NIEUWSB&W

DVDPlus en DualDisc

Garmt van der Zel | 10 februari 2004 | B&W

CD en DVD op één disk

Dual DiscEén van de redenen voor een eventuele snelle acceptatie van SA-CD in de markt is het hybride disk formaat, dat het mogelijk maakt de disks ook af te spelen in een normale CD/DVD-speler. Hoewel het DVD-Audio ‘kamp’ ook al worstelde met ideeën van een hybride disk, was nog geen enkel prototype door de testen gekomen.

Op dit moment zijn er echter twee systemen op de markt aan het komen die een poging doen de wereld van DVD en CD te combineren. Een ervan is "EnXnet" in combinatie met zijn marketing partner "OneDisc Technologies", die recentelijk de DVDPlus disk aankondigden. De disk is tweezijdig, met CD aan de ene en DVD aan de andere zijde en wordt ontwikkeld onder licentie van Dieter Dierks, de eigenaar van de technologie en het handelsmerk. De DVD-kant van de DVDPlus disks kan zowel DVD-Video als DVD-Audio content bevatten. De disks zijn beveiligd met ‘EnXcase’ en ‘DSTag’ technologie en de produktie begint in het eerste kwartaal van 2004. De fabrikant garandeert overigens een uitstekende kwaliteit.

Een andere technologie heet DualDisc en is een initiatief van vijf grote platenlabels, te weten BMG, EMI, Warner Music Group, Sony Music en Universal. Er zijn zelfs al 13 titels uitgebracht op kleine schaal in de Verenigde Staten, waaronder:

AC/DC: ‘Back in Black’ (Sony)
Audioslave: ‘Audioslave’ (Sony)
Bare Naked Ladies: ‘Everything to Everyone’ (Warner Music Group)
David Bowie: ‘Reality’ (Sony)
Dave Brubeck: ‘Take Five’ (Sony)
Good Charlotte: ‘The Young and Hopeless’ (Sony)
Donald Fagen: ‘The Nightfly’ (Warner Music Group)
Linkin Park: ‘Reanimation’(Warner Music Group)
R.E.M.: ‘Automatic for the People’ (Warner Music Group)

Ook DualDisc is dubbelzijdig, met aan één kant CD en aan de andere kant DVD-Video, met mogelijkheid voor DVD-Audio content. Veel slecht geïnformeerde mensen uit de industrie voorspelden dat DualDisc nooit een realiteit zou worden vanwege de dikte van de disk en CD patenten, maar beide problemen zijn reeds aangepakt.

Een gezagvoerder voor Warner Music had het volgende te zeggen over het formaat: “WMG is op dit moment DualDisc aan het testen in geselecteerde markten. DualDisc is een flexibel muziekprodukt met vele mogelijkheden en de hoogst mogelijke kwaliteit. Hij is gelijk in grootte en uiterlijk aan CD of DVD en biedt consumenten de optie de disk te speler in danwel een CD- danwel DVD-speler. WMG’s DualDiscs bevatten het traditionele CD formaat aan één zijde terwijl de andere zijde DVD-Audio technologie bevat, inclusief ‘Advanced Resolution’ multikanaals audio en de optie voor video-beelden, stilstaande beelden en foto’s , songteksten en web links. Het resultaat is een product dat de consument een opwindende nieuwe dimensie biedt in de wereld van opgenomen muziek.”

Universal Music Group uitte zich in gelijksoortige bewoordingen, dus het is duidelijk dat DualDisc gedragen wordt door een groep labels die op één lijn staan in de ontwikkeling ervan.
Eén van de meest opmerkelijke aspecten van DualDisc is de betrokkenheid van Sony Music, die op dit moment het SA-CD formaat actief promoten. Er werd niet ontkend noch bevestigd door vertegenwoordigers van het merk dat DualDisc ook een SA-CD laag zou gaan bevatten, maar ook zij hopen dat DualDisc een heldere toekomst tegemoet gaat. Er wordt in hun persbericht echter nergens gerept over een DVD-Audio laag, slechts DVD-Video wordt genoemd.

De verpakking van DualDisc is vergelijkbaar met het standaard CD ‘jewel’ doosje, maar met een aantal significante verbeteringen. Zo is het scharnierende gedeelte kleiner dan bij een Jewel doosje, zodat er ruimte vrijkomt voor een klein hefboompje aan de andere zijde, dat het doosje opent als u erop drukt.

Van voren bekeken heeft het doosje een fraaie curve aan de rechterzijde, die tevens de DualDisc gemakkelijk te herkennen maakt en hem van CD laat onderscheiden. De afmetingen zijn overigens ongeveer gelijk aan die van een Jewel case, dus plaatsing in een normaal CD-rek is geen probleem.

Aangezien op de DVDPlus hybride disks patent is aangevraagd, is het de vraag of de DualDisc oplossing door het bedrijf zal worden aangevochten. Zoals altijd in de industrie is er dus al strijd voordat er ook maar één formaat op de markt is.

MERK

EDITORS' CHOICE