzien in een leessnelheid van 11 MB/s en een schrijfsnelheid van 9 MB/s. Die hogere snelheden vormen een belangrijk verschil met het tragere Blu-Ray. Misschien minstens zo belangrijk is dat SPDD niet onder dezelfde licentie-overeenkomst als Blu-Ray valt en dus (nog) niet de steun heeft van grote namen als Hitachi, Matsushita, Philips en Samsung.

Sony hoopt in de toekomst nog ruimere SPDD-schijven uit te brengen. Een tweede generatie, die in 2005 verschijnt, blijft enkelzijdig en zou 50 GB op twee lagen kwijt kunnen. Pas in 2007 worden dubbelzijdige of meerlagen-schijven verwacht, die maximaal 100 GB bevatten en snelheden tot 43 MB/s aankunnen. Er zijn zelfs nog hogere snelheden mogelijk, aldus Sony, omdat de specificatie ook voorziet in lezers met meerdere koppen.

 

MERK

EDITORS' CHOICE