NIEUWSB&W

MP3 krijgt surround sound

Redactie HiFi.nl | 01 april 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)
 
De uitvinders van mp3 hebben hun populaire muziek- technologie uitgebreid met 5.1-surround. Fraunhofer IIS is erin geslaagd dat te doen zonder de muziekbestanden veel groter te maken.

De nieuwe `surround` mp3`s zijn bovendien zonder kwaliteitsverlies af te spelen op oudere muziekspelers, zo belooft het Duitse onderzoeksinstituut.

SONICblue Rio 900Bij het maken van een mp3-bestand worden de liedjes op een cd gecomprimeerd en `overbodige` data verwijderd. Al naar gelang de gekozen bitrate en de daarmee samenhangende grootte van het uiteindelijke bestand, wordt er meer weggegooid. Dit proces zorgt ervoor dat een mp3 op een gebruikelijke bitrate als 128 Kbps al zijn surround-informatie verliest.

De nieuwe technologie, die Fraunhofer samen met het bedrijf Agere ontwikkelde, overwint dit probleem door het multikanaals geluid naar stereo te remixen. Daarnaast wordt er extra informatie over de opbouw van het 5.1-surroundsignaal toegevoegd.

Hierdoor blijven de nieuwe surround-bestanden compatibel met bestaande mp3-spelers en zijn op aangepaste toestellen en toepassingen toch alle kanalen te beluisteren. Fraunhofer verwacht dat de eerste software die MP3 Surround in volle glorie laat horen medio 2004 op de markt komt.

Op de CeBIT-beurs in Hannover toont Fraunhofer nog meer baanbrekende multimediatechnologie. Zo demonstreert het instituut onder meer een aangepaste geluidscodec voor draadloze verbindingen, rechtenbeheer en technologieĀE waarmee de titels zijn op te roepen van liedjes die geneuried worden of op de radio worden gedraaid.  
  

MERK

EDITORS' CHOICE