NIEUWSBarco

HDTV in Nederland

Redactie HiFi.nl | 10 december 2003 | Barco

ITC LogoITC Home Theater uit Emmeloord heeft een wel heel bijzondere primeur opgesteld in hun High-End demoruimte. Daar staat namelijk een HDTV demo opstelling, die voor iedereen op afspraak te bezoeken is. In de demoruimte staat een Barco 808s Graphics CRT projector en de nieuwste Zinwell HDTV receiver, maar ook is de eigen Goliath HD scaler present voor een nog betere beeldkwaliteit.

HDTV heeft als televisieformaat van de toekomst een aantal grote voordelen. De totale maximale resolutie is op dit moment 1920 x 1080 beeldlijnen (tegenover 720 x 576 in normale uitzendingen) en wat even zo belangrijk is: de kleuren worden niet gecomprimeerd maar vol weergegeven. Het resultaat is meer detail en mooiere kleuren. Helaas is de ontvangst beperkt tot mensen die hun schotel op de Astra satelliet hebben gericht en een speciale setopbox/HDTV ontvanger hebben.

Maar dan bent u er nog niet. Nee, het scherm of de projector die het allemaal moet gaan weergeven, dient wel een hi-def input te hebben. Tegenwoordig worden plasma-, LCD- en ook CRT schermen met een dergelijke optie geleverd, maar het is goed om er even op te letten. De resolutie van 1920 x 1080 wordt overigens ook niet door elke beelddrager geaccepteerd, maar de verbetering ten opzichte van het huidige TV plaatje is evident.

In januari komen de eerste twee kanelen beschikbaar. Eén gratis en één betaald. Het laatste kanaal zal in eerste instantie worden aangeboden aan uitbaters van bioscopen en dergelijke voor grote live evenementen. Na afloop zal een dergelijk evenement ook op de gratis zender dan te zien zijn. De zender die hiervoor verantwoordelijk zal zijn is Euro 1080.


EDITORS' CHOICE