NIEUWS

Canton Karat-serie uitgebreid

Arold Roestenburg | 28 februari 2004 |

(ingezonden mededeling)

Canton heeft twee nieuwe `full-range` speakers geïntroduceerd in de Karat L-serie: de Karat L-100 twee weg boekenplank luidpreker en de twee-en-een-half weg CL 400 center speaker. Deze modellen zijn de grootste boekenplank- en center luidsprekers in de Karat lijn en zijn ontwikkeld om te worden gebruikt met de zeer goed aangeschreven L 800 DC vloerstaander van het merk.
 
Canton KaratDe Karat L 100 en CL 400 gebruiken beiden de door Canton ontwikkelde 7 inch (18 cm) mid/bas driver. Dit is dezelfde extreem lichte en snelle unit die wordt gebruikt in de L 800 DC voor het middengebied en is uitgerust met een geïnverteerde stofkap, die de symmetrie van de afstraling verbetert en de staande golven voorkomt die kunnen optreden met traditionele `bolle` stofkapjes. Het gebruik van aluminium maakt de driver zeer stijf en heeft tegelijkertijd de werking van koelrib voor de spreekspoel, waardoor de speakers zeer hard kunnen spelen zonder vervorming.
 
Voor de bovenste frequenties gebruiken de speakers beiden Canton`s geroemde aluminium tweeter. De dome en spreekspoel van deze 1 inch grote tweeter bestaan uit 1 stuk, waardoor de driver een zeer lage massa heeft met veel betere warmtegeleidende eigenschappen. Ook is de constructie veel minder gevoelig voor deformatie bij zeer hoge frequenties, voor een snelle en lineaire respons tot 30 kHz.
 
Canton KaratDe CL 400 center speaker is een magnetisch afgescherm 2-1/2-weg ontwerp, geoptimaliseerd voor een horizontale plaatsing boven of onder video displays. De speaker heeft een centraal geplaatste tweeter, geflankeerd door twee aluminium drivers, één voor de bas frequenties en de andere voor bas en midden. De configuratie gaat een slechte `off-axis` respons tegen door uitdoving tussen twee woofers (kamfiltereffecten) en verbetert de lineariteit van het middengebied. Zelf bij een luisterpositie 30 graden van de as af is de frequentierespons lineair.
 
De twee-weg Karat L 100 boekenplank speaker is opgebouwd met een enkele woofer en tweeter in een bas-reflex behuizing, geschikt voor plaatsing op een boekenplank of op de optionele LS 60 of L 65 stand. De L 100 heeft twee paar vergulde aansluitbussen voor bi-wiring/bi-amping.
 
De Karat L 100 en CL 400 speakers zijn beide beschikbaar in kersen of berken fineer of in de voor de Karat serie specifieke zilveren lak.
 
Prijzen in Nederland zijn nog niet bekend, maar de aanbevolen prijzen in de VS zijn $1400 per paar voor de L 100 en $900 voor de CL 400.
 
Canton is de grootste en best verkopende fabrikant van luidsprekers in Duitsland. Het bedrijf werd opgericht in 1973 door een groep audio-enthousiastelingen die de missie hadden "altijd de beste luidsprekers in hun klasse" te ontwikkelen.
 
 

 


EDITORS' CHOICE