NIEUWSApple

Topmaand iTunes

Redactie HiFi.nl | 08 januari 2004 | Apple

In Las Vegas staat de CES op het punt van beginnen, in San Fransisco werd de afgelopen dagen een ander groot evenement gehouden: Mac World. Daar maakt de bestuursvoorzitter van Apple bekend dat er momenteel meer dan 30 miljoen muzieknummers verkocht zijn via de iTunes Music Store.

Een belangrijke bijdrage aan dit enorme succes was de verkoop van de maand december. Bijna twee miljoen nummers werden er per week verkocht, oftewel 70 procent van de legale online muziekmarkt. En dat ondanks de toegenomen concurrentie van Napster en Musicmatch die een vergelijkbare dienst hebben opgezet.

iPod Mini

Het succes wil echter niet zeggen dat er nu gouden bergen rijzen voor het bedrijf, sterker nog, met 30 miljoen downloads is het niet eens winstgevend. De winst moet komen uit de verkoop van de iPod mp3 spelers, die (in tegenstelling tot veel andere Apple vindingen) geschikt zijn voor zowel Mac als PC.

Een ander minpunt is natuurlijk nog steeds het grote aantal illegale downloads dat wordt gepleegd via internet. Maandelijks zo`n 2,5 miljard inbreuken op het auteursrecht van alle soorten bestanden. Dat aantal is overigens wel minder als wat het geweest is, maar nog steeds vele malen hoger dan alle legale downloads bij elkaar.


EDITORS' CHOICE