NIEUWSB&W

Publieke omroep start DAB uitzendingen

Redactie HiFi.nl | 02 maart 2004 | B&W

(ingezonden mededeling)

Op vrijdag 27 februari startte de Publieke Omroep met de ether-uitzendingen van Radio 1, 2 en 3FM via Digital Audio Broadcasting (DAB). Op die dag nam zender-exploitant Nozema de eerste DAB-zender IJsselstein in gebruik.

Evoke-2 DAB Radio

DAB is de toekomstige opvolger van FM-radio en biedt CD-kwaliteit. Met de start neemt Publieke Omroep de voortrekkersrol op zich voor innovatie van radiotechnologie in Nederland. In de komende maanden zal het aanbod aan stations van de Publieke Omroep
aanzienlijk toenemen en wordt ook het zendernetwerk uitgebreid. De eerste stap is ontvangst van DAB in de gehele Randstad. Daarna volgt verdere doorgroei naar de verzorging van geheel Nederland. In tegenstelling tot de FM, waarbij elke omroep afzonderlijk op haar eigen frequentie te beluisteren is, wordt voor DAB de multiplextechniek toegepast.Deze techniek maakt het mogelijk om zeven of meer programma’s van CD-kwaliteit gelijktijdig via dezelfde frequentie uit te zenden. DAB is op die manier een goede oplossing voor de frequentieschaarste. Om DAB te ontvangen is wel een speciale ontvanger nodig. Met het initiatief van de Publieke Omroep is een einde gekomen aan de radiostilte in ons land op het gebied van DAB. Nederland was tot dusver het enige land in West Europa waar deze nieuwe standaard voor radio nog niet werd toegepast. In de ons omringende landen kregen de publieke omroepen al enkele jaren geleden zendvergunningen uitgereikt van de overheid om te helpen de consumentenmarkt te ontwikkelen. Nederland sluit daar nu bij aan. De beleidsvorming bij de overheid komt in een stroomversnelling nu de verdeling van FM-frequenties achter de rug is. De overheid treft inmiddels voorbereidingen voor de verdeling van commerciële DAB-zendvergunningen. Deze verdeling wordt aanzienlijk gestimuleerd nu ook in Nederland via DAB wordt uitgezonden en de verkoop van DAB-radio’s op gang kan komen.

MERK

EDITORS' CHOICE