NIEUWSB&W

Ontwikkelen


Redactie HiFi.nl | 15 april 2004 | B&W

Stilstand is achteruitgang is een bekend gezegde. De Hifi-markt maakt de laatste jaren een enorme ontwikkeling door, de komst van de DVD-speler heeft daarin een grote invloed gehad. Met de komst van de DVD zijn met name ook de receivers, breedbeeld televisies, plasma en LCD schermen in staat geweest een enorme opmars te maken.

De ontwikkelingen volgen zich in een hoog tempo op en veel consumenten zien door de bomen het bos niet meer. Het is dan ook aan HiFi.nl de taak om deze ontwikkelingen te volgen en vervolgens uw kennis daarover verder te ontwikkelen.

Deze week hebben wij dan ook twee achtergrondartikelen die u daarbij kunnen helpen. Zo publiceren we deze week het laatste deel van het "Beelddossier" en is het ABC voor Home Theatre uitgerbreid met bijvoorbeeld de termen; Anamorphic Widescreen, Ansi-Lumen, Aspect Ratio, Bass Management, Blu-ray Disc, DLP, Edge Enhancement en nog vele, vele andere.

Gelukkig blijven ook de traditionele stereo-merken niet stilstaan en springen in op de ontwikkelingen in de markt. Niet alleen met goed klinkende surround receivers, maar vooral door het ontwikkelen van creatieve oplossingen om optimaal te kunnen blijven genieten van uw muziek. De deze week gerecenseerde Vincent set is daar een mooi voorbeeld van. De Vincent SAV-C1 is eigenlijk een fantastische stereo voorversterker die ook nog eens een multi-kanaals systeem aan kan sturen.

Ook HiFi.nl kan niet stil blijven staan en dus zijn wij momenteel druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe applicaties. Wij houden u op de hoogte. Dat we op de goede weg zijn blijkt uit het wekelijkse groeiende aantal lezers, met recht een goede ontwikkeling!

De redactie


Deze week nieuw op HiFi.nl:

Hardware

Vincent SAV-C1 en SAV-P200, door Michel Hazen
Een grootse entree maken beide apparaten als Ben Wijmans van importeur Audipulse de surround voor- en eindversterker combinatie van Vincent, de SAV-C1 en SAV-P200 op vrijdagavond bij mij langs brengt ter recensie. Ik begrijp nu ook zijn vraag tijdens onze telefonische voorbereiding van deze recensie toen hij hoorde dat ik in een appartement woon: "is daar een lift?".
Deze combinatie legt namelijk samen een indrukwekkende 55 kilogram (!) in de weegschaal, grotendeels toe te schrijven aan de 45 kg wegende 6 kanaals eindversterker SAV-P200. Niet iets waarmee je even de trap op loopt.

Special 15 April 2004

Achtergrondartikelen - Colums

Beelddossier-3, de Testen, door Garmt van der Zel
In dit derde, en tevens laatste, deel van het "Beelddossier" worden van alle eerder genoemde types beeldweergevers een aantal populaire modellen getest. Garmt van der Zel geeft in drie afleveringen een verhelderende kijk op alle beeldformaten.

ABC
Het toch al zeer complete HiFi ABC, nu nog completer door de toevoeging van een vijftigtal Home Theatre termen.

Monoblokken en Bose, door Jan de Jeu
Wellicht herinnert u zich nog dat ik het in een vorige column had over verhuizen. Eigenlijk hoef ik al niets meer te zeggen. U heeft gelijk; mevrouw heeft haar zin gekregen. Haar droomhuis is gevonden, manlief is om, het koopcontract getekend, de overdracht zal plaatsvinden aan het eind van dit kalenderjaar en in de tuin staat nu zo’n vreselijk bord met daarop de naam en het telefoonnummer van een plaatselijk makelaarskantoor. Zoekt u nog een eengezinswoning in Hellevoetsluis?

DIP (in de portemonnee), door Rene van Es
Vroeger, voordat ik schreef voor hifi.nl, heb ik mij ooit nog eens bedacht om importeur te worden van Monarchy Audio apparatuur uit de USA. Dat is er nooit van gekomen want ik moest op enig moment kiezen: of schrijven of importeren

Software

Allan Taylor - Hotels & Dreamers (CD), door Jan de Jeu
Allan TaylorMisschien moet je wel een leeftijdgenoot zijn om de kwaliteiten van deze vijftiger ten volle te kunnen waarderen en er van te kunnen genieten. Tenslotte behandelt hij onderwerpen die niet besteed zijn aan de gemiddelde tiener, twen of dertiger. Wie van deze jeugdigen weet waar Allan het over heeft als hij in het eerste nummer verhaalt over ‘The Beat Hotel’?

Spoiler - The Return of King Sonic (CD), door Michel Wanner
Spoiler - The Return of King SonicKoning Geluid is terug! Na het alom geprezen debuut ‘Mud ’n Glitter’ (2001) en de hilarische single ‘Electrifying’ (juist ja, uit Grease) geven deze Utrechtse “gastuh” weer acte de présence. De namen van die gastuh die Spoiler vormgeven zijn Sidney de Haan, Jascha van Roij, Pekke en Arjen Rienks (ex-7ZUMA7).
‘The Return Of King Sonic’ is de enigszins pretentieuze titel van de “nieuwste” geluidsdrager van deze ruige rockers.

Fennesz - Venice (CD), door Jan Luijsterburg
Liefhebbers van de Amerikaanse band Venice zouden hier wel eens helemaal van op tilt kunnen slaan. Dit is namelijk iets heel anders. Christian Fennesz is een Oostenrijkse geluidskunstenaar die zijn nieuwe CD opnam in de plaats die in het Engels klinkt als zijn achternaam. Niks geen zoete samenzang, dit is een man die hele vreemde (maar ongelofelijk mooie) geluiden uit zijn computer peutert.

The Draughtman`s Contract en A Zed & Two Noughts (DVD-film), door Jan Luijsterburg
De Peter Greenaway Collection wordt na twee delen vroeg werk vervolgd met wederom perfect verzorgde DVD`s met zijn eerste twee echte speelfilms. The Draughtman`s Contract is een hypergestileerd historisch moordmysterie, A Zed & Two Noughts een onnavolgbaar experiment over lichaamssymmetrie, rottingsprocessen en het licht bij Vermeer, in Blijdorp nog wel.

The Shins - Chutes Too Narrow (CD), door Roel Bouman
The ShinsDe liedjes van James Mercer van The Shins zijn zo goed omdat ze zowel Brits als Amerikaans als Nieuw-Zeelands zijn en de liefhebbers weten met het noemen van dat laatste land wel wat ze kunnen verwachten. Zo is bijvoorbeeld The Chills een belangrijke invloed van Mercer geweest, luister maar naar eens Mine`s Not A High Horse en So Says I. Er komen sowieso allerlei namen bovendrijven bij de tien pareltjes die de voorman van The Shins voor deze tweede plaat bij elkaar gepend heeft en daarbij zijn de (gitaar)-jaren tachtig van wezenlijk belang. Je zou er nog een leuk quiz-avondje van kunnen maken. Toch klinkt niets gejat.  

MERK

EDITORS' CHOICE