NIEUWS

CEC: versterker en CD

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2004 |
In navolging van de referentieversterker AMP-71 heeft het Duitse CEC nu een aantal produkten met L.E.F. versterkertechnologie in een veel lagere prijsklasse ontwikkeld. Voor de Nederlandse markt betekent dat, dat er twee nieuwe aantrekkelijk geprijsde artikelen op de markt komen.

AMP-3300 L.E.F. versterker

CEC 3300 AMP
Ten eerste gaat het om een geïntegreerde 2x 60 Watt versterker : de AMP-3300. Dit is een pure single-end klasse A versterker met L.E.F. technologie. Andere bijzonderheden zijn zaken als volledig gebalanceerd uitgevoerde schakelingen, geen terugkoppeling, inteligent regelbare versterkingsfactor en zowel RCA als XLR ingangen. Al deze eigenschappen met als resultaat een bijzondere weergavekwaliteit komt men niet vaak tegen in deze prijsklasse.
De consumentenprijs van de AMP-3300 is EUR 999,-.

CD-3300 L.E.F CD-speler

CEC-CD3300
Als match voor de AMP-3300 geeft CEC de CD-3300 ontwikkeld. Naast de nieuwste 24-bit/192 kHz techno- logie van Burr-Brown bezit deze CD-speler ook de bijzondere versterkertechnologie met dito geluidskwaliteit. De conventionele opamps zijn namelijk vervangen door een L.E.F. lijnversterker. In de L.E.F. versterker wordt het signaal in een enkele stap versterkt waarbij negatieve terugkoppeling onnodig is geworden.

Ook deze CD-speler beschikt over volledig gebalanceerde schakelingen, werkt in klasse A en beschikt zowel over RCA als XLR analoge uitgangen. Bij de digitale uitgangen heeft men ook een ruime keuze: XLR, RCA en Toslink. Ook heeft de CD-3300 twee gescheiden voedingen. Eén voor het loopwerk en één voor de DAC.
Consumentenprijs van de CD-3300 bedraagt EUR 799,-.

Wat is L.E.F. nu eigenlijk ?
De essentie van de gepatenteerde L.E.F. versterkertechnologie is het feit dat het met twee typen transistor werkt. Het gaat om een uiterst nauwkeurige signaal transistor en een aantal sterke stroomtransistoren die als hulp fungeren.
L.E.F. betekent ook: Load Effect Free, dus de signaal transistor wordt niet belast (loaded) door een grote stroom- behoefte. Bij conventionele versterkerschakelingen wordt de transistor gevraagd én nauwkeurig te zijn én in staat te zijn snel een grote stroom te leveren. Dit zijn twee zaken die met elkaar in tegenspraak zijn. De gevolgen bestaan dan ook o.a. uit modulatievervormingen. De transistor kan niet tegelijk heel nauwkeurig zijn én heel veel stroom leveren.

Bij L.E.F. technologie werken de snelle en transparante signaaltransistor en de zwaargewicht stroomtransistoren samen. De stroomtransistoren wordt niet toegestaan deel te nemen in de signaalspanning. Dit houdt in dat de luidspreker alleen de signaaltransistor "ziet" en niet de hulptransistoren. Dit wordt gerealiseerd door de zeer lage uitgangs- impedantie van de signaaltransistor gecombineerd met de zeer hoge uitgangsimpedantie van de stroomtransistoren.
Verder werken de L.E.F. versterkers volledig in klasse A en maken dus uitsluitend gebruik van het lineaire deel van de transistoren. Ook zijn de L.E.F. versterkers volledig gebalanceerd, d.w.z. ze oefenen een tegenfasaire signaalver- dubbeling uit om een hoge storingongevoeligheid te bewerkstelligen.
Een ander groot voordeel van L.E.F. is dat de versterker het volume regelt dmv een regelbare versterkingsfactor. CEC noemt dit Intelligent Gain Management (IGM). Conventionele versterkers werken met een ingangsverzwakker (potmeter) als volumeregeling. Dat houdt in dat het signaal eerst wordt afgebroken voordat het met de vaste versterkingsfactor weer versterkt wordt. Dat brengt onnodige verliezen met zich mee.
Bij L.E.F. wordt het orginele signaal dus intact gelaten. De luisteraar kan profiteren van meer dynamiek en de maximale signaal/ruis verhouding van de versterker. Bij conventionele versterkers wordt het orginele signaal dus aangetast en de signaal/ruis verhouding is pas maximaal als het uitgangsvermogen maximaal is.


EDITORS' CHOICE